SfatFarma logo miercuri, mai 04, 2016

5 tehnici de hrănire cu supliment a unui bebeluş alăptat - ajutor pentru a ajunge la alăptatul exclusiv la sân ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

5 tehnici de hrănire cu supliment a unui bebeluş alăptat - ajutor pentru a ajunge la alăptatul exclusiv la sân





    Dacă doriți să vă alăptați bebeluşul, dar nu aveți suficient lapte și trebuie să şi suplimentați, cu lapte matern muls sau formulă de lapte praf, să ştiți că există câteva moduri pentru a face asta în așa fel încât, în același timp să și stimulați secreția laptelui matern.
    Dacă suplimentați cu ajutorul biberonului, mai ales nou-născutul, riscați să provocați o preferinţă pentru tetină sau pentru curgerea rapidă a laptelui, punând în pericol posibilitatea de a mai hrăni pe viitor bebelușul parţial sau exclusiv la sân.

Motivele pentru care ar putea fi necesară suplimentarea:

  • bebeluşul s-a născut prematur
  • ați născut prin operație cezariană (în acest caz laptele matern vine mai greu)
  • nu aveți destul lapte pentru a-l hrăni
  • alăptatul este foarte dureros
  • bebeluşul are probleme de prindere a mamelonului (poate datorită unei deformări fizice a gurii sau limbii)
  • interferenţe cu instinctele bebeluşului (în cazul în care ați adoptat un copil şi vreți să induceți lactaţia).

    În continuare, voi prezenta 5 metode de hrănire suplimentară care nu implică mameloane artificiale, în ordine, de la metoda cea mai uşoară la cea mai grea, le voi descrie detaliat mai jos:

  • hrănirea cu seringa
  • hrănirea cu cana sau linguriţa
  • hrănirea cu ajutorul degetului
  • hrănirea cu seringă suplimentară ataşată la sân
  • hrănirea cu ajutorul unui tub suplimentar ataşat la sân.

    Pentru oricare din aceste metode de hrănire puteți suplimenta cu lapte praf, dar este mult mai bine dacă folosiți lapte matern muls. Mulsul poate să devină în timp, din păcate, chiar mai obositor decât alăptarea exclusivă a unui nou-născut, dar merită pentru a ține pasul cu nevoile bebelușului dacă doriți să faceți tranziţia la alăptarea exclusivă. 
    Din fericire, nivelul de dificultate scade în mod dramatic odată ce copilul încheie tranziţia către hrănirea exclusivă sau este destul de măricel pentru ca biberonul să nu mai fie un substitut acceptat.
    Cea mai bună metodă este şi cea mai dificilă, completarea cu laptele matern muls în timp ce copilul este la sân, astfel încât să poată învăţa să sugă. Dacă această metodă provoacă frustrare prea multă pentru dumneavoastră sau pentru copil, vă recomand să începeți cu una dintre metodele mai uşoare, pentru a calma primele chinuri ale foamei, şi apoi treceți la folosirea unui tub ataşat de sân până când nerăbdarea iniţială a trecut.

Hrănirea cu seringa

Umpleți o seringă mică cu lapte şi apasați uşor ca laptele să curgă în gura bebeluşului pentru a fi înghiţit. Puteţi achiziţiona o seringă specială, cu formă curbă sau puteți folosi o sticluţa de genul celor care conţin picături pentru ochi, spălată bine şi sterilizată. Aceasta este o modalitate relativ uşoară de a furniza calorii pentru bebeluşul dumneavoastră, dar problema principală a acestei metode este faptul că nu îndeplineşte nevoia de supt a bebeluşului. Pentrua remedia această problemă, puteți să lăsați degetul să alunece alături de seringă, la fel ca în imagine, pentru a încerca să stimulați și suptul bebelușului.


Hrănirea cu cana sau cu linguriţa

    Utilizați o cană mică sau o linguriţă încurajând bebeluşul să-şi ia laptele cu limba în ritmul său. Teoretic şi un nou-născut poate învăţa să bea dintr-o cană dacă i se oferă posibilitatea. Puteți folosi o cană standard sau una specială, flexibilă (similară cu cana din foto dreapta) sau o tetină în formă de linguriţă. Acest mod de a hrăni este mai difícil decât hrănirea cu seringa pentru că trebuie ca bebeluşul să aibă o poziţie propice, mai ridicată, şi trebuie să convingeți bebeluşul să ia laptele.
    Similar cu metoda hrănirii cu seringa, această metodă nu satisface nevoile de supt ale bebeluşului şi nu îl învaţă să se hrănească de la sân.









Hrănirea cu degetul

Această metodă presupune folosirea degetului dumneavoastră şi a unui tub foarte subţire alături de deget. Tubul este ataşat la o seringă sau la un flacon plin cu lapte matern muls sau lapte praf. În cazul în care bebeluşul poate suge, el va suge singur laptele, dar în cazul în care nu este destul de puternic pentru a suge, puteţi apăsa seringa. Este o metodă bună în măsura în care permite bebeluşului să sugă şi îl antrenează cu o tehnică de care are nevoie şi atunci cănd e la sân. Părintele tebuie să-i ofere intăi capătul tubului din care trebuie să sugă puţin şi apoi degetul.
    Un avantaj al acestor 3 tipuri de suplimentare cu lapte, după cum poţi observa şi din fotografii, este că mama sau oricare altă persoană poate efectua hrănirea. Cu toate acestea, dacă doriți să promovați alăptarea, va trebui să încercați o metodă care presupune şi implicarea sânului, cu cât mai devreme cu atât mai bine. 




Hrănirea cu seringa ataşată la sân


    Copiii învaţă să sugă numai prin alăptare. Mama învaţă să alăpteze doar alăptând. Bebeluşul nu va respinge sânul. Se datorează mai mult ałăptării şi nu laptelui matern. Prin urmare, dacă este posibil, folosiți în suplimentare şi sânul pentru ca bebeluşul să se obişnuiască şi să stimuleze şi secreţia lactată.
    Ataşați bebeluşul la sân, apoi introduceți seringa în colţul gurii bebeluşului. Se apasă seringa când bebeluşul suge lapte matern. Metoda e mai ușoară dacă altcineva apasă seringa.






Hrănirea cu un tub ataşat la sân

    Bebeluşul se ataşează la sân şi prin colţul gurii lui se introduce un tub ataşat la o seringă sau un flacon plin cu lapte matern muls sau lapte praf. Ar fi necesar să sugeți la început din tub pentru ca laptele să curgă imediat.
    Acest tip de hrănire este cea mai bună metodă de suplimentare, deoarece încurajează prinderea mamelonului, echivalează suptul cu primirea laptelui, stimulează producţia de lapte în sân şi face mai uşoară trecerea la alăptarea integrală, pentru că, uneori, bebeluşii vor continuă să sugă chiar şi atunci când tubul este gol. Acesta poate fi un act complicat de jonglerie, de aceea unele femei preferă să aibă un partener care să le ajute să ţină tubul şi flaconul.
    Există mai multe sisteme de suplimentare specializate pentru termen lung, care se pot achiziționa din magazine.


    Dacă în coninuare aveți probleme cu alăptatul, vă recomand să consultați un medic specialist sau un consilier în alăptare pentru sfaturi şi sugestii specifice bebeluşului tău. Lista consilierilor în alăptare din România o găsiți aici. Scopul articolului meu a fost doar de a oferi idei de metode alternative de suplimentare care nu interferează cu o viitoare alăptare exclusivă la sân.
    Consider acum, la finalul acestui subiect, că alăptatul exclusiv la sân este modalitatea perfectă de a hrăni un bebeluș, iar laptele matern procurat direct din sân, reprezintă alimentul natural acesta. Așa că, cel mai important lucru pentru binele bebelușului dumneavoastră este să încercați, cât puteți de mult, să îi procurați această hrana ideală. Cu puțin efort, alăptatul exclusiv la sân este un obiectiv realizabil! Aveți încredere în forțele dumneavoastră și veți reuși!
    



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley