SfatFarma logo luni, aprilie 18, 2016

Ce să NU mănânci când ești gravidă. Top 20 alimente interzise în sarcină ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce să NU mănânci când ești gravidă. Top 20 alimente interzise în sarcină



alimente interzis in sarcina

    Lista alimentelor interzise atunci când afli că porți o sarcină în pântece este una din cele mai mari priorități pe care trebuie să o ai. Consecințele grave pe care le poate avea asupra sănătății fătului consumul de alimente interzise sunt prea serioase că să ne jucăm cu ele. Când rămâi însărcinată, în afară de a respecta tot ce îți spune medicul tău din punct de vedere analize și ritm de viață, trebuie să ai la tine în geantă sau lipit pe frigider lista a ce nu ai voie să mănânci pe durata celor 9 luni.

    Iată o colecție a celor mai importante 20 interdicii alimentare realizată pentru tine: 

  • Alimente interzise în sarcină: Brânzeturi rafinate 

    Poți să mănânci parmezan gratinat pe paste dar nu pune gura pe sosul pe bază de brânză. Sosurile acestea sunt făcute din lapte nepasteurizat care pot fi mediu prielnic pentru bacteria listeria ce poate fi nu doar periculoasă dar poate pune în pericol viața ta și a copilului. Este bine să eviți brânzeturile: Brie, camembert, feta, blue cheese. Dacă mănânci în oraș, evită mâncărurile cu sosuri de acest tip (de ex paste sau pizza quarto formaggi ori mușchi de vită cu sos de brânză).

  • Alimente interzise în sarcină: Carnea nepreparată termic suficient 


    Trebuie să mănânci orice friptură doar dacă este foarte bine prăjită. Evită burgerii, nu știi dacă sunt gătiți bine termic. Insuficientă preparare termică a cărnii poate duce la toxoplasmoză și la dezvoltarea unei largi varietăți de bacterii. Când mănânci în oraș, trebuie să ceri să ți se aducă friptura fierbinte și profund preparată.

  •  Alimente interzise în sarcină: Atenție la sucul proaspăt de fructe 

    Sucurile proaspăt stoarse la restaurante, baruri sau în diverse gospodarii nu au cum să fie pasteurizate ca să te ferească de bacterii precum salmonella sau E. coli.  unele supermarketuri se vând  proaspăt stoarse  sticlute de plastic. Aceeași , gravidele trebuie  le evite   consume doar sucurile pasteurizate cum  cele  cutii  pe care scrie 100% fruct (măcar   alegi cu ceva  sănătos, nu cu 50%     restul  de fructe  coloranți).

  • Alimente interzise  : Sayonara, Sushi 

     Dacă ești fan sushi, trebuie să te abții 9 luni de la această delicatesă. Deși mâncarea pe bază de pește și fructe de mare este o sursă bună de proteine, totuși fructele de mare crude pot fi o sursă de paraziți și bacterii foarte periculoase. Femeile însărcinate trebuie să mănânce numai pește sau fructe de mare foarte bine preparate termic.

  •  Alimente interzise  : Aluat pentru fursecuri 

     Când coci fursecuri, poate ești tentată să guști puțin din aluat în timp ce îl prepari, să îi vezi consistența sau cât e de dulce. Nu este o idee bună întrucât acea coca conține ou crud. Chiar și doar o mică mușcătura te poate pune la risc mare. Statistic se estimează că 1 din 20.000 ouă conține bacteria salmonella. Ca să nu ai probleme, rezistă tentației de a gusta din orice aluat nepreparat sau din orice umplutură pe bază de ouă crude.

  •  Alimente interzise în sarcină: Maioneza și dressing pentru salate preparat acasă 

    Ouăle crude se folosesc de regulă în multe gospodarii și pentru prepararea sosurilor pentru anumite rețete de salate sau pentru prepararea. Pe durata sarcinii, dacă chiar vrei să folosești acest tip de sosuri, optează perntru cele din comerț întrucât sunt pasteurizate. Recomandare pentru sănătatea ta; renunță la maioneză în sarcină și folosește ca dressing pentru salate doar lămâie cu sare și ulei de măsline sau de sâmburi de struguri sau de floarea soarelui.

  •  Tiramisu făcut în casă 

    Multe deserturi în casă conțin ouă crude, cum ar fi tiramisu, meringue sau mousse. Dacă vrei neapărat să mănânci acest tip de prăjitură și nu găsești în comerț una în care să ai încredere, poți cumpără ouă pasteurizate pe care unele supermarketuri le comercializează. Trebuie să scrie așa ceva pe cutie.

  •  Pui proaspăt umplut 

    Un curcan sau pui umplut poate fi o soluție bună de mâncare dacă ești în criză de timp. Însă sucul din carnea proaspătă de pui se amestecă cu umplutura și oferă un mediu propice bacteriilor. Chiar dacă la gătit termic se mai dimineaza riscul, o femeie gravidă are dificultăți în a lupta cu infecțiile. O alternativă este să cumperi pui congelat umplut pe care să nu îl lași să se decongeleze ci îl bagi la cuptor direct înghețat.

  •  Pește cu mercur 

    Peștele este bun pentru tine și copilul tău însă trebuie să faci alegeri înțelepte cu privire la peștele pe care îl mănânci. Peștele spadă, macroul sau carnea de rechin conțin cantitate mare de mercur. Acest metal este dăunător pentru copil. Alege pește cu mercur mai puțin în compoziție: somon, cod sau ton conservat fără ulei. Dacă intenționezi să iei ulei de pește, vorbește întâi cu medicul tău dacă și cât îți recomandă pe zi.

  •  Mezeluri delicatese 

     Atenție la bacteria listeria care se poate dezvolta și la temperaturi că cele din frigiderul tău. Din acest motiv, evită mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne și care se țin la frigider, inclusiv crenvurștii. Poți consuma aceste produse numai încălzite până când sunt fierbinți (prăjite sau la cuptor) și să le mănânci imediat. .

  •  Pateuri sau creme de carne ce se întind pe pâine 


     Pateurile conțin cărnuri perisabile deci pot susține dezvoltarea bacteriei listeria la fel de bine. Chiar dacă în frigiderul tău temperatura este cea mai scăzută posibil, tot nu vei împiedică total formarea acestei bacterii. De aceea trebuie să eviți cremele pe bază de carne, pateurile de pui, porc, ficat de orice fel. Carnea ce se vinde la cutie este în regulă pe durată sarcinii, strict din acest punct de vedere. Nu este, totuși, o alegere sănătoasă în general.

  •  Fructe  legume nespălate 

     Acum este timpul să consumi multe legume și fructe. Însă trebuie să le speli și limpezești foarte bine sub jet de apă. Parazitul numit toxoplasmă poate trăi pe fructele sau legumele nespălate. El cauzează boala numită toxoplasmoză care poate fi extrem de periculoasă pentru copil; în primul trimestru de sarcină ea poate duce la pierderea sarcinii. Nu spăla produsele cu săpun. Ia-ți o perie specială pentru legume și freacă suprafața fructului sau a legumei temeinic. Elimină zonele deteriorate pentru că și ele pot dezvolta bacterii.

  •  Germeni cruzi 

    Nu mânca niciun fel de germeni cruzi. Bacteriile pot intra în semințe înainte că germenii să înceapă să crească și apoi acestea nu mai pot fi îndepărtate, oricât de bine speli germenii. Dacă îți iei un sandwich preparat, verifică să nu fie cu germeni din niciun fel de semințe. Acasă poți găti acești germeni foarte bine că să distrugi orice bacterie.

  •  Fructe de mare afumate 

    Când ești gravidă, este bine să renunți la orice asemenea delicatesă care poate dezvolta și susține bacteria listeria. Aici este vorba și de somon afumat sau macrou, cod, ton afumat.

  •  Scoici crude 

    Scoicile crude sunt una din cauzele principale ale îmbolnăvirii din cauza fructelor de mare. Carcasa conține paraziți și bacterii care în general nu sunt în fructele de mare gătite bine termic. Nu consuma homari cu cochilie. Cât timp prepari bine de tot scoicile, până când cochilia se deschide bine, le poți consuma în sarcină. Dacă vreuna nu se desprinde de cochilie, o poți arunca.

  •  Pește din bălți locale 

    Cât timp nu cunoști diversele locuri unde se pescuiește, iazuri, bălți, lacuri, să fie nepoluate, să știi dacă se aruncă deșeuri acolo, nu consuma deloc pește pe care îl prinzi tu sau cineva din familie, oricât de mult îți place să prepari și să mănânci pește proaspăt pescuit de cineva drag. Orice pește poate fi afectat iar tu nu ai de ce să riști.

  •  Mâncăruri expuse pe masa la petreceri 

    Nu vrei să îți insulți prietenii ca le refuzi diversele gustărele pe care le pun pe masă când mergeți în vizită. Însă ai motive întemeiate să nu mănânci un aliment care a stat în afara frigiderului mai mult de 2 ore. Deci, nu mânca mâncăruri preparate care au stat la temperatura camerei de la 2 ore în sus. Maximul permis este o oră.

  •  Laptele nepasteurizat

    Îți place ideea aventurieră să vizitezi o fermă și să guști din lapte proaspăt muls de la vacă? Abține-te să o pui în practică. Este mediul propice pentru listeria, adică pericol maxim pentru tine și copilul tău. Poți cumpără lapte, brânză sau alte produse lactate de la o  producție proprie numai  scrie pe  “produs pasteurizat”.

  • Dilema despre cafeină 

    Studiile recente arată că o cantitate moderată de cafeină este în regulă în timpul sarcinii. Dar întrebarea rămâne, cu privire la cantitatea minimă benefică pentru fiecare femeie, în funcție de corpul ei, dincolo de care cafeină poate chiar produce pierderea sarcinii.
    Se recomandă femeilor nu mai mult de 200 miligrame de cafea pe zi, deci o ceșcuță mică. Atenție însă, cafeină se găsește și în unele ceaiuri, sucuri acidulate, ciocolată și multe băuturi energizante.

  •  Alcoolul 

    Deja știi că a bea în timpul sarcinii băuturi alcoolice în cantități semnificative duce la probleme grave la naștere pentru prunc. Poate nu știi  că bautura chiar în cantitate mică poate fi la fel de dăunătoare. Nu s-a descoperit o  cantitate minimă de alcool pe care să o poată bea o femeie însărcinată și să fie în regulă. Ca atare, uită de orice băutură pe timpul sarcinii. Este vorba, evident, de vin, bere, aperitive sau orice produs care conține un strop de alcool (inclusiv bomboanele cu vișine și cu alcool).

  •  Atenție la cutiile de depozitat alimente 

    Nu folosi și nu cere cutii de depozitat alimente așa cum sunt livrate de către restaurante la comandă la domiciliu. În interiorul și la căldura mașinii, bacteriile se pot multiplica ușor. În mod normal, în acele cutii poți transporta alimente numai dacă sunt reci și ținute 2 ore la frigider.
 
    Citiți despre alimentele interzise în timpul sarcinii și pe blogul SfatulPărinților.ro.

gravida


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley