SfatFarma logo sâmbătă, aprilie 16, 2016

Vitiligo, boala misterioasă în fața căreia medicina se arată neputincioasă ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Vitiligo, boala misterioasă în fața căreia medicina se arată neputincioasă



 
vitiligo

   Ce este vitiligo?  

    Vitiligo este o afecțiune care duce la apariția de pete albe pe suprafața pielii. Cuvântul “vitiligo” provine din limba latină. Prima parte a a cuvântului, “viti”, provine din latinescul “vitium”, însemnând urmă sau pată. Sufixul, “ligo”, este o terminație latină frecventă și înseamnă “a provoca”, “a produce”. Petele sunt provocate de distrugerea sau slăbirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea pielii) iar rezultatul direct este pierderea sau oprirea producerii pigmentului. Mulți doctori și cercetători sunt de părere că vitiligo este o afecțiune a sistemului autoimun. Deși nu se știe exact ce provoacă acest răspuns autoimun, tot mai multe sunt descoperite în fiecare an. Vitiligo afectează doar culoarea pielii. Textura și celelalte calități rămân normale. 

     Zone ale corpului unde pot apărea depigmentarile:   
  • Zone expuse soarelui: mâini, picioare, față, zona superioară a pieptului. 
  • În jurul ochilor, nărilor, gurii, mameloanelor, ombilicului, organelor genitale. 
  • Axila și zona inghinală 
  • În jurul cicatricilor provocate de tăieturi, zgârieturi, arsuri. 
  • În jurul alunițelor 
  • Pe membrana coroidă – membrana care hrănește globul ocular 
  • Zone ale scalpului, ceea ce duce și la apariția șuvițelor grizonate sau la albire preamatura 

zone afectate

    Cum evoluează vitiligo? 

    Severitatea pierderii pigmentului diferă de la persoană la persoană. În cele mai multe cazuri vitiligo începe dintr-o zonă mică iar cu timpul apar alte pete în timp ce acelea deja existențe cresc în suprafață. La unii bolnavi de vitiligo dispunerea și dimensiunea petelor poate rămâne aceeași ani întregi. Ocazional petele de vitiligo se pigmentează spontan, fără nici un fel de tratament. Mulți pacienți observă asta într-un anumit moment din viață. Unii pacienți pot simți un prurit (mâncărime) a pielii anterior sau în timp ce are loc depigmentarea. Studiile efectuate nu au relevat nici un motiv pentru această mâncărime.

    În cele mai multe dintre cazuri, vitiligo progresează lent odată cu trecerea timpului dar nu există nici o posibilitate de a prezice dacă într-un anumit caz vitiligo va progresa sau nu. Evoluția bolii este de cele mai multe ori lentă și pot trece ani de zile fără apariția de noi pete. Unii bolnavi raportează repigmentari spontane, fără nici un fel de tratament. Folosirea noilor tehnologii însă poate stopa extinderea petelor.

    Vitiligo nu este contagios. Sunt multe teorii despre ce anume provoacă vitiligo iar experții sunt de părere că trebuie să fii susceptibil genetic pentru a dezvolta vitiligo.

remedii

    Tratamente naturiste pentru vitiligo

    Din păcate nu există tratament recunoscut pentru vitiligo. În schimb se cunoscu o serie de remedii naturiste care ameliorează suprafața petelor și numărul lor. Iată câteva dintre acestea:
  • Uleiul de cocos, aplicat pe zonele afectate poate ameliora petele. Se aplică zilnic, timp de o lună;
  • Usturoi proaspăt, tăiat în feliuţe, cu care se freacă pielea de 3-4 ori pe zi. După şapte zile se schimbă usturoiul cu tinctura de ţelină aplicată prin tamponare;
  • Argilă roșie amestecată cu suc de ghimbir - se aplică pe petele pigmentare zilnic, timp de câteva săptămâni;
  • Pulbere de turmeric amestecat cu ulei de muștar. Se aplică pe pete de două ori pe zi, timp de aproximativ 3 luni;
  • Oțet de mere amestecat cu semințe de ridiche. Se aplică de două ori pe zi pe zonele afectate, timp de câteva săptămâni;
  • Acupunctură și apifitoterapie, tratamentul fiind compus din mai multe etape a căror durată variază în funcție de fiecare pacient. 
    În plus, hidrataţi-vă bine organismul, consumând zilnic 1,5- 2 litri de apă, evitaţi contactul cu agenţi chimici, detergenţi, parfumuri, creme ce conţin conservanţi sau alţi agenţi chimici, evitaţi expunerea exagerată la soare, mai ales la soarele puternic.
    Pe plan alimentar, se recomandă: suplimentarea cu vitamina B12 și vitamina D, creșterea aportului de omega 3 din dietă (din semințe de in, nuci, semințe de chia), evitarea fast-food-urilor și abordarea pe cât posibil a unei diete vegetariene.

mancare

    Cum poate fi ținut sub control vitiligo

    Alimentația echilibrată, sportul, gândirea pozitivă, evitarea abuzului de alcool sau tutun pot fi de folos pentru ameliorarea simptomelor acestei boli. Se știe cu siguranță că abuzurile își lasă întotdeauna amprenta pe aspectul fizic sau pe psihic, iar în cazul vitiligoului, acestea vor determina extinderea lui.
    Din punct de vedere alimentar, este recomandat să renunțați la alimentele care conțin conservanți și privilegiază consumul de alimente proaspete sau gătite cât mai natural. Fructele și legumele crude sunt recomandate în această afecțiune.
    Activitatea fizică sub orice formă te va ajuta să te simți mai bine și să-ți îmbunătățești calitatea vieții și să scăpați de stres. Foarte importantă este și gândirea pozitivă. Tehnicile de relaxare și meditația sunt practici importante impotriva vitiligo-ului.
    Se recomandă să se evite soarele în zilele caniculare. Zonele depigmentate ale pielii nu au nicio protecție naturală împotriva soarelui, astfel acestea vor fi mult mai rapid supuse leziunilor cauzate de radiații decât pielea colorată normal. Se recomandă să acoperiți zonele afectate atunci când ieșiți perioade lungi în soare.

happy fruits

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley