SfatFarma logo vineri, aprilie 29, 2016

Ce este Tetanosul? De ce e periculos să ne tăiem cu obiecte ruginite? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce este Tetanosul? De ce e periculos să ne tăiem cu obiecte ruginite?



    Ce este tetanosul? Care este cauza apariției?  

    Tetanosul este o boală infecţioasă acută, necontagioasă, comună omului şi animalelor, determinată de exotoxina bacilului tetanic (Clostridium tetani) numită tetanospasmină. Se manifestată  clinic prin contractură tonică generalizată şi dureroasă a muşchilor striaţi, contracturi spastice supraadăugate, paroxistice. Este o boală cu evoluţie severă şi letalitate crescută (30-60%). Tetanosul apare ca rezultat al infectării plăgilor tăiate sau profunde cu sol sau obiecte contaminate cu bacilul tetanic.

transmitere tetanos

    Cum se transmite tetanosul? 

    Statisticile arată că numărul maxim de cazuri de tetanos se înregistrează în lunile calde, din mai până în septembrie. Tetanosul poate fi contactat atât de animale cât și de oameni. Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plăgilor cu bacili tetanici sau cu spori tetanici din sol sau de pe obiecte contaminate. Acești bacili se înmulțesc mai bine într-un mediu cu rugină, de aceea obiectele ruginite prezintă risc mai mare de a ne contamina cu tetanos.
    După vindecare, imunitatea este slabă sau absentă, deci sunt posibile reîmbolnăviri, care pot fi prevenite numai prin imunizare activă.

tetanos

    Cum se manifestă tetanosul? 

    Perioada de incubație a tetanosului este de 3-30 zile în funcție de intensitatea infecției tetanigene. Pot apărea următoarele simptome: sensibilitate la frig, parestezii, senzația de arsură la nivelul plăgii, spasme musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie și gură încleștată.
    Boala se mai caracterizează și prin contractura întregii musculaturi scheletice: fruntea este încrețită, pleoapele pe jumătate închise, colțurile gurii trase în jos.
    Pot apărea crize de contracturi musculare foarte dureroase, îmreună cu spasmul mușchilor respiratori, ceea ce poate duce la asfixie. Contracturile musculare sunt atât de puternice încât pot genera rupturi musculare sau chiar fracturi osoase. Alte simptome posibile: febra, tahicardia și insuficiența respiratorie.

cui ruginit

    Cum evoluează boala? 

    Tetanosul nu e de joacă. Mortalitatea e undeva la 30-60% cu tratament de specialitate, iar supravieţuitorii pot rămâne cu sechele. Tetanosul netratat se soldează cu deces, iar cazurile tratate evoluează în funcție de forma clinică, mortalitatea maximă înregistrându-se la nou-născuți și la vârstnici. Persoanele afectate necesită spitalizare, de preferință în unități de terapie intensivă, unde se poate realiza continuu o monitorizare cardiorespiratorie.

bacteria tetanosului

    În ce constă profilaxia? 

    Persoanele imunizate activ antitetanic în ultimii 5 ani vor face rapel cu ATPA 0,5 ml IM, toaleta chirurgicală a plăgii, spălare cu apă oxigenată, antibioticoterapie (penicilină, tetraciclină) timp de 7-10 zile. La răniții grav, în stare de șoc, cu plăgi multiple, hemoragii masive, infecție HIV, se administrează ser antitetanic 10.000 U sau imunoglobuline specifice umane antitetanice, urmate de vaccinarea antitetanica.
    Persoanele neimunizate activ sau imunizate incomplet antitetanic vor face ser antitetanic în doză de 3000-10.000 U sau imunoglobuline umane specifice antitetanice 500 U, urmate de imunizare activă cu ATPA în 3 doze de 0,5 ml ÎM la interval de câte 14 zile.

vaccin antitetanic

    Care este conduita în cazul unei plăgi cu risc tetanigen? 

    PREZENTAȚI-VĂ LA MEDIC DE URGENȚĂ și urmați recomandările personalului de specialitate!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley