SfatFarma logo joi, iunie 09, 2016

Colicile bebelușilor - tot ce trebuie să știți despre acestea ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Colicile bebelușilor - tot ce trebuie să știți despre acestea



colicile bebelusului

    Atunci când un bebeluș are colici, în general, este mai agitat decât de obicei și plânge aparent fără un motiv anume, în reprize care se pot prelungi foarte mult (peste trei ore), iar asta se repetă de cel puțin trei ori pe săptămână.
    Colicile, sunt niște dureri abdominale, care pot să apară la bebeluși în primele luni de viață. Colicile nu sunt o boală în sine, ci mai degrabă o manifestare destul de frecventă – mai toți sugarii vor trece prin această etapă și împreună cu ei și părinții deznădăjduiți. Deși colicile le afectează starea generală a micuților, ele nu reprezintă un pericol pe termen lung.
    Perioada colicilor este dificilă pentru orice familie. La disconfortul resimțit de bebeluș se adaugă de fiecare dată sentimentul de frustrare și neputință al părinților, care nu știu ce să mai facă pentru a-și calma micuțul. E important să știi așadar că aceste dureri abdominale sunt normale – toată lumea trece prin asta și nu e cazul să te învinovățești că faci tu ceva greșit sau că nu ai suficientă grijă de copilul tău. Înarmează-te cu calm și cu răbdare și fii mereu blândă cu bebelușul când plânge – doar așa veți putea trece mai ușor peste această etapă din viața lui.

    Cum îți dai seama că bebe are colici? 

    Colicile apar în general la bebelușii de 2-3 săptămâni (în cazul micuților născuți prematur, ele vor fi resimțite la 2-3 săptămâni după data nașterii stabilită inițial) și încep să dispară în jurul vârstei de 3 luni. Ele se manifestă cu precădere în a doua parte a zilei și spre seară, când bebelușul începe să plângă excesiv și aparent fără un motiv anume (nu e flămând, speriat, obosit și nu are scutecul ud).
    Pe lângă plânsul excesiv, există și alte semne după care poți recunoaște colicile:

  • bebelușul plânge puternic imediat după ce a mâncat, iar plânsul durează în jur de două ore; 
  • abdomenul bebelușului pare umflat; 
  • plânsul e însoțit de frecarea picioruselor, pe care bebelușul le răsucește constant și le strânge spre abdomen; 
  • bebelușul are gaze; 
  • micuțul e agitat și își incovoieste tot corpul; 
  • crizele de plâns apar de mai multe ori pe zi. 

    Cât durează colicile? 

    Perioada colicilor își atinge apogeul în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar apoi începe să descrească în intensitate. Astfel că reprizele de plâns vor fi mai puține pe la 3-4 luni, iar când bebelușul împlinește 5 luni ar trebui să depășească deja această etapă. E adevărat, e vorba de un interval de timp destul de lung, peste care veți putea trece totuși cu calm și răbdare, mai ales dacă recurgi la câteva remedii simple pentru a-i alina disconfortul micuțului.
    Reține însă că îngrijirea unui bebeluș cu colici poate fi destul de stresantă și epuizantă pentru mămici, așa că trebuie să iei pauze regulat pe parcursul zilei, că să te poți odihni și să-ți reîncarci bateriile. Nu ezita să ceri sfatul prietenilor care au trecut prin așa ceva și implică-ți partenerul în îngrijirea micuțului, ca să îți dea o mână de ajutor.

    De ce apar colicile? 

    Colicile sunt unul dintre marele mistere ale vieții de părinte. Cauzele lor nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se crede că au de-a face cu dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv. În jur de 20% dintre bebeluși fac colici, indiferent dacă au fost alăptați natural sau cu biberonul. De asemenea, există situații în care părinții nu au astfel de probleme cu primul lor copil, dar se confruntă cu colicile la al doilea (sau al treilea).
    Nu se știe de ce unii bebeluși sunt mai predispuși la colici decât alții, însă experții au câteva teorii cu privire la apariția acestor crampe:
    Sistemul digestiv nedezvoltat – Una dintre ele se referă la încapacitatea sistemului digestiv de a procesa anumite proteine din lapte. Dacă micuțul tău are stomacelul sensibil, va avea mai multe șanse să treacă prin etapa colicilor. Asta deoarece tractul digestiv al sugarului nu conține suficiente enzime și sucuri gastrice pentru a digera bine alimentele. Proteinele din lapte – fie că e matern sau lapte praf – sunt așadar mai greu de descompus, iar asta îl face pe micuț să fie balonat și să aibă gaze.
    Plânsul necontrolat – Chiar și crizele de plâns în sine pot contribui la înrăutățirea colicilor. Atunci când bebelușul e agitat și țipă, înghite mai mult aer, ceea ce duce, din nou, la apariția disconfortului provocat de gaze. Dacă observi că simptomele se accentuează după hrănire sau după ce micuțul defechează, atunci bebelușul tău are probleme cu burtica și asta îi cauzează colicile.
    Hipersensibilitatea sistemului nervos – Unii experți sunt de părere că bebelușii au aceste crize de plâns persistent din cauză să sunt prea stimulați, iar plânsul îi ajută să elibereze tensiunea acumulată. Asta se întâmplă cu precădere în cazul micuților prematuri, al căror sistem nervos este încă în dezvoltare, sau care se refac după o naștere dificilă – situații în care e normal ca bebelușul să fie tensionat. Dacă puiul tău e mai sensibil, atunci lucrurile cele mai simple vor avea tendința să-l copleșească – sunete, imagini, senzații noi. Aflat pe tot parcursul zilei sub influența acestor stimuli deranjanți, seara va începe să plângă ca să-și descarce emoțiile.

    Laptele praf îi poate cauza colici bebelușului? 

    De obicei nu. Totuși, dacă puiul tău are colici iar tu îl hrănești exclusiv cu biberonul, e bine să ceri sfatul pediatrului și să-l rogi să-ți recomande un tip de lapte praf care nu conține lapte de vacă (și, implicit, acele proteine care îi deranjează stomacelul).

    Când trebuie să chemi medicul? 

    Nu ezita să ceri sfatul pediatrului când bebe are colici. Medicul îți va recomanda niște trucuri prin care să-ți calmezi puiul când plânge și îi poate face un consult, pentru a elimina unele dintre ipotezele privind cauzele colicilor. Îți va spune, de exemplu, dacă micuțul are o infecție urinară sau intestinală, ce i-ar putea intensifica disconfortul. Totuși, ține minte că nu ai motive reale de îngrijorare legate de colicile bebelușului.
    Singurele situații în care e obligatoriu să chemi medicul este atunci când observi și alt gen de simptome, ca de exemplu, vărsături, diaree constantă și scaune cu sânge – aceste simptome NU sunt provocate de colici, ceea ce înseamnă că bebelușul are o problemă de sănătate.

    Ce influență are alimentația mamei? 

    În unele cazuri, bebelușii fac colici din cauza anumitor substanțe din alimentația mamei, pe care le primesc prin laptele matern și care le irită sistemul digestiv. Există o întreagă dezbatere asupra tipurilor de alimente care pot fi problematice, dar în capul listei se află întotdeauna lactatele. Dacă îți alăptezi natural micuțul și observi că au început colicile, e indicat să renunți o perioadă la iaurt, lapte, și brânză, ca să vezi dacă apare vreo îmbunătățire. Două săptămâni de pauză ar trebui să fie suficiente ca să-ți dai seama dacă lactatele erau de vină pentru colicile bebelușului. (Proteinele din laptele de vacă pe care îl bei pot rămâne două săptămâni în laptele matern, așa că trebuie să ai răbdare cu acest experiment).
    Alte alimente care ar putea determina apariția colicilor sunt mâncărurile picante, nucile, grâul și produsele derivate din acesta, legumele crucifere (varză, nap, ridiche, conopidă, broccoli), căpșunile și usturoiul (bineînțeles, același efect îl vor avea și cafeaua sau alcoolul). Pentru a vedea care dintre aceste alimente este „vinovatul“, elimină-le o perioadă din dietă, apoi reintrodu-le pe rând, unul câte unul, așteptând câteva zile între ele. Dacă bebelușul redevine agitat după ce ai început iar să mănânci un anumit aliment, vei ști care dintre ele îi provoaca disconfortul. În acest caz, va trebui să te abții de la el până când micuțul depășește perioada de sensibilitate, lucru care se va petrece probabil în jurul vârstei de 3 luni.
    Citiți articolul și pe SfatulPărinților.ro.

colicile bebelusului


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley