SfatFarma logo sâmbătă, ianuarie 16, 2016

Interacțiuni medicamentoase? Ce reprezintă și cum ne influențează sănătatea? Care sunt cele mai periculoase combinații de medicamente? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Interacțiuni medicamentoase? Ce reprezintă și cum ne influențează sănătatea? Care sunt cele mai periculoase combinații de medicamente?



pastile

    Acordaţi o atenţie deosebită interacțiunilor medicamentoase care pot apărea datorită diferitelor asocieri mecicamentoase. Mai mult, atunci când mergeţi la medic, înainte de a vă fi prescris un nou tratament, trebuie să-l informați în legătură cu totalitatea medicamentelor sau suplimentelor alimentare pe care le utilizați în prezent.

Interacțiunile medicamentoase pot avea numeroase consecințe, preponderent negative, asupra organismului nostru, dintre care amintesc principalele trei întâlnite:

1. Acțiune independentă - acesta este cazul ideal - în acest caz, medicamentele se pot utiliza concomitent, fără apariția efectelor adverse datorate interacțiunilor medicamentoase.

2. Potențarea efectului terapeutic - unele medicamente devin periculoase atunci când sunt administrate concomitent cu alte medicamente, cauzând o potențare prea crescută a efectului terapeutic, cu multiple efecte adverse asupra organismului. Simptomele posibile în acest caz sunt: creșterea sau scăderea presiunii arteriale, creșterea timpului de sângerare, ameţeli, mişcări oculare rapide, hepatotoxicitate, nefrotoxicitate, îngălbenirea ochilor sau a pielii, pierderea cunoștinței și altele. Acestea sunt medicamentele care nu se asociază în nici un caz, datorită efectelor adverse severe cauzate.

3. Diminuarea efectului terapeutic - unele medicamente îşi pot diminua sau chiar anula efectele medicamentoase, în cazul în care, sunt asociate. Și aceste interacțiuni sunt nedorite, întrucât efectele adverse rezultate sunt negative de cele mai multe ori.

interactiuni

Combinaţii PERICULOASE de substanţe medicamentoase:


CombinațiiPosibile complicații
Aspirină
+ Paracetamol
Puteți să combinați aceste două medicamente, dar numai în doze mici. În doze mari sau dacă sunt luate în mod repetitiv, combinația acestora poate cauza probleme renale severe. Așa că nu e recomandat să abuzați de această combinație!
Aspirină
+ Ibuprofen

Aspirina nu se combină cu ibuprofenul, în nici un caz. Dacă luați şi aspirină şi ibuprofen, poate creşte riscul de apariție al complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale, dar și timpul de sângerare, putând produce hemoragii.
Coldrex
+ Paracetamol
Aceste două medicamente nu se asociază pentru că se potențează efectele adverse ale paracetamolului (hepatotoxicitatea severă), intrucât Coldrex conține paracetamol, putându-se ajunge la supradozare în cazul asocierii acestora.
antiemeticele
+ tranchilizante sau sedative
Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetostop), care se administrează împotriva stării de greaţă nu se combină cu tranchilizantele sau sedativele deoarece cauzează o deprimare severă a sistemului nervos central.
antihistaminice
+ sedative
Antihistaminicele (Xyzal, Symphoral, Zenaro, Romergan) nu se administrează împreună cu sedative datorită efectului puternic deprimant al sistemului nervos central.
plasturi cu nicotină
+ antidepresive
Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie, datorită efectului antagonist, cu scăderea efectului terapeutic.
antidepresive
+ decongestionante
Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu decongestionantele, deoarece pot cauza hipertensiune arterială, tremor sau greață.
pseudoefedrina
+ medicamente de slăbit
Pseudoefedina nu se combină cu medicamentele de slăbit, deoarece combinarea lor poate să ducă la afectarea sistemului nervos central, hipertensiune arterială, ritm cardiac neregulat, atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.
antibiotice
+ anticoncepționale
Anticoncepţionalele îşi pot diminua efectul dacă sunt combinate cu unele antibiotice. Antibioticele scad procentul de absorbţie al anticoncepționalelor, astfel încât acestea nu își mai pot realiza efectul dorit.
diuretice + aminoglicozide 
Diureticele (Furosemid, Acetazolamidă, Spironolactonă) interacţionează cu aminoglicozidele (Amikacina, Gentamicina, Kanamicina, Streptomicina) ducând la creşterea numărului de reacţii adverse ale antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.
Omeprazol + fier
Această asociere este contraindicată, deoarece Omeprazolul este un inhibitor al pompei de protoni, adică crește ph-ul gastric, iar fierul se absoarbe doar la ph acid.
propulsive gastrice + antiparkinsonieneAceastă asociere este contraindicată datorită efectelor de supradozare cu crize de hipertensiune arterială și reducerea efectelor terapeutice
statine + macrolideStatinele, medicamente prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge şi antibioticele de tipul macrolidelor (claritromicina, eritromicina, azitromicina) nu trebuie combinate deoarece există un risc crescut de a dezvolta tulburări musculare severe, precum rabdomioliza, ce constă în distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.
paracetamol
+ siropul de tuse cu etanol (copii)
.
În cazul copiilor, paracetamolul nu se combină cu siropurile de tuse care conțin etanol, pentru că o doză de alcool, chiar și una mică,  în combinație cu paracetamolul, poate afecta ficatul.
antiinflamatoare nonsteroidiene
+ anticoagulante
Acestea nu se combină datorită riscului de apariție a unor hemoragii interne grave.
intrebare interactiuni medicamente

Combinaţii INTERZISE de medicamente și alimente:


CombinațiiPosibile complicații
alcool + tranchilizante (benzodiazepine - Xanax, Anxiar, Dormicum, Diazepam, Nitrazepam, etc)Risc de deces datorită deprimării severe a sistemului nervos central, dificultăți de coordonare, comă
alcool + antidepresive (Prozac, Cipralex, Seroxat, Amitriptilina, etc)Risc de deces datorită deprimării severe a sistemului nervos central (chiar dacă inițial poate apărea un efect excitant al sistemului nervos central)
alcool + antibioticeRisc crescut de apariție a reacțiilor de tip anafilactic, suprimarea efectului antibacterian sau potențarea reacțiilor adverse ale antibioticului
alcool + antihistaminiceAmbele cauzeaza deprimarea sistemului nervos central, putând duce la o deprimare severă prin asociere
alcool + opiacee (heroină, morfină, etc.)Risc major de deces prin deprimarea centrului respirator, efect de supradozare
alcool + tutunIntisificarea efectelor negative ale tutunului, creșterea ratei de absorbție a toxinelor
alcool + canabisAmplificarea efectului canabisului și creșterea absorbției toxinelor
alcool + ParacetamolEfecte hepatotoxice severe, efecte renale severe
citrice + statineLămâia și pomelo blochează o enzimă care descompune statinele - diminuarea efectului hipocolesterolemiant al statinelor
citrice + sirop pentru tuseCitricele conţin o cantitate importantă de vitamina C. Unele dintre ele, cum ar fi lămâia, grepfrutul sau portocalele sunt interzise în combinaţie cu siropul pentru tuse. Aceste fructe blochează o enzimă care metabolizează dextrometorfanul, un medicament antitusiv. Molecula se acumulează în sânge fără să fie degradată şi se potențează efectele adverse cum ar fi halucinaţiile sau somnolenţa
lactate + antibiotice
Anumite antiobiotice, în special fluorochinolonele: acidul nalidixic, ciprofloxacina, norfloxacina, levofloxacina, moxifloxacina etc., tetraciclinele: tetraciclina, oxitetraciclina, doxiciclina, minociclina,  devin ineficiente dacă interacționează cu ionii de calciu, magneziu, fier, zinc şi alte minerale din produsele lactate. Este recomandat ca între momentul în care luaţi medicamentele şi momentul în care aţi băut lapte să treacă cel puţin patru ore sau chiar să evitați folosirea lactatelor pe perioada tratamentului cu aceste antibiotice
cărnuri afumate + antidepresiveAntidepresivele de generaţie mai veche interacţionează cu alimentele afumate sau cu brânzeturile maturate (cu tiramină din compoziția acestora) putând cauza creșterea bruscă a tensiunii arteriale la valori foarte ridicate.
ciocolată + methylfenidat (Concerta, Ritalin)Ciocolata conţine un stimulant, numit teobromină. Combinarea acestor molecule în corpul uman poate duce la comportament incoerent şi diferite crize, atunci când se administrează un tratament cu methylfenidat, care este un psihostimulant recomandat pentru pacienţii care suferă de hiperactivitate și deficit atenţional (ADHD)
alcool + Furazolidon
Reactii adverse severe datorate apariției efectului de tip disulfiram- apariția de pete roșii pe piele, accelerarea ritmului cardiac, tulburări ale respirației, amețeli, vărsături, dureri de cap pulsatile, tulburări de vedere și de concentrare, colaps circulator

suc de fructe + medicamente pentru alergii
Evitați sucul de mere, de portocale sau de grepfrut dacă urmați un tratament cu fexofenadină, cel puţin patru ore după ce ați luat tratamentul. Aceste sucuri inhibă semnificativ efectele fexofenadinei
suc de rodie + medicamente pentru reglarea tensiuniiSucul de rodie este contraindicat în combinaţie cu medicamentele pentru reglarea tensiunii deoarece conține niște enzime care anulează efectul medicamentelor antihipertensive
băuturi energizante + medicamente pentru controlul tensiuniiReacții adverse severe: creșterea pulsului și a tensiunii arteriale, stare de agitație, tremor, dureri de cap, risc de infarct miocardic (la consum mai mare de energizante)
vin roşu + antidepresive
Risc crescut de atac cerebral, variații grave ale tensiunii arteriale si dureri de cap
ceai verde, legume cu frunze verzi, ficat + medicamente anticoagulante Ceaiul verde, legumele cu frunze verzi, ficatul- sunt alimente bogate în vitamina K (antihemoragică) - efect antagonist cu anticoagulantele
pastilute

Câteva sfaturi generale

    Medicamentele sunt foarte importante pentru majoritatea persoanelor, fiind folosite de la o banală durere de cap pană la boli grave. Atunci când mergeți la farmacie, totuși, trebuie să țineți cont de faptul că farmacia nu este un magazin. Mai mult decât atât, farmaciștii nu sunt niște vânzători, ei vă pot oferi sfaturi complexe, valoroase pentru sănătatea dumneavoastră referitoare la modul de administrare, efectele adverse și interacțiunile medicamentelor. Aceste sfaturi le puteți primi și pe acest site.
     Farmaciștii sunt persoane extrem de calificate, fiind absolveți ai unei facultăți dificile. Nu vă feriți să ne cereți sfaturi! De asemenea, farmaciștii vă vor avertiza în privința eventualelor efecte adverse. Puneți mai multe întrebări! Multă lume se simte jenată să pună întrebări despre anumite medicamente. De cele mai multe ori nu sunt de ajuns datele de pe prospect, fiind nevoie de o părere avizată, iar în cazul în care nu ați consultat deja un medic, SfatFarma este la îndemână. Respectați dozajul de admininistrare recomandat!
    Oricui i s-a întâmplat să uite să ia o pastilă la ora la care trebuia și uneori acest lucru conduce la oprirea tratamentului înainte de vremea cuvenită. Acest lucru poate fi periculos pentru sănătate. În plus, nu este bine să abuzați de anumite medicamente, în special de antibiotice, întrucat puteți căpăta rezistență și atunci când veți avea cu adevărat nevoie de ele, nu vor mai funcționa.
    Multă lume vine la farmacie spunând că a pierdut rețeta. Trebuie avută o grija sporită de ea, întrucât este un act oficial, la fel ca orice act pe care îl primiți de la bancă, primărie, avocat sau alte instituții.
    Iar pentru aceia dintre dumneavoastră, care aveți copii, este foarte important ca, sertarul cu medicamente să fie undeva sus, unde cei mici să nu poată ajunge, căci altfel se pot întâmpla accidente grave.
    Aveți grijă unde aruncați medicamentele! Fie că ați întrerupt tratamentul mai devreme sau ați primit mai multe pastile decât aveați nevoie, nu le aruncați pe cele rămase in coșul de gunoi sau în toaletă. Cel mai bine este să le returnați la farmacie (în cazul în care considerați că nu vor fi de folos mai târziu), căci farmaciștii vor ști unde să le depoziteze astfel încat să nu facă rău mediului înconjurator.
    Trebuie să aveți mare grijă ca medicamentele pe care le folosiți să nu fie expirate. Faceți în mod periodic ordine în sertarul cu pastile, căci multe dintre ele au o valabilitate destul de redusă. În același timp, locul de depozitare contează foarte mult. Feriți-le de umiditate, lumină, deci nu le țineți în baia sau bucataria dumneavoastră și nici expuse la soare.
    Nu folosiți doar pastilele la care se face reclamă la televizor! Multa lume vrea să cumpere ce a văzut la televizor, având impresia că acelea sunt cele mai bune soluții. Din păcate reclama nu garantează calitatea produsului, ci înseamnă doar că firma producătoare investește mult în imaginea produsului. Cereți și ascultați sfatul farmaciștilor dacă aceștia vă recomandă un produs necunoscut în detrimentul unuia mediatizat.
    Farmaciștii nu au doar rolul de a elibera medicamentele prescrise de către medici, ci și de a vă recomanda suplimente și alte produse care vă pot ajuta, în funcție de cazul dumneavoastră. Puneți întrebări și cereți-le sfatul atunci când doriți să utilizați anumite medicamente sau suplimente, nu le luați după cum v-a spus vecinul sau prietenul, deoarece fiecare persoană are un organism diferit, deci si reacțiile la același tratament pot fi diferite!! Multă lume ia suplimente care interacționează cu alte medicamente, acest lucru putând duce la ineficiența tratamentului, sau din contră, la intensificarea unor reacții adverse nedorite. Spuneți-i farmacistului ce medicamente folosiți, pentru a fi siguri că nu vă faceți rău cu mâna dumneavoastră.

interactiuni


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley