SfatFarma logo sâmbătă, februarie 06, 2016

Virusul Zika - ce știm și ce nu știm despre el ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Virusul Zika - ce știm și ce nu știm despre el



zika

    La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență a sănătății publice mondiale, din cauza extinderii rapide și necontrolate a virusului Zika (ultima stare de urgență de acest fel a fost din cauza virusului Ebola). Motivul acestei alarmări e faptul că virusul Zika se răspândește în mod exploziv în America Centrală și de Sud. Nu e deloc plăcut să auzim cuvintele "virus", "urgență" și "răspândește" în același context.
    Din păcate, în momemtul de față se cunosc foarte puține detalii despre acest virus, iar oamenii de știință încearcă să afle cât mai mult, în cel mai scurt timp posibil.
    Virusul s-a descoperit relativ recent, în Uganda, în anul 1947, numele fiindu-i atribuit după pădurea Zika, unde s-a descoperit. Virusul Zika, alături de virusul febrei dengue şi cel al febrei galbene aparţin aceleiaşi familii - Flaviviridae. Până recent, s-a crezut că virusul Zika este aproape inofensiv față de oameni deoarece, o infecție cu acesta poate să genereze în cel mai rău caz o serie de simptome asemănătoare unei răceli ușoare.
    Virusul Zika se răspândește prin înţepăturile ţânţarilor Aedes aegypti şi ale ţânţarilor tigru (Aedes albopictus).

tantar

    Primul semn de răspândire al virusului Zika a fost în anul 2007, când acesta a fost descoperit și pe insulele Yap (insule izolate din Oceanul Pacific), unde trei pătrimi din populație a fost infectată de acesta (aproximativ 3000 de persoane) într-un timp foarte scurt. Dar și aici, simptomele infecției au fost blânde, nimeni nu a fost spitalizat din cauza aceasta.
    Problema adevărată cu acest virus a fost descoperită în noiembrie 2015, în Brazilia, unde s-a constatat că pe parcursul anului trecut, 4000 de bebeluși s-au născut cu dimensiunea capului extrem de mică (condiție numită microcefalie). Acest număr este foarte mare față de media anilor trecuți care era în jur de 150.


    În afară de perimetrul cranian extrem de redus, microcefalia se manifestă și prin alte simptome: plâns ascuțit, convulsii, întârzieri în creștere și dezvoltare, dezvoltare întârziată a funcțiilor motorii, întârziere în dezvoltarea limbajului și a vorbirii, hiperactivitate, retard mental.
    Microcefalia poate fi cauzată de mulți factori, printre care se numără: genetica, malnutriția, fumatul sau consumul de alcool în timpul sarcinii, dar nici una din aceste potențiale cauze nu a putut explica creșterea recentă a numărului de cazuri de microcefalie din Brazilia. Așa s-a ajuns să se coreleze virusul Zika cu microcefalia, deoarece acest virus a fost introdus în Brazilia deodată cu apariția problemelor la bebeluși. Ulterior s-au efectual și o serie de teste genetice pe femeile însărcinate care au născut copii cu microcefalie și s-a confirmat prezența ARN-ului virusului Zika la majoritatea dintre ele.
    Din păcate, încă nu există un remediu pentru virusul Zika (antiviralele nu au efect asupra lui și nici vaccin nu s-a dezvoltat încă), așa că, cea mai bună metodă de a preveni infecția cu virusul Zika e evitarea contactului cu acesta. Vigilența e recomandată mai ales din partea femeilor care sunt însărcinate sau doresc să rămână însărcinate pe viitor. Este recomandat pe cât posibil, să nu se călătorească în cele 29 de țări afectate în momentul de față de Zika. Actualmente (februarie 2016), acestea sunt: Barbados, Bolivia, Brazilia, Colombia, Commonwealth of Puerto Rico, Costa Rica, Curacao, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guyana Franceză, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Saint Martin, Suriname, Virgin Islands, Venezuela, Samoa Americană, Samoa, Tonga și Cap Verde. Iar cei care nu au de ales și trebuie să călătorească în zonele afectate trebuie să ia măsuri de prevenție a muscăturilor de țânțari, cum ar fi: purtarea unor haine largi, care să alunge insectele şi folosirea spray-urilor anti-țânțari.

tarile afectate de zika

    În momentul de față, oamenii de știință fac eforturi pentru a afla mai multe informații referitoare la acest virus și pentru a-i găsi un remediu.
    O posibilă problemă ar putea fi o mutație a virusului care i-ar putea permite răspândirea prin înțepătura țânțarilor din zonele non-tropicale și cauzarea unei pandemii mondiale.
    Unii experți în domeniu cred că virusul s-a răspândit foarte mult în timpul Cupei Mondiale de Fotbal din anul 2014, din Brazilia. Nu trebuie neglijat faptul că vara aceasta, jocurile olimpice se vor organiza în orașul Rio de Janeiro din Brazilia, ceea ce poate da încă o șansă virusului Zika să se răspândească și mai mult și să genereze o pandemie mondială.

urmarim virusul


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley