SfatFarma logo joi, decembrie 03, 2015

Postul - remediul simplu, natural și accesibil pentru oricine ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Postul - remediul simplu, natural și accesibil pentru oricine



Postul negru

    Postul este modul de vindecare cel mai vechi şi mai natural care există. De exemplu, în lumea animală, dacă un animal se îmbolnăvește el se retrage într-un loc ferit și nu mănâncă nimic o perioadă. Și între ”instinctele” oamenilor găsim postul: cine e bolnav sau are febră automat ține post - nu mai are poftă de mâncare. Beneficiile postului se cunoșteau încă din antichitate: tatăl medicinei, Hypocrate, spunea: „Cu cât hrăniți mai mult un bolnav, cu atât mai mult îi dăunați”.
    Postul, ca practică rituală, este prezent în absolut toate marile religii ale lumii.  Iată câteva exemple de posturi din religiile lumii: creștinii ortodocși țin mai multe perioade de post (Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Crăciunului, Postul Paștelui, însăși Isus a ținut post de 40 de zile în pustietate), iar creștinii catolici țin post în perioade asemănătoare, dar un post mai permisiv ca și alimentație. Budiștii țin post în zilele cu lună plină și de alte sărbatori proprii. Hindușii țin post de luna nouă și de sărbători cum ar fi: Shivaratri, Saraswati Puja, and Durga Puja. La evrei, cel mai cunoscut post e de ”Ziua Ispășirii”, împreuna cu încă 6 zile din an. Mormonii postesc în fiecare prima Duminică a lunii. Musulmanii, postesc în binecunoscuta lună Ramadan (a noua lună a calendarului musulman). Protestanții postesc în zile alese de ei. Chiar și religiile păgâne au zile de post, dar fără ca acestea să fie predefinite.
    Posturile din religiile lumii, mai aspre sau mai permisive, de durată mai scurtă sau mai lungă, sunt prezente din Europa până în cele mai îndepărtate colţuri ale Extremului Orient. Postul are rolul de a purifica fizic si sufletește persoana care îl aplică. Așa că, acesta presupune pe lângă abstinența de la mâncare și liniștea sufletească, lipsa oricărui efort fizic și mental, abstinența de la contactele sexuale, meditație sau rugăciune (fiecare religie o denumește altfel) și relaxare totală.
    Având în vedere că suntem în mijlocul Postului Crăciunului, cred că acum e cel mai bine venit un articol despre post.
    Postul poate fi de mai multe feluri:
        1) Postul usor, cand se renunță la majoritatea produselor animale, dar se acceptă unele precum: vinul, peștele, icrele sau untdelemnul - acesta este cel mai simplu de ținut dintre tipurile de post
        2) Postul obișnuit sau comun, când se consumă numai "mâncăruri de post", adică fără carne sau pește, brânză, lapte, ouă, vin, grăsimi
        3) Siroragia sau ajunarea propriu-zisă, atunci când se consumă alimente uscate numai spre seara (pâine și apă, fructe uscate, semințe)
        4) Postul negru (post cu apă sau post ud) – nu se consumă absolut nimic solid, se bea doar apă (- se poate ține și perioade mai lungi - 30-40 de zile, dar numai cu supraveghere)
        5) Postul negru uscat - nu se consumă nici o mâncare solidă și nici nu se bea apă (foarte dificil, nu se ține mai mult de o zi!)
        6) Postul negru uscat dur (extrem) - nu se consumă nimic lichid sau solid și nici nu se intră în contact cu apa - fară spalat pe mâini, dușuri, ieșit în ploaie :).

    După părerea mea cel mai eficient post e postul negru ud. Corpul nostru are capacitatea de a se auto-vindeca, atunci când i se oferă condițiile necesare. Odihna totală creează mediul perfect pentru acest proces. În timpul postului, vindecarea e posibilă deoarece, în mod normal, corpul consumă o cantitate imensă de energie pentru digestie. În momentul când sistemul digestiv se pune pe repaus, toată energia rămasă se focusează către sistemul imunitar și creier (de aceea, în timpul postului gândim mai clar și mai lucid). Postul negru e un proces natural și nu e periculos pentru organism. Singurul pericol al postului e etapa de revenire, cea de după post. Dacă prima masă după ce se termină postul e prea bogată, asta poate însemna probleme grave pentru organism. Prima masă trebuie să fie o cantitate mică dintr-un fruct bogat în apă (portocale, pepene, papaya sau chiar banane). Etapa de revenire trebuie să fie aproximativ cât a ținut și postul propriu-zis, etapă în care, porțiile consumate să trebuie să crească încet, pe zi ce trece. Recomandat e să nu țineți post negru pe o perioadă mai lungă de 2-3 zile, fără să vă documentați înainte din surse sigure despre post și efectele sale secundare posibile. Vă stau la dispoziție pe www.sfatfarma.ro, unde puteți să puneți întrebari legate și de acest subiect.
    Cu toate atuurile postului negru, nu trebuie neglijat nici postul obișnuit și nici cel ușor (când se consumă doar alimente ”de post”, cu dezlegare sau nu), deoarece și acestea aduc beneficii mari organismului. De aceea, postarea următoare o plănuiesc să fie cu rețete de post (mai nou se numesc vegane), ușor de preparat acasă. Deci, dacă vă interesează subiectul, țineți aproape!

    În final, iată câteva cărți recomandate de mine, care discută subiectul postului:

  Carte despre postCarte despre post Carte despre postCarte despre postCarte despre postCarte despre postCarte despre postCarte despre postCarte despre post
Carte despre postCarte despre post



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley