SfatFarma logo joi, iulie 28, 2016

Sindromul de colon iritabil - sugestii pentru a face față acestei boli ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Sindromul de colon iritabil - sugestii pentru a face față acestei boli



sindromul de colon iritabil

    Medicii nu sunt siguri asupra cauzelor sindromului de colon iritabil, dar se crede că această afecțiune este provocată de gluten. Alte teorii dau vina pe contracțiile unui mușchi sau de tulburări de motilitate. Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se cotnractă și se relaxează succesiv atunci când împing hrana din stomac prin tractul intestinal. La persoanele cu sindrom de colon iritabil se pare că aceste contracții sunt mai puternice și prelungite. De remarcat este faptul că prelungirea contracțiilor, de asemenea poate fi cauzată de gluten, deoarece acesta, în combinație cu acidul din stomac, formează un adevărat "lipici", ca urmare, mușchii intestinelor vor avea nevoie de un efort mai mare pentru a mișca hrana.
    Altă teorie acuză înmulțirea excesiv a bacteriilor intestinale. Cercetările arată că unii suferinzi de sindrom de colon iritabil prezintă o creștere semnificativă a bacteriilor în relativ sterilul intestin subțire, care în mod normal trăiesc în colon. Intestinul subțire răspunde cu flatulență și balonare excesivă după mese. Asupra acestei teorii există unele controverse.
    Oricare ar fi cauza, a face față sindromului de colon iritabil înseamnă identificarea alimentelor, băuturilor și evenimentelor stresante care declanșează crizele de diaree, constipație și dureri abdominale. Câteodată, persoanele cu sindrom de colon iritabil le au pe toate 3 în același timp. Alte simptome sunt senzația de durere în abdomenul inferior și mucus în scaun.
    Dar există și unele informații liniștitoare: sindromul de colon iritabil nu pare să amplifice riscul de cancer colo-rectal, nu atrage schimbări în țesutul colonului și nu cauzează inflamare. Dacă ați fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil, urmați sugestiile de mai jos pentru a ușura simptomele și discomfortul (majoritatea recomandărilor sunt legate de alimentație):

    Traceți peste stres

    Există o puternică legătură între stres și colonul iritabil. Important este să nu vă lăsați compleșit de stres. Când simțiți că se apropie durerile abdominale, respirați adânc. Conștientizați situația, recunoașteți ce vi s-a întâmplat și încurajați-vă că va trece. Orice ce puteți face pentru a vă destinde ar trebui să contribuie și la ameliorarea simptomelor. Efecte benefice se obțin cu ajutorul tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga. Mai multe despre stres, vă recomand să citiți din articolul acesta.

    Înregistrați-vă consumul de alimente și băuturi într-un jurnal

    Anumite alimente, pregum cele cu conținut de gluten (grâu, orz, ovăz) sau lactatele, pot activa un colon iritabil, încât ar fi util să înregistrați într-un jurnal toate alimentele consumate și să încercați să faceți legătura cu apariția simptomelor. Subliniați alimentele și băuturile în urma cărora vi se intensifică simptomele și evitați-le pe viitor.

    Adăugați fibre solubile în dietă

    Multe persoane cu sindrom de colon iritabil se simpt mai bine dacă includ în dietă multe fructe și legume crude. Se crede că acestea sunt benefice din cauza cantității mari de fibre solubile pe care acestea o conțin.

    Beți multe lichide

    Pentru a vă stimula intestinele să lucreze bine, pe lângă fibre, aveți nevoie și de apă. Ar trebui să beți între 6 și 8 pahare de apă pe zi. O metodă eficientă de a vă monitoriza gradul de hidratare găsiți în acest articol.

    Renunțați la consumul de lactate, cel puțin pentru o perioadă

    Ar fi indicat să încercați să renunțați la consumul de lactate, deoarece o parte din cei care suferă de sindrom de colon iritabil, au de fapt intoleranță la lactoză. Organismul are dificultăți în asimilarea lactozei, o enzimă care se găsește în lapte. Medicul vă poate testa intoleranța la lactoză sau puteți renunța la produsele lactate câteva zile, ca să observați efectul. Oricum, este posibil să constatați că această singură schimbare vă scapă de toate problemele.

    Renunțați la consumul de gluten, tot așa, cel puțin pentru o perioadă

    La fel ca și în cazul lactozei, organismul poate avea dificultăți când întâmpină gluten. Tot așa, renunțați pentru câteva zile la toate produsele care conțin gluten (care conțin grâu, orz, ovăz)  și așteptați efectul. Mai multe despre gluten și intoleranța la gluten, vă recomand să citiți în articolul acesta.

    Renunțați la fumat

    Fumatul înrăutățește simptomele în mod frecvent. Vinovatul principal este nicotina, așa că trebuie să renunțați la țigări de tot, nu doar să le înlocuiți cu gumă de mestecat cu conținut de nicotină. Metode de a renunța la fumat, găsiți aici.

    Nu consumați dulciuri îndulcite artificial

    Dulciurile îndulcite artificial conțin de obicei sorbitol. Acesta se digeră foarte greu și poate agrava sindromul de colon irtiabil. Nu este recomandat să mestecați gumă sau să consumați dulciuri procesate. De asemenea, aditivii alimentari din dulciuri vă pot agrava simptomele. Dacă doriți să aflați mai mult despre aditivii alimentari folosiți în România, vă recomand acest articol.

    Reduceți grăsimile consumate

    Grăsimile stimulează contracțiile colonului. Acestea înrăutățesc considerabil simptomele sindromului de colon iritabil. Eliminați cărnurile grase, sosurile, mâncărurile prăjite și tot ce conține foarte mult ulei.

    Renunțați la alimentele care provoacă flatulență

    Flatulența vă poate agrava simptomele de sindrom de colon iritabil. Evitați flatulența reducând sau eliminând consumul de fasole uscată, varză sau ceapă călită.

    Feriți-vă de alimentele condimentate

    Alimentele care conțin chilli și alte mirodenii, pot să intensifice simptomele sindromului de colon iritabil. Evitați-le pe cât se poate pentru o perioadă și observați dacă intervine o schimbare.

    Evitați cafeaua

    Cafeaua este una dintre cauzele majore a discomfortului simțit de cei care suferă de sindrom de colon iritabil. Vinovată poate fi cofeina, dar și gudroanele din bobul de cafea. Încercați să treceți în prima instanță pe cafea necofeinizată, iar dacă nici aceasta nu ajută, renunțați de tot la cafea.

    Evitați alcoolul

    Băuturile alcoolice pot exacerba problemele. Persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil, ar trebui să evite în totalitate băuturile alcoolice.

    Mâncați puțin și des și mai puțin

    Nu numai ce mâncați, ci și cum mâncați vă poate afecta colonul iritabil. Digerarea unei cantități mari de alimente consumate la o singură masă solicită intensiv sistemul digestiv. De aceea este preferabil sp mâncați puțin și des decât mult și la intervale mari.

    Faceți sport în mod regulat

    Exercițiile fizice întăresc întregul organism, alungă stresul și eliberează endorfine, hormoni ai plăcerii și care vă ajută să controlați durerea.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley