Procesul de oxidare este un proces natural care se petrece în toate celulele vii. Cred că toată lumea a pățit să taie un fruct (măr sau o banană), iar acesta să își schimbe culoarea din alb în maro în câteva minute. Schimbarea culorii fructelor se datorează oxidării celulare. Din păcate, procesul de oxidare se întâmplă atât în cazul merelor sau al bananelor, cât și în cazul celulelor din corpul nostru. Se zice că oxidarea celulară este procesul prin care corpul nostru îmbătrâneşte. Dacă dorim să încetinim sau chiar să oprim acest proces temut, trebuie să aflăm mai multe detalii despre el.
Factorii cel mai des întâlniți în societatea noastră actuală, care grăbesc îmbătrânirea celulară sunt:
- fumatul
- alimentatia greșită (lipsă de antioxidanți, prea multă sare, prea multe grăsimi)
- sedentarismul (lipsa mișcării fizice)
- stresul cotidian
- metalele grele (vă invit să faceți un mic experiment: tăiați o felie de vânătă cu un cuțit din metal și o a doua felie (din cealaltă parte a vânetei), cu un cuțit ceramic. Așteptați câteva minute și observați care din cele două felii se oxidează mai repede).
Din procesul de oxidare, nu trebuie să tragem concluzia că oxigenul este nociv. Din contră, prin eforturile de a realiza o cât mai bună oxigenare a corpului, împreună cu o nutriție adecvată, vom obține cele mai bune rezultate atât fizice cât și mentale.
Radicalii liberi sunt produși de organism în urma unui metabolism normal. Aceștia sunt intermediari de reacție care se formează prin scindarea simetrica a unei legături chimice, când electronii sunt împărțiți în mod egal între cei doi atomi care formează legătura. Cel mai adesea radicalii liberi sunt formați prin fotoliza legăturilor chimice ca urmare a absorbției unui foton și trecerii moleculei într-o stare excitata de singlet sau triplet. Ei pot afecta foarte multe procese celulare care se desfășoară în organismul nostru, determinând apariția multor boli, precum și îmbătrânirea prematură a organismului. Excesul de radicali liberi poate apărea din mai multe motive în organism, printre care se numără: ingerarea pesticidelor, consumul de alcool în exces, fumul de țigară, expunerea la lumina puternică a soarelui, la diferite substanțe chimice, radiații, prezența anumitor inflamații în organism sau chiar și consumul unor medicamente. Dacă corpul nostru nu ar avea mecanisme de apărare împotriva acestor radicali liberi, aceștia ne-ar devasta organismul.
Pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, ne putem folosi de următoarele "arme secrete" pentru a ne ajuta corpul:
- consumul de fructe și legume crude (din cauza conținutului de antioxidanților)
- somnul regulat (minim 8 ore/noapte)
- exercițiul fizic regulat
- relaxarea și meditația
Antioxidanții se regăsesc în fructe, legume sau nuci, în diferite cantităti. Interesant e faptul că fiecare tip de antioxidant îi dă fructului sau legumei o altă culoare. Așa că, este recomandat să consumați fructe și legume cât mai colorate, de toate culorile curcubeului.
Cel mai mare conținut de antioxidanti îl au fructele de culoare închisă, cum ar fi: afinele, murele, coacazele negre, prunele sau strugurii.
Pentru a măsura puterea antioxidantă a unui aliment, s-a realizat scala ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity). Aceasta măsoară capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai alimentului respectiv. Din păcate, scala ORAC a fost retrasă în anul 2012, pe motivul că nu s-au făcut suficiente studii pe aceasta și unele companii care comercializau suplimente nutritive pe vremea aceea, se foloseau în mod fraudulos de această scală pentru a-și vinde produsele mai bine. După părerea mea însă, scala ORAC este demnă de menționat și ne ajută să ne formăm o idee despre beneficiile alimentelor consumate.
Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente:
- 314.446 pudra de cuişoare
- 312.400 tărâţele de sumac
- 267.536 pudra de scorţişoară
- 240.000 tărâţele de sorg
- 200.129 pudra de oregano uscat
- 159.277 pudra de curcuma
- 102.700 boabele de acai liofilizate
- 100.800 tărâţele negre de sorg
- 91.500 pudra de roşcove
- 86.800 sumacul brut
- 80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
- 76.800 seminţele de chimen
- 75.000 pudra de maqui
- 74.349 pătrunjelul uscat
- 71.000 tărâţele de sorg roşu
- 70.000 cireşele Acerola
- 67.553 busuiocul uscat
- 48.504 pudra de curry
- 45.400 sorgul brut
- 40.200 pudra de ciocolată olandeză
- 40.000 sucul de boabe de maqui
- 32.004 salvia proaspătă
- 29.257 seminţele de muştar galben
- 28.811 ghimbirul pudră
- 27.618 piperul negru boabe
- 27.426 cimbrul în stare proaspătă
- 27.297 măghiranul în stare proaspătă
- 25.300 fructul de leechi
- 25.300 fructul de goji
- 24.700 polenul granule
- 24.287 tărâţele de orez crude
- 23.636 pudra de chili
- 21.900 boabele de sorg negru
- 20.823 ciocolata neagră
- 19.600 cojile seminţelor de in
- 18.053 ciocolata amăruie
- 17.940 nucile pecan
- 17.919 boiaua de ardei
- 16.062 aronia crud
- 15.542 tarhon proaspăt
- 14.840 rădăcina de ghimbir proaspătă
- 14.697 boabele de soc crude
- 14.000 boabele de sorg roşu
- 13.978 frunzele proaspete de mentă
- 13.970 boabele proaspete de oregano
- 13.541 nucile
- 9.645 alunele de pădure
- 9.584 coacazele roşii crude
- 9.465 boabele proaspete de cimbru
- 9.416 infuzia de anghinare
- 8.459 fasolea roşie crudă
- 8.320 fasolea roz crudă
- 8.040 fasolea neagră crudă
- 7.983 fisticul crud
- 7.960 coacazele negre crude
- 7.779 fasolea Pinto crudă
- 7.581 prunele cu coajă crude
- 7.282 lintea crudă
- 7.274 agavele uscate
- 6.665 pudra de usturoi uscat
- 6.552 anghinaria crudă
- 6.552 afinele crude
- 6.552 prunele uscate
- 6.400 tărâţele de sorg alb
- 6.259 prunele crude
- 5.997 frunzele proaspete de melisă
- 5.764 boabele de soia crude
- 5.735 pudra de ceapă
- 5.347 murele
- 5.346 usturoiul crud
- 5.141 frunzele crude de coriandru
- 4.882 zmeura crudă
- 4.805 frunzele proaspete de busuioc
- 4.454 migdalele
- 4.392 frunzele proaspete de mărar
- 4.343 frunzele de ceai
- 4.275 merele roşii
- 4.188 stafidele albe
- 3.898 merele “Granny Smith”
- 3.577 căpşunile proaspete
- 3.432 untul de arahide
- 3.383 smochinele proaspete
- 3.365 cireşele
- 3.307 rodia
- 3.277 agrişele crude
- 3.234 caisele confiate
- 3.166 arahidele crude
- 3.145 varza roşie fiartă
- 3.083 broccoli crud
- 3.082 merele cu coajă
- 2.941 perele crude
- 2.938 agavele fierte
- 2.936 merele ”Red delicious” crude
- 2.906 sucul de coacăze negre
- 2.830 strugurii negri
- 2.828 merele Gala crude cu coajă
- 2.764 cardamonul
- 2.670 merele Golden crude cu coajă
- 2.589 merele Fuji crude cu coajă
- 2.550 guava
- 2.386 brocolli fiert
- 2.359 fulgii de porumb
- 2.341 sucul proaspăt de rodie
- 2.308 fulgii de ovăz
- 2.294 granola cu stafide
- 2.252 varza roşie crudă
- 2.210 merele Golden crude fără coajă
- 2.200 sorgul alb boabe
- 2.184 seminţele de ridiche încolţite
- 2.183 tărâţele de ovăz
- 2.175 fulgii de ovăz simpli
- 2.150 frunzele de sparanghel crude
- 2.115 cartofii dulci copţi în coajă
- 2.104 pâinea integrală de grâu
- 2.094 arpagicul crud
- 2.050 varza albă fiartă
- 2.036 sucul de prune
- 1.990 guava roşie
- 1.965 piureul de mere
- 1.963 pâinea integrală de secară
- 1.948 caju
- 1.946 frunzele crude de sfeclă
- 1.933 avocado
- 1.911 perele verzi cu coajă
- 1.819 portocalele
- 1.814 piersicile crude
- 1.788 sucul de struguri roşii
- 1.773 varza roşie fiartă
- 1.767 sfecla crudă
- 1.750 merişoarele
- 1.750 coarnele
- 1.746 perele de Anjou roşii
- 1.743 floricelele de porumb
- 1.736 ridichile crude
- 1.695 nucile de macadamia prăjite
- 1.687 frunzele de spanac crude
- 1.680 cartofii roşii cu coajă copţi
- 1.644 sparanghelul fiert şi scurs
- 1.620 mandarinele crude
- 1.548 grapefruit-ul roz şi roşu
- 1540 fragii
- 1.521 ceapa roşie crudă
- 1.520 boabele de fasole marină crude
- 1.515 spanacul crud
- 1.510 seminţele de lucernă încolţite
- 1.506 noni
- 1.447 frunzele proaspete de salată verde
- 1.421 pâinea integrală din amestec de cereale
- 1.419 nucile braziliene uscate
- 1.326 cartofii roşii copţi
- 1.322 cartofii roşii cruzi
- 1.318 pâinea de ovăz
- 1.303 fulgii de grâu
- 1.301 pătrunjelul proaspăt
- 1.260 strugurii roşii proaspeţi
- 1.253 ceaiul verde gata preparat
- 1.247 agave crude
- 1.238 sucul de grapefruit galben
- 1.225 sucul de lămâie
- 1.220 ceapa galbenă călită câteva minute
- 1.210 kiwi
- 1.150 uleiul de măsline extravirgin
- 1.138 cartofii albi copţi în coajă
- 1.118 strugurii albi sau verzi cruzi
- 1.115 caisele crude
- 1.098 cartofii roşii cruzi
- 1.058 cartofii albi cruzi
- 1.034 ceapa albă crudă
- 1.005 vinul de masă roşu
- 1.002 sucul de căpşune
- 1.002 mango crud
- 1.001 sosul salsa
- 984 ardeiul dulce portocaliu crud
- 980 varza de Bruxelles
- 965 ardei dulce galben crud
- 962 seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
- 933 vânăta crudă
- 923 ardeiul verde dulce crud
- 904 fasolea Pinto gătită
- 902 cartofii dulci cruzi
- 884 ananasul crud
- 879 banana
- 856 varza albă fiartă, scursă nesărată
- 847 năutul crud
- 847 ardeiul roşu călit
- 830 strugurii albi proaspeţi
- 829 conopida proaspătă
- 793 sucul de struguri albi
- 791 ardeiul dulce roşu proaspăt
- 759 fasolea verde crudă
- 750 nectarinele crude
- 74 mazărea galbenă crudă
- 728 boabele de porumb dulce crude
- 726 sucul de portocală
- 704 sucul de pere
- 694 ardeiul dulce galben
- 694 sos de tomate
- 666 morovii cruzi
- 620 conopida fiartă
- 616 nucile uscate
- 615 ardeiul dulce verde călit câteva minute
- 600 mazărea verde congelată
- 578 sosul picant
- 568 sucul de ananas
- 564 oţetul de mere
- 546 prunele roşii crude
- 524 boabele de mazăre
- 508 varza albă crudă
- 497 ţelina crudă
- 496 brocolli congelat
- 490 prazul crud
- 486 bulionul
- 483 dovleacul crud
- 481 semintele de mac
- 436 siropul de piersici conservat
- 413 porumbul dulce conservat
- 410 oţetul din vin roşu
- 408 sucul de mere
- 392 vinul alb de masă
- 367 tomatele roşii coapte
- 317 morcovii fierţi
- 315 pepenele galben crud
- 307 feniculul crud
- 245 vinetele fierte scurse nesărate
- 214 castraveţii cruzi cu coajă
- 180 dovlecelul crud
- 142 pepenele verde crud
- 126 castravetele decojit crud
- 106 uleiul de arahide
- 82 lime crud
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu