SfatFarma logo miercuri, aprilie 13, 2016

Punctajul aterosclerozei - care este riscul dumneavoastră de a avea un eveniment cardiovascular major? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Punctajul aterosclerozei - care este riscul dumneavoastră de a avea un eveniment cardiovascular major?



ateroscleroza

    Ateroscleroza este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul tunicii interne și medii a arterelor mijlocii și mari de depozite plăci ateromatoase (plăci de culoare galbenă), ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage.
    Efectele și complicațiile bolii (angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul cerebral, cardiopatia ischemică) asupra creierului, inimii, extremităților, și a altor organe constituie cauza majoră a morbidității și mortalității în țările vestice - 1/3 din decesele la persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani.

Factori de risc:

  • Obezitatea;
  • Dietă neechilibrată, stil de viață sedentar;
  • Fumatul;
  • Diabetul zaharat;
  • Alcoolismul;
  • Hiperlipoproteinemie;
  • Hipertensiune arterială
ateroscleroza

Testul aterosclerozei: 

    Vă invit să completați următorul test (numit testul aterosclerozei), pentru ca la finalul acestuia, să aflați care e riscul pentru a avea un eveniment cardiovascular major în cazul dumneavoastră:

1. Vârsta (ani):                  

  •   0-10 - 0 puncte                
  • 11-20 - 0,5 puncte                        
  • 21-30 - 1 punct                           
  • 31-40 - 1,5 puncte                          
  • 41-50 - 2 puncte
  • 51-60 - 2,5 puncte
  • 61-70 - 3 puncte
  •   > 70 - 4 puncte           

2. Sexul:  

  • Feminin înainte de menopauză - 0 puncte             
  • Feminin după menopauză        - 0,5 puncte               
  • Masculin < 40 de ani              - 0,5 puncte  
  • Masculin > 40 de ani              - 1 punct                

3. T.A. sistolică (mmHg):  

  •  < 120 - 0 puncte                
  • 120     - 1 punct                           
  • 140     - 2 puncte                           
  • 160     - 4 puncte 
  • 180     - 8 puncte 
  • > 180  - 12 puncte 

4. Regim alimentar: 

  • vegan                                    - 0 puncte           
  • ovo-vegetarian                       - 1 punct          
  • lacto-vegetarian                     - 1 punct               
  • ovo-lacto-vegetarian               - 2 puncte                     
  • omnivor, cu perioade de post   - 4 puncte  
  • omnivor, fără perioade de post - 6 puncte                             

5. Activitate fizică:   

  • sedentarism              - 5 puncte
  • uşoară                      - 2 puncte
  • moderată sau intensă  - 0 puncte                         

6. Număr de ţigări / zi:  

  • nefumător                   - 0 puncte              
  • fumător de pipă           - 2 puncte 
  • 1-9 ţigări / zi               - 4 puncte                            
  • 10-19 ţigări / zi           - 6 puncte 
  • 20-29 ţigări / zi           - 8 puncte 
  • > 30 ţigări / zi             - 10 puncte                          

7. Consum de alcool:

  • nu consum niciodată alcool                            - 0 puncte      
  • consum mai rar de o dată la 2 săptămâni         - 1 punct                    
  • puţin o dată la 3-4 zile                                  - 2 puncte                    
  • consum zilnic puţin alcool                             - 3 puncte  
  • consum zilnic moderat                                  - 6 puncte  
  • consum zilnic mare                                       - 9 puncte  

8. Consum de cafea:

  • nu consum cafea                               - 0 puncte                
  • consum cafea de 2 ori pe săptămână   - 0,5 puncte                          
  • zilnic 1 cafea                                    - 1 punct                           
  • zilnic 2 cafele                                   - 1,5 puncte  
  • zilnic 3-5 cafele                                - 2 puncte  
  • zilnic 6 cafele și peste                       - 2,5 puncte  

9. Greutate :    

  • normală            - 0 puncte           
  • supraponderal   - 2 puncte              
  • obez gr. I         - 4 puncte  
  • obez gr. II        - 6 puncte  
  • obez gr. III       - 8 puncte  

10. Diabet zaharat :

  • nu am diabet                                         - 0 puncte  
  • diabet controlat (glicemie < 130 mg%)    - 5 puncte  
  • diabet necontrolat (glicemie > 130 mg%) - 10 puncte  

Interpretarea rezultatelor:

  1.     < 10    puncte - risc scăzut
  2. 10 - 14,5 puncte
    -
    risc sub mediu
  3. 15 - 19,5 puncte - risc mediu
  4. 20 - 24,5 puncte - risc peste mediu
  5. 25 - 39,5 puncte - risc crescut
  6.     > 40   puncte - risc foarte crescut   
ateroscleroza

Ce e de făcut dacă aveți risc mediu sau crescut? 

  1. Reduceți cantitatea de grăsimi saturate, acizii grași trans, colesterol și grăsimi totale în alimentația zilnică prin consumul de mai puține produse animale și mai multe legume proaspete, verdețuri, oleaginoase și fructe proaspete.
  2. Creșteți aportul de Omega-3 și consumați ulei de măsline, in, nuci, avocado. Există dovezi considerabile că persoanele care au un regim alimentar bogat în Omega-3 au un risc redus de dezvoltare a aterosclerozei.
  3. Broccoli este un aliment eficient în prevenirea și tratamentul aterosclerozei. Vitaminele din complexul B din broccoli aduc o contribuție majoră pentru sănătatea cardiovasculară. Deficiența de vitamine din complexul B poate cauza probleme grave pentru sănătate precum formarea excesivă de homocisteină.
  4. O cură cu pepene roșu poate potoli inflamația care contribuie la boli ca astmul, ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul zaharat și artrita.
  5. Roșiile nu trebuie să lipsească din regimul alimentar al persoanelor care doresc să prevină și să trateze ateroscleroza.
  6. Creșteți aportul de grăsimi mononesaturate. Pentru a avea o inimă sănătoasă este recomandat să mâncăm multe oleaginoase precum: migdale, nuci de Brazilia, nucă de cocos, alune, nuci de macadamia, nuci pecan, muguri de pin, fistic, susan, semințe crude de dovleac si de floarea-soarelui.
  7. Consumați o combinație cât mai colorată de legume si fructe: multe verdețuri, legume și fructe portocalii, vinete, roșii, violet, galbene și așa mai departe. Toate acestea conțin compuși antioxidanți din aceste alimente vegetale, cum ar fi caroteni, flavonoide, seleniu, vitamina E și vitamina C, importante în protejarea împotriva dezvoltării aterosclerozei.
  8. Niacina  (Vitamina B3) are un rol demonstrat în scăderea colesterolului cu valori între 10-26% și scăderea recurenței de infarct miocardic cu până la 29%. Semințele de chia reprezintă o sursă extraordinară de niacină.
  9. Creșteți aportul de fibre. Fibrele alimentare, în special fibrele solubile gasite in cereale integrale neîndulcite, legume și fructe, sunt eficace în scăderea nivelului de colesterol. Alegeți la micul dejun fulgi de cereale integrale neîndulcite (de preferat cereale cât mai variate) cu lapte de migdale, orez, ovăz sau quinoa.
  10. Limitați consumul de glucide rafinate (zahăr, făină și cereale rafinate). Zahărul și alți carbohidrați rafinați sunt un factor important în dezvoltarea aterosclerozei.

curatarea venelor

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley