SfatFarma logo sâmbătă, august 27, 2016

Cum se mănâncă fructele? Care sunt combinațiile permise de fructe? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cum se mănâncă fructele? Care sunt combinațiile permise de fructe?



cum se combina fructele

    În botanică, un fruct este ovarul copt (împreună cu semințele) aparținând unei plante cu flori. Fructele sunt mijloacele prin care plantele cu flori își împrăștie semințele.
    Oamenii nu ştiu când şi cum se mănâncă fructele. Corpul nostru strigă disperat după fructe. Fructul este mâncarea cea mai energizantă, binefăcătoare, dătătoare de viaţă, de confort şi de armonie, care există. Fructele sunt alimentul cel mai important, cel mai bun şi totodată cel mai potrivit sructurii noastre. Strămoşii noştri au mâncat numai fructe, zeci de milioane de ani. Mâncarea pe care o consumăm lasă urme pe dinţii noştri. Din studiile dinţilor fosilizaţi rezultă că primii oameni nu mâncau carne, nici seminţe, tulpini, rădăcini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori. Fără excepţie, timp de milioane de ani, oamenii au mâncat numai fructe.
    Deoarece fructul este alimentul pentru care omul este adaptat biologic cel mai bine, este important să ne punem problema: câte fructe am mâncat azi? decât: câte proteine am mâncat azi?
    Se cunosc cazuri foarte numeroase de otrăvire cu proteine. Supraconsumul lor duce la cancer de ficat, sân, vezica urinară, leucemie, cancer la stomac (care formează 1/3 din toate cancerele umane).
    Toxinele cu care proteinele ne otrăvesc corpul nu se găsesc deloc în fructe.
    Deoarece scopul nostru este de a ne curăţa corpul de toxine, calea cea mai eficientă este consumul de fructe. Fructele constituie alimentele cu conţinutul cel mai mare de apă (80-90%). Această apă vegetală, VIE, este dătătoare de viaţă şi aducătoare de curăţenie în ţesuturi; în plus, ea este plină de vitamine, minerale, carbohidraţi, aminoacizi, acizi graşi. Prin natura sa, fructul dă corpului posibilitatea să se cureţe de toxine, dacă este corect consumat.

    Cum se combină fructele?

    Fructele, în mod ideal trebuiesc consumate ca și monoaliment (singure). Abordarea monoaliment are o serie de avantaje:
  • Digestie eficientă: încă din momentul în care mestecăm alimentul, corpul înțelege ce tip de aliment urmează să ajungă în stomac și pregătește mediul perfect pentru ca acesta să fie digerat. 
  • Descurajarea supraalimentării: atunci când ne aflăm în fața unei mese bogate în tot felul de sortimente, tentația de a mânca mai mult decât avem nevoie e mai mare decât atunci când mâncăm un singur tip de aliment. 
  • Masticația eficientă: exemplul clasic este salata de roșii și verdețuri. Verdețurile au nevoie de un alt tip de masticație decât roșiile. Verdețurile trebuie mestecate mai mult și mai atent, pe când roșiile, un fruct zemos, au nevoie de puțină masticație. Asta înseamnă că vom înghiți bolul alimentar fără ca verdețurile să fie mestecate suficient, deci digestia lor nu va fi eficientă.
    Dacă totuși doriți să faceți combinații de fructe, puteți să combinați doar pe cele din aceeași clasă. Iată clasele de fructe existente:
    Fructe dulci – banane, curmale, smochine, jackfruit, mangosteen, persimon;
    Fructe acide – portocale, lămâi, kiwi, mandarine, roșii;
    Fructe sub-acide – mere, pere, mango, piersici, fructe de pădure;
    Pepeni – roșii, galbeni (nu se combină în nici un caz cu nimic!)
    Fructe grase – avocado, durian, măsline;

    Alte alimente care se combină adesea cu fructe (la fructe includ și roșia, ardeiul și castravetele):
    Verdețuri – salată verde, spanac, ștevie sau orice alte frunze verzi - în general se pot combina cu orice, numai trebuie avută grijă să se mestece foarte bine bolul alimentar;
    Rădăcinoase, flori și amidonoase – morcovi, sfeclă roșie, zucchini, broccoli, conopidă - se pot combina cu verdețurile;
    Nuci-Semințe – semințe de floarea soarelui, de susan, de in; nuci, braziliene, macadamia, pecan - se pot combina cu verdețurile.

    Mecanismul digestiei fructelor

    Energia necesară digerării fructelor este mult mai mică decât cea folosită pentru digerarea oricărui aliment. Pentru digerarea fructelor este necesară o cantitate mult mai mică decât aceea pe care acestea o furnizează organismului uman.
    Tot ce intră în stomacul omului trebuie să fie descompus şi transformat în glucoză, fructoză, glicerină, aminoacizi şi acizi graşi. Aceştia sunt nutrienţii extraşi şi folosiţi de organism din alimente.
    Creierul funcţionează numai cu glucoză. Fructul înseamnă glucoză în corpul nostru. Digestia, absorbţia şi asimilarea lui necesită o energie infimă faţă de cea cheltuită pentru descompunerea altor alimente.
    Alte alimente (corect combinate) se digeră în timp de 2-4 ore cu o cheltuială notabilă de energie. Fructele nu se digeră în stomac fiindcă sunt „predigerate”. Ele trec prin stomac în 20-30 min (bananele, curmalele şi fructele uscate stau cel mai mult – cam 1 oră). Energia economisită prin „nedigerarea” fructelor este enormă şi folosită imediat de organism pentru curăţarea ţesuturilor de toxine.
    Singura condiţie pentru aceasta este ca fructele să fie corect consumate. Deoarece sunt destinate să stea în stomac atât de puţin, înseamnă că ele nu trebuie mâncate cu sau după ceva, ci dimineaţa pe stomacul gol sau înainte de mâncare. Puţin mai în detaliu: imediat cum fructul vine în contact cu mâncarea din stomac şi cu sucurile digestive, întreaga masă de alimente începe să se strice. Orice proteină din stomac va putrezi, orice hidrat de carbon va fermenta. Totul devine acid. Totuşi, s-ar putea să nu vă fie rău imediat. Asta nu înseamnă că nu aţi încălcat o regulă de bază în alimentaţie, ci arată mai curând enorma adaptabilitate a corpului nostru. Un corp toxic acid se poate recunoaşte după: balonare, greutate excesivă, păr încărunţit, izbucniri nervoase, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe faţă, ulcerări. Consumul corect de fructe duce la o incredibilă întinerire, longevitate, vigoare, sănătate, energie, vitalitate. Exemplu: pepenele nu trebuie niciodată mâncat după masă, deoarece produce fermentaţie. Dacă îl mâncaţi pe stomacul gol iar după 20-30 min mâncaţi altceva, veţi vedea ce efecte pozitive va avea acest fapt.
    Toate fructele conţin acizi organici (în special acid citric, malic şi tartric) care odată ajunşi în stomac sunt catabolizaţi şi generează substanţe alcaline dacă sunt consumate pe stomacul gol. Ca şi vegetalele crude, ele neutralizează acizii care se formează în corp.
    În afara faptului că fructele aduc în corp apa vie care curăţă şi purifică, ele nu lasă reziduri în sistem, nu cheltuie aproape deloc energie pentru digestie, importanţa lor enormă constând în conţinutul valoros de combustibil. Valoarea în combustibil este ceea ce trebuie să căutăm noi în orice mâncare. [combustibilul se mai poate obţine şi prin somn].
    Procentele ideale ale celor 5 nutrienţi esenţiali de care are nevoie corpul sunt:
  • Glucoză + Fructoză     90%
  • Aminoacizi 4-5%
  • Minerale     3-4 %
  • Acizi graşi  1%
  • Vitamine    sub 1%
    Fructele sunt singurul aliment care furnizează această compoziţie perfectă de nutrienţi.
    Trebuie făcute 2 remarci importante referitoare la consumul fructelor:
  1. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Fructele fierte sau coapte la cuptor nu mai furnizează substanţele nutritive, nici apa atât de necesară purificării; ele sunt foarte acide şi forţează corpul să le anuleze aciditatea cu o mare cheltuială de energie. Gătitul distruge valoarea potenţială a fructelor. Trebuie să ne amintim mereu: să consumăm alimentele crude, să le mestecăm cum trebuie, să nu le înfulecăm cu lăcomie.
  2. Cât timp trebuie să treacă de la consumarea altor mâncăruri până la consumarea fructelor? Atât timp cât stomacul este gol, putem mânca când şi câte fructe vrem, lăsând totuşi să se scurgă totuşi măcar 30 min înainte de a mânca alte feluri de mâncare.
    Dacă ne întreabă cineva: care credeţi că este cea mai periculoasă masă din zi, vom răspunde cu siguranţă: înainte de culcare. Dar a doua masă ca pericol? Vă răspundem noi: micul dejun copios. De ce? Să ne amintim: energia este baza vieţii. Când ne sculăm dimineaţa suntem odihniţi şi în cea mai bună formă energetică (pe care ne-o furnizează somnul). Pe ce vom cheltui această energie? Pe un mic dejun copios? Digestia (mare cheltuitoare de energie) acestui „mic dejun copios” ne va consuma energia, nu ne va aduce noi forţe.
    Mai ales micile dejunuri tradiţionale – ouă, brânză, pâine, roşii, ceai, lapte, conserve, prost combinate, consumă o enormă cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizată decât după ce mâncarea este absorbită de intestine.
    Dacă vom înlocui acest amalgam de alimente (de multe ori combinate absolut haotic) cu fructe, energia acestora va fi asimilată de organism aproape instantaneu (în loc să dureze ore) şi starea de somnolenţă ce urmează micului dejun bogat (tradiţional) va dispărea.
    La micul dejun putem mânca fructe, ori de câte ori ne este foame. Mâncatul fructelor pe stomacul gol accelerează şi pierderea greutăţii atunci când este necesar. Caloriile de înaltă calitate care se găsesc în fructe nu vor crea probleme de greutate corpului nostru.
    Raţiunea pentru care se recomandă consumul fructelor dimineaţa este legată de desfăşurarea celor 3 cicluri ale corpului nostru:
  1. Eliminarea (4 a.m.-12 p.m.). Mâncând fructe în acest interval, căpătăm rapid energie şi favorizăm astfel eliminarea toxinelor. Apa conţinută de fructe are un rol hotărâtor în procesul eliminării. Consumarea altor alimente frânează eliminarea.
  2. Consumul alimentelor (12 p.m.-8 p.m.). Putem mânca, dar cu atenţie: digestia alimentelor prelucrate artificial mai mult ne consumă energia. Cel mai bine este să începem cu salate şi pe măsură ce ne apropiem de ora 8, putem consuma şi alimente care conţin proteine, dar corect combinate.
  3. Asimilarea (8 p.m.-4 a.m.). Acum corpul nostru îşi extrage substanţele nutritive şi le utilizează. Dacă am combinat corect mâncărurile, în aproximativ 3 ore ajung în intestin, unde incepe absorbţia lor de către corp.
    Bibliografie:
    Catrina, Nicolae, Din tainele alimentaţiei lacto-vegetariene, Editura  Shakti, Iaşi, 1994


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley