SfatFarma logo miercuri, iulie 13, 2016

Diareea - câteva sfaturi pentru a o evita ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Diareea - câteva sfaturi pentru a o evita



diareea

    Voi continua seria de articole despre diferitele tipuri de afecțiuni ale sistemului digestiv (articolul precedent despre constipație), de această dată voi vorbi despre diaree (în continuare la acest articol).
    În trecut, când cineva avea diaree, medicii prescriau imediat un medicament antidiareic. Astazi, ei consideră că atitudinea adecvată este să lași diareea să-și urmeze cursul. Diareea acută este unul dintre cele mai bune mecanisme de apărare ale organismului, ea reprezintă modalitatea organismului de a îndeparta ceva dăunator din interiorul lui. Poate că această concepție nu reușește să vă facă să vă simțiți neapărat mai bine, dar ea explică de ce medicii de azi preferă să lase diareea să-și facă mendrele în loc să încerce să oprească această boală enervantă, dar din fe­ricire de scurtă durată.
    Din această perspectivă, majoritatea sugestiilor sunt destinate să va aju­te să rezistați disconfortului creat de o diaree și să ducă la o vindecare rapi­dă, mai curând decât să încerce să stăvilească cursul unui episod diareic și să riște prelungirea bolii.

    Există vreo legatură cu laptele?

    O cauză majoră a diareei este intoleran­ța la lactoză, un zahăr care se găsește în lapte și în alte produse lactate. Această intoleranță este foarte des întâlnită în rândul persoanelor de origine africană, asiatică sau din Orientul Mijlociu, care în proporție de aproximativ 75 la sută pre­zintă un anumit grad de intoleranță la lactoză.
    Intoleranța la lactoză poate debuta în copilărie ori la adulți poate apa­rea brusc. E foarte posibil că într-o zi să beți lapte ca de obicei și imediat să constatați apariția gazelor, durerii și a diareii. Intoleranța temporară la lactoză poate fi consecința unei crize de gastroenterită, a unei infecții cu pa­raziti intestinali sau a unei lipse de fier din dietă. Tratamentul constă în evitarea alimentelor care conțin lactoză, ceea ce înseamna toate produselor lactate. Laptele gras este mai bine tolerat decât laptele degresat sau semidegresat. Din fericire, aceasta poate fi o masură temporară, pâna când tractul digestiv îsi recapătă capacitatea de a digera lactoza.
    Dată fiind legătura dintre intoleranța la lac­toza și diaree, precum și posibilitatea ca aceasta să se manifeste pe neastep­tate, cum puteți fi sigur că produsele lactate sunt vinovate de neplăcerile di­gestive? Aplicând metoda testării prin excludere! Începeți prin a vă abține de la consumul produselor din lapte timp de 1-2 săptămâni și vedeți ce se întâmplă. Dacă lucru­rile merg bine, adăugați treptat în dietă produse din lapte, știind că la un mo­ment dat puteți atinge un nivel la care simptomele intoleranței revin. De in­data ce ați identificat acest nivel, puteți evita diareea indusă de lactoză mâncând mai puține produse lactate.

    Examinați lista medicamentelor pe care le luați 

     Antiacidele conținând magneziu și trisilicatul de magneziu reprezintă cauze frecvente ale diareei. Ele împiedică reabsorbția apei în mod normal, diareea ar trebui să vă lase doar întrucâtva vlăguit. Totuși, la bebeluși și la copiii mici, la persoanele vârstnice sau la cele deja bolnave și deshidratate din cauza altei afecțiuni, diareea acută poate fi deosebit de pe­riculoasă și necesită îngrijire medicală promptă.
     Ajutorul medical este necesar și dacă diareea nu cedează în decurs de 2 zile, dacă este însoțită de febră și crampe abdominale puternice ori dacă apare pe fondul unei erupții, al unui icter (îngălbenirea pielii și a albului ochi­lor) sau al unei slăbiciuni extreme. Dacă observați sânge, puroi sau mucus în scaun, apelați urgent la medic.
    Cel mai imediat și frecvent risc asociat cu diareea acută este deshidra­tarea. Așadar, dacă o persoană trece printr-un episod major de diaree și refuză orice aliment sau băutură, situația ar trebui considerată urgență medicală.
    Chiar dacă diareea nu este prea gravă, o modificare a obiceiurilor de de­fecare în sensul apariției unor scaune mai dese și mai puțin închegate ar tre­bui investigat dacă durează mai mult de 6 săptămâni. Poate să existe o ex­plicatie simplă, cum ar fi o modificare a dietei sau o infecție digestiva, dar uneori poate fi primul semn al unui cancer de colon.
     Alte medicamente care pot avea ca reacții secundare diareea figu­reaza antibioticele și unele substanțe de bază precum chinidină, metformina, omeprazolul și colchicină. Consultați-vă cu medicul dacă presupuneți că acestea sau oricare alt medicament poate constitui cauza problemelor. Dacă faceți diaree când luați un laxativ pentru a combate constipația, vorbiți-i me­dicului despre o eventuală modificare a dozei sau administrarea unui prepa­rat mai puțin agresiv. Ocazional, persoanele care de obicei sunt extrem de constipate fac o diaree așa-numită "falsă", deosebit de abundentă, cu scau­ne frecvente, greu de stăpânit și apoase, care trec nestânjenite. Această si­tuatie poate necesita o clismă.
     Chiar și dozele mari de vitamina C pot fi cauza diareei. Orice cantitate peste cele 60 mg recomandate ca doza zilnică poate cauza diaree unor persoane, dar majoritatea suporta și peste 2 000 mg dacă sunt repartizate pe parcursul întregii zile.

cauza diareei

    Urmați o dietă ușoară

    Începeți cu o dietă cu supă de legume.  După ce v-ați testat organis­mul cu supe și aspicuri, puteți introduce treptat în dietă orez și fructe, pe măsură ce simptomele scad în intensitate.
    Mențineți aportul de lichide. De fapt nu are nici o importanță dacă mân­cați sau nu. Este mult mai important să consumați o cantitate mare de lichide. Deși multe persoane nu prea sunt dispuse să bea mari cantități de lichide în timpul episoadelor diareice, toți specialiștii sunt de părere că o creștere a aportului de lichide este vitală pentru a evita des­hidratarea.
    Sucurile de fructe sunt deosebit de benefice, deoarece ajută organismul să înlocuiască mineralele și glucoza pierdută.

    Laxativele bazate pe fibre naturale vă pot fi de folos 

     Laxativele bazate pe fibre naturale destinate rezol­varii constipației ajută și în diaree. Unele pot absorbi o cantitate de apă re­prezentand de 60 de ori greutatea lor, în acest fel formând un gel în intesti­ne, încă se mai poate să eliminați apa, dar nu tot atât de des.

    Evitați alimentele care pot cauza problema

    Nu se recomandă să consumați fasole și diversele varietăți de varză. Alte alimente care conțin mari cantități de grăsimi ce se absorb greu pot agrava diareea. De asemenea, se recomandă să se evite și pâinea, paste­le făinoase, alte produse din făină, po­rumbul, ovăzul, cartofii și tărâțele prelucrate. Iar în caz că aveți fantezia că o înghețată v-ar liniști, specialiștii sunt unanim de acord că în timpul unui episod diareic ar trebui evitate produsele lactate. Chiar dacă produsele din lapte nu declanșează diareea, ele tind să o agraveze.

    Stați departe de bucătărie. 

    Dacă tot suntem la capitolul mâncare, nici un membru al familiei care are diaree nu ar trebui să prepare hrană pentru celelalte persoane din gospodarie pâna când diareea nu cedează. Spălarea atentă a mâinilor împiedica raspândirea infecției.

    Un medicament pentru cazurile de urgență

    Tabletele conținând bacterii benefi­ce precum Lactobacyllus acidophilus, pulberea de roșcove, orzul, bananele, șvaițerul și o mulțime de alimente și de băuturi exotice, ca și alte remedii populare sunt folosite frecvent cu succes în tratarea diareei.

diareea acuta


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley