SfatFarma logo luni, iulie 25, 2016

Psoriazisul - câteva sfaturi pentru a regenera pielea și psihicul ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Psoriazisul - câteva sfaturi pentru a regenera pielea și psihicul



psoriazisul

    Psoriazisul este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări (mătreață) însoțite de mâcărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Regiunile afectate frecvent fiind zona articulațiilor genunchiului, cotului ca și pielea capului. Boala este o dermatoză netransmisbilă, cauza bolii este complexă, fiind implicați factori genetici predispozanți, reacții autoimune, alergii de natură diferită ca și o serie de cauze neclarificate.
    În cazul acestei boli, celulele pielii se multiplică foarte rapid. În mod normal, pielea se reînnoiește la 30 de zile, acesta este intervalul de timp în care o celulă nouă își face drum din stratul stratul profund al pielii către suprafață.
    În psoriazis, aceste celule ajung la suprafața în doar 3 zile, ca și cum frânele naturale ale organismului ar fi cedat. Rezultatul este reprezentat de arii de piele, numite placarde, colorate în roșu și care adesea prezintă mâncărimi - însăși denumirea bolii este un termen derivat din cuvântul grecesc "psora", care înseamnă mâncărime.
    După ce ajung la suprafață, celulele mor ca și restul celulelor normale, dar sunt atât de multe încât zonele afectate se albesc de celule moarte, descuamate. Psoriazisul evoluează de regulă în cicluri de acutizare și remisiune, acutizările producându-se de obicei iarna. Uneoir dispare luni sau ani. Afecțiunea se poate ameliora sau agrava cu anii și poate afecta unghiile și articulațiile, așa cum afectează pielea.
    Afecțiunea nu este contagioasă. Cauza psoriazisului este necunoscută, deși are agregare familială, deci există, probabil, o componentă genetică. Dacă sunteți susceptibil de a avea psoriazis, trebuie să observați orice noi pete care apar după ce v-ați tăiat, zgâriat, frecat sau v-a ars serios soarele. Psoriazisul poate fi activat și de infecții precum infecțiile streprococice sau de anumite medicamente. Acutizările apar uneori în timpul lunilor de iarnă, ca rezultat al combinației dintre pielea uscată și lipsa soarelui și pot fi, de asemenea, precipitate de stres.
     Momentan nu există un tratament care să vindece psoriazisul, dar multe remedii pot calma mâncărimea și ameliora afecțiunea. Iată câteva sugestii care trebuiesc încercate:

    Adoptați o atitudine nouă

    Acceptarea faptului că aveți psorizis și concentrarea atenției pe a învăța să-l țineți în frâu este atitudinea cea mai bună.

    Hidratați-vă pielea

    Pielea afectată de psoriazis este uscată, ceaa ce poate însemna o agravare a psoriazisului și accentuarea descuamării și mâncărimii. Puteți încerca un unguent sau o cremă cu gălbenele și ceară de albine pentru a păstra hidratarea pielii. Și o cremă pe bază de aloe vera poate fi utilă. Aplicați-le imediat după baie, când pielea este încă umedă.

    Nu vă scărpinați

    Cu cât vă scărpinați mai mult, cu atât mâncărimea se va accentua mai mult. Așezați-vă pe mâini, tăiați-vă unghiile scurt și purtați mănuși noaptea dacă vă scărpinați în somn.

    Încercați să stați la soare

    Cu doze mari de lumină solară puternică, 95% dintre persoanele cu psoriazis obțin ameliorări. Razele ultraviolete par să acționeze benefic asupra psoriazisului, cel mai repede UVB. Dar tot UVB sunt și razele care produc arsurile solare și cresc riscul de cancer de piele. Tot ele pot provoca, la persoanele cu psoriazis, erupții în zonele neafectate.
    Soluția este să încercați să vă expuneți la soare doar în zolene afectate.

    Folosiți umiditatea și căldura

    Băile calde sunt benefice pentru psoriazis. Ele atenuează placardele și îndepărtează scuamele. Însă, atenție! Apa să nu fie fierbinte, deoarece poate accentua mâncărimea.

    Sau folosiți umiditatea și frigul

    O baie rece, eventual cu o cană de oțet de vin vărsată în ea, este foarte bună pentru mâncărime. Puteți încerca să puneți câteva cuburi de gheață pe zonele afectate pentru câteva minute.

    Feriți-vă de răni

    Noi zone cu psoriazis apar adesea acolo unde pielea a fost lezată. Cercetătorii cred că rănile o hiperactivitate de necontrolat a organismului. Feriți-vă cât de mult posibil de orice obiect ascuțit sau de de chimicalele care vă pot vătăma pielea.

    Slăbiți dacă sunteți supraponderal

    Deși nu există o dovadă științifică pentru accentuarea psoriazisului în obezitate, între ele există totuși o legătură. Scăderea în greutate ajută multe persoane cu psoriazis. În cele mai multe dintre cazuri, dacă slăbiți și vă mențineți la o greutate normală, psoriazisul se ameliorează.

    Încercați să vă relaxați

    Este evident că psoriazisul poate fi declanșat și de stres. Eliminați stresul cotidian și cu siguranță veți observa efecte benefice. Vă recomand să citiți și acest articol despre stres și stimulente.

    Evitați alcoolul și tutunul

    Este cunoscut faptul că alcoolul și tutunul înrăutățesc psoriazisul. Încercați să vă abțineți de tot de la băuturile care conțin alcool și de la fumat.

    Dacă psoriazisul vă afectează scalpul, încercați uleiul de măsline

    Încășziți puțin ulei de măsline până la temperatura corpului. Masați-vă scalpul cu acest ulei. Acoperiți-l cu o cască de baie și lăsați-l să stea 30 de minute sau peste noapte. Spălați părul și îndepărtați uleiul. Faceți acest lucru în fiecare seară, până când pielea se curăță, dar continuați acest tratament de 2-3 ori pe săptămână.

    Tratați infecțiile

    Există o legătură atestată, însă neexplicată între psoriazis și infecțiile din organism. Psoriazisul se accentuează în momentul producerii unei infecții. Este important sp tratați corect orice infecție și să acordați atenție psoriazisului când aveți o infecție.

    Mahonia aquifolium pentru ameliorare

    Mahonia aquifolium a fost introdusă în cura psoriazisului în anul 1869, de o companie care de atunci a devenit un gigant al industriei farmaceutice mondiale. Cea mai eficientă formă este tinctura, Luați 5 ml de tinctură (1:5) de 3 ori pe zi. Va trebui să urmați tratamentul cel puțin 2 luni înainte de a aprecia efectele. Este cam lentă în acțiune, însă rezultatele sunt foarte bune. Tinctura este disponibilă în magazinele specializate.
   

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley