SfatFarma logo miercuri, februarie 17, 2016

De ce îmbătrânim? Principalii factori care cauzează sau previn îmbătrânirea ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

De ce îmbătrânim? Principalii factori care cauzează sau previn îmbătrânirea



radicali liberi

    Procesul de oxidare este un proces natural care se petrece în toate celulele vii. Cred că toată lumea a pățit să taie un fruct (măr sau o banană), iar acesta să își schimbe culoarea din alb în maro în câteva minute. Schimbarea culorii fructelor se datorează oxidării celulare. Din păcate, procesul de oxidare se întâmplă atât în cazul merelor sau al bananelor, cât și în cazul celulelor din corpul nostru. Se zice că oxidarea celulară este procesul prin care corpul nostru îmbătrâneşte. Dacă dorim să încetinim sau chiar să oprim acest proces temut, trebuie să aflăm mai multe detalii despre el.

oxidarea fructelor

    Factorii cel mai des întâlniți în societatea noastră actuală, care grăbesc îmbătrânirea celulară sunt:
        - fumatul
        - alimentatia greșită (lipsă de antioxidanți, prea multă sare, prea multe grăsimi)
        - sedentarismul (lipsa mișcării fizice)
        - stresul cotidian
        - metalele grele (vă invit să faceți un mic experiment: tăiați o felie de vânătă cu un cuțit din metal și o a doua felie (din cealaltă parte a vânetei), cu un cuțit ceramic. Așteptați câteva minute și observați care din cele două felii se oxidează mai repede).
    Din procesul de oxidare, nu trebuie să tragem concluzia că oxigenul este nociv. Din contră, prin eforturile de a realiza o cât mai bună oxigenare a corpului, împreună cu o nutriție adecvată, vom obține cele mai bune rezultate atât fizice cât și mentale.

    Radicalii liberi sunt produși de organism în urma unui metabolism normal. Aceștia sunt intermediari de reacție care se formează prin scindarea simetrica a unei legături chimice, când electronii sunt împărțiți în mod egal între cei doi atomi care formează legătura. Cel mai adesea radicalii liberi sunt formați prin fotoliza legăturilor chimice ca urmare a absorbției unui foton și trecerii moleculei într-o stare excitata de singlet sau triplet. Ei pot afecta foarte multe procese celulare care se desfășoară în organismul nostru, determinând apariția multor boli, precum și îmbătrânirea prematură a organismului. Excesul de radicali liberi poate apărea din mai multe motive în organism, printre care se numără: ingerarea pesticidelor, consumul de alcool în exces, fumul de țigară, expunerea la lumina puternică a soarelui, la diferite substanțe chimice, radiații, prezența anumitor inflamații în organism sau chiar și consumul unor medicamente. Dacă corpul nostru nu ar avea mecanisme de apărare împotriva acestor radicali liberi, aceștia ne-ar devasta organismul.

imbatranirea

 
    Pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, ne putem folosi de următoarele "arme secrete" pentru a ne ajuta corpul:
        - consumul de fructe și legume crude (din cauza conținutului de antioxidanților)
        - somnul regulat (minim 8 ore/noapte)
        - exercițiul fizic regulat
        - relaxarea și meditația

    Antioxidanții se regăsesc în fructe, legume sau nuci, în diferite cantităti. Interesant e faptul că fiecare tip de antioxidant îi dă fructului sau legumei o altă culoare. Așa că, este recomandat să consumați fructe și legume cât mai colorate, de toate culorile curcubeului.
    Cel mai mare conținut de antioxidanti îl au fructele de culoare închisă, cum ar fi: afinele, murele, coacazele negre, prunele sau strugurii.
    Pentru a măsura puterea antioxidantă a unui aliment, s-a realizat scala ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity). Aceasta măsoară capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai alimentului respectiv. Din păcate, scala ORAC a fost retrasă în anul 2012, pe motivul că nu s-au făcut suficiente studii pe aceasta și unele companii care comercializau suplimente nutritive pe vremea aceea, se foloseau în mod fraudulos de această scală pentru a-și vinde produsele mai bine. După părerea mea însă, scala ORAC este demnă de menționat și ne ajută să ne formăm o idee despre beneficiile alimentelor consumate.

antioxidanti

    Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente:

          - 314.446 pudra de cuişoare
          - 312.400 tărâţele de sumac
          - 267.536 pudra de scorţişoară
          - 240.000 tărâţele de sorg
          - 200.129 pudra de oregano uscat
          - 159.277 pudra de curcuma
          - 102.700 boabele de acai liofilizate
          - 100.800 tărâţele negre de sorg
          -  91.500  pudra de roşcove
          -  86.800  sumacul brut
          -  80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
          -  76.800  seminţele de chimen
          -  75.000  pudra de maqui
          -  74.349  pătrunjelul uscat
          -  71.000  tărâţele de sorg roşu
          -  70.000  cireşele Acerola
          -  67.553  busuiocul uscat
          -  48.504  pudra de curry
          -  45.400  sorgul brut
          -  40.200  pudra de ciocolată olandeză
          -  40.000  sucul de boabe de maqui
          -  32.004  salvia proaspătă
          -  29.257  seminţele de muştar galben
          -  28.811  ghimbirul pudră
          -  27.618  piperul negru boabe
          -  27.426  cimbrul în stare proaspătă
          -  27.297  măghiranul în stare proaspătă
          -  25.300  fructul de leechi
          -  25.300  fructul de goji
          -  24.700  polenul granule
          -  24.287  tărâţele de orez crude
          -  23.636  pudra de chili
          -  21.900  boabele de sorg negru
          -  20.823  ciocolata neagră
          -  19.600  cojile seminţelor de in
          -  18.053  ciocolata amăruie
          -  17.940  nucile pecan
          -  17.919  boiaua de ardei
          -  16.062  aronia crud
          -  15.542  tarhon proaspăt
          -  14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
          -  14.697  boabele de soc crude
          -  14.000  boabele de sorg roşu
          -  13.978  frunzele proaspete de mentă
          -  13.970  boabele proaspete de oregano
          -  13.541  nucile
          -    9.645  alunele de pădure
          -    9.584  coacazele roşii crude
          -    9.465  boabele proaspete de cimbru
          -    9.416  infuzia de anghinare
          -    8.459  fasolea roşie crudă
          -    8.320  fasolea roz crudă
          -    8.040  fasolea neagră crudă
          -    7.983  fisticul crud
          -    7.960  coacazele negre crude
          -    7.779  fasolea Pinto crudă
          -    7.581  prunele cu coajă crude
          -    7.282  lintea crudă
          -    7.274  agavele uscate
          -    6.665  pudra de usturoi uscat
          -    6.552  anghinaria crudă
          -    6.552  afinele crude
          -    6.552  prunele uscate
          -    6.400  tărâţele de sorg alb
          -    6.259  prunele crude
          -    5.997  frunzele proaspete de melisă
          -    5.764  boabele de soia crude
          -    5.735  pudra de ceapă
          -    5.347  murele
          -    5.346  usturoiul crud
          -    5.141  frunzele crude de coriandru
          -    4.882  zmeura crudă
          -    4.805  frunzele proaspete de busuioc
          -    4.454  migdalele
          -    4.392  frunzele proaspete de mărar
          -    4.343  frunzele de ceai
          -    4.275  merele roşii
          -    4.188  stafidele albe
          -    3.898  merele “Granny Smith”
          -    3.577  căpşunile proaspete
          -    3.432  untul de arahide
          -    3.383  smochinele proaspete
          -    3.365  cireşele
          -    3.307  rodia
          -    3.277  agrişele crude
          -    3.234  caisele confiate
          -    3.166  arahidele crude
          -    3.145  varza roşie fiartă
          -    3.083  broccoli crud
          -    3.082  merele cu coajă
          -    2.941  perele crude
          -    2.938  agavele fierte
          -    2.936  merele ”Red delicious” crude
          -    2.906  sucul de coacăze negre
          -    2.830  strugurii negri
          -    2.828  merele Gala crude cu coajă
          -    2.764  cardamonul
          -    2.670  merele Golden crude cu coajă
          -    2.589  merele Fuji crude cu coajă
          -    2.550  guava
          -    2.386  brocolli fiert
          -    2.359  fulgii de porumb
          -    2.341  sucul proaspăt de rodie
          -    2.308  fulgii de ovăz
          -    2.294  granola cu stafide
          -    2.252  varza roşie crudă
          -    2.210  merele Golden crude fără coajă
          -    2.200  sorgul alb boabe
          -    2.184  seminţele de ridiche încolţite
          -    2.183  tărâţele de ovăz
          -    2.175  fulgii de ovăz simpli
          -    2.150  frunzele de sparanghel crude
          -    2.115  cartofii dulci copţi în coajă
          -    2.104  pâinea integrală de grâu
          -    2.094  arpagicul crud
          -    2.050  varza albă fiartă
          -    2.036  sucul de prune
          -    1.990  guava roşie
          -    1.965  piureul de mere
          -    1.963  pâinea integrală de secară
          -    1.948  caju
          -    1.946  frunzele crude de sfeclă
          -    1.933  avocado
          -    1.911  perele verzi cu coajă
          -    1.819  portocalele
          -    1.814  piersicile crude
          -    1.788  sucul de struguri roşii
          -    1.773  varza roşie fiartă
          -    1.767  sfecla crudă
          -    1.750  merişoarele
          -    1.750  coarnele
          -    1.746  perele de Anjou roşii
          -    1.743  floricelele de porumb
          -    1.736  ridichile crude
          -    1.695  nucile de macadamia prăjite
          -    1.687  frunzele de spanac crude
          -    1.680  cartofii roşii cu coajă copţi
          -    1.644  sparanghelul fiert şi scurs
          -    1.620  mandarinele crude
          -    1.548  grapefruit-ul roz şi roşu
          -    1540   fragii
          -    1.521  ceapa roşie crudă
          -    1.520  boabele de fasole marină crude
          -    1.515  spanacul crud
          -    1.510  seminţele de lucernă încolţite
          -    1.506  noni
          -    1.447  frunzele proaspete de salată verde
          -    1.421  pâinea integrală din amestec de cereale
          -    1.419  nucile braziliene uscate
          -    1.326  cartofii roşii copţi
          -    1.322  cartofii roşii cruzi
          -    1.318  pâinea de ovăz
          -    1.303  fulgii de grâu
          -    1.301  pătrunjelul proaspăt
          -    1.260  strugurii roşii proaspeţi
          -    1.253  ceaiul verde gata preparat
          -    1.247  agave crude
          -    1.238  sucul de grapefruit galben
          -    1.225  sucul de lămâie
          -    1.220  ceapa galbenă călită câteva minute
          -    1.210  kiwi
          -    1.150  uleiul de măsline extravirgin
          -    1.138  cartofii albi copţi în coajă
          -    1.118  strugurii albi sau verzi cruzi
          -    1.115  caisele crude
          -    1.098  cartofii roşii cruzi
          -    1.058  cartofii albi cruzi
          -    1.034  ceapa albă crudă
          -    1.005  vinul de masă roşu
          -    1.002  sucul de căpşune
          -    1.002  mango crud
          -    1.001  sosul salsa
          -       984  ardeiul dulce portocaliu crud
          -       980  varza de Bruxelles
          -       965  ardei dulce galben crud
          -       962  seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
          -       933  vânăta crudă
          -       923  ardeiul verde dulce crud
          -       904  fasolea Pinto gătită
          -       902  cartofii dulci cruzi
          -       884  ananasul crud
          -       879  banana
          -       856  varza albă fiartă, scursă nesărată
          -       847  năutul crud
          -       847  ardeiul roşu călit
          -       830  strugurii albi proaspeţi
          -       829  conopida proaspătă
          -       793  sucul de struguri albi
          -       791  ardeiul dulce roşu proaspăt
          -       759  fasolea verde crudă
          -       750  nectarinele crude
          -       74   mazărea galbenă crudă
          -       728  boabele de porumb dulce crude
          -       726 sucul de portocală
          -       704  sucul de pere
          -       694  ardeiul dulce galben
          -       694  sos de tomate
          -       666  morovii cruzi
          -       620  conopida fiartă
          -       616  nucile uscate
          -       615  ardeiul dulce verde călit câteva minute
          -       600  mazărea verde congelată
          -       578  sosul picant
          -       568  sucul de ananas
          -       564  oţetul de mere
          -       546  prunele roşii crude
          -       524  boabele de mazăre
          -       508  varza albă crudă
          -       497  ţelina crudă
          -       496  brocolli congelat
          -       490  prazul crud
          -       486  bulionul
          -       483  dovleacul crud
          -       481  semintele de mac
          -       436  siropul de piersici conservat
          -       413  porumbul dulce conservat
          -       410  oţetul din vin roşu
          -       408  sucul de mere
          -       392  vinul alb de masă
          -       367  tomatele roşii coapte
          -       317  morcovii fierţi
          -       315  pepenele galben crud
          -       307  feniculul crud
          -       245  vinetele fierte scurse nesărate
          -       214  castraveţii cruzi cu coajă
          -       180  dovlecelul crud
          -       142  pepenele verde crud
          -       126  castravetele decojit crud
          -       106  uleiul de arahide
          -         82  lime crud

antioxidanti


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley