SfatFarma logo sâmbătă, iunie 25, 2016

Metode de călire ale organismului - cum să nu mai răciți niciodată? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Metode de călire ale organismului - cum să nu mai răciți niciodată?



calirea organismului

    Mulți oameni se așteaptă ca organismul lor să funcționeze perfect, să poată fi solicitat fără de limite, iar forțele proprii de vindecare să-i fie un nesecat izvor. Cine se amăgește cu asemenea idei trăiește sub semnul pericolului.
    Corpul nostru are nevoie de îngrijire, antrenamente suficiente și pauze de refacere și odihnă. Nu poți abuza la infinit de propria-ți sănătate. Desigur, nu este simplu să practici o prevenire rațională și inteligentă.
    Foarte puțini acceptă ideea "călitului" organismul, apărându-l în acest fel.
    Deci singurul lucru posibil este să dăm câte recomandări judicioase pentru o prevenire rațională. Fiecare trebuie să decidă ce valoare are pentru el propria-i sănătate.

    Călirea organismului 

    Foarte importante pentru sănătate sunt băile de lumina, aer și apă. Cu ajutorul lor organismul se călește și devine mai puțin vulnerabil față de toate îmbolnăvirile posibile. O importanță majoră revine apei reci, cea care stimulează activitatea inimii și a sistemului circulator, ea având un efect benefic asupra circulației superficiale a sângelui la nivelul pielii. Trebuiesc respectate următoarele reguli:
    a) Corpul trebuie să fie cald înainte de a folosi apa rece. Cel mai bine este să ieși direct din patul călduț și moale înainte de a te spăla cu apa rece. Seară încearcă "să te încălzești" bine, făcând o plimbare sau o gimnastică adecvată.
    b) Camera de baie trebuie să aibă o temperatură constantă. Geamul (dacă există) stă închis pentru a nu se produce curent. După aplicarea apei reci, corpul trebuie să se reîncălzească foarte repede. Ideal e să poți trece direct într-un pat preîncălzit.
    c) Metodele de călire nu trebuiesc folosite fără măsură, deoarece corpul se va obișnui cu excesul de stimulente și nu va mai reacționa corespunzător la nevoie. Deci mijloacele existente trebuie în permanență alternate unele cu altele și aplicate în funcție de fiecare situație în parte.

    Spălatul cu apă rece 

    Acest mod de a vă spăla, cu care trebuie să începeți dimineață și apoi să-l aplicați încă o data seara, înainte de culcare, constituie baza calirii organismului. Se obține, astfel, o protecție sigură față de răceli, de o anume sensibilitate la schimbările meteorologice sau împotriva diferitelor forme de gripă.
    Spălatul se face cu o cârpă sau un burete, începând cu laba piciomlui drept, urcând apoi pe tot piciorul, trecând la stângul și respectând același traseu. Urmează, în ordine, abdomenul, brațele, spatele și, în mod special, zonă inimii. Spălarea cu apă rece trebuie să decurgă repede. Zona inimii este singura în care apa rece se poate aplică de două-trei ori, prin mișcări circulare. Uscarea se face cu un prosop cât mai aspru, care are un efect de încălzire rapidă. În acest mod, mâinile și picioarele vor fi calde, asigurându-se un echilibru al organismului. Spălarea, în acest mod, seara, ajută să aveți un somn profund și odihnitor.

dus rece

    Călirea cu ajutorul soarelui

    Baia de soare se realizează în zilele senine; poziția optimă este culcat cu picioarele spre soare; se începe cu câteva minute pentru fiecare parte a corpului și se creste treptat până la 1-2 ore; în timpul expunerii se protejează capul și ochii; orele recomandate sunt 8-11.

baia de soare

     Alergarea prin rouă

    Cine dispune de o gradina cu zone acoperite de iarbă, este bine ca, în luna mai, să profite de acest luciu și să alerge desculț prin iarba umezită de roua dimineții, atunci fiind perioada optimă pentru un atare exercitiu: soarele încălzește deja solul, dar toate transformările ce vor avea loc în el de-abia au început. Alergarea nu numai că stimulează circulația sângelui, dar are și un efect benefic asupra sănătății întregului organism.
    Ținând corpul cât mai drept, respirând adânc, alergați prin iarba plină de rouă aproximativ 10 minute. Odată intrați în casă, spălați-vă repede picioarele, umezite de rouă, cu puțină apă caldă și puneți-vă niște șosete. Ei bine, niciodată nu veți mai răci! Un atare exercițiu asigură o bună circulație a sângelui, urmarea fiind ca niciodată nu veți mai avea picioarele reci.
    Pe de altă parte, un astfel de început al zilei aduce un plus de echilibru sufletesc, de armonie.

roua

     Mersul prin zăpadă 

     Dimineață, îmbrăcat cât mai călduros, se aleargă desculț prin zăpada proaspăt căzută. Acest lucru este recomandabil, în special, persoanelor deja suficient de călite și care, în lunile de vară, au alergat desculțe prin rouă. Important este, mai ales, să alergi zdravăn, astfel încât să-ți păstrezi intactă căldură corpului. Inițial, nu trebuie să rămâi mai mult de un minut pe zăpada, apoi poți alerga până la trei minute, fără a depăși însă această durată. în timpul alergărilor prin zăpadă se respiră cu gură închisă, trăgând aerul pe nas și dându-l afară pe gură. Puritatea, prospețimea acestui aer de iarnă are un efect reconfortant asupra întregului organism. Reîntors în casă, faceți o baie la picioare cu apă călduță și puneți-vă niște șosete.

calirea organismului


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




2 comentarii:

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley