SfatFarma logo marți, august 23, 2016

Super Meat - un proiect ambițios pentru a produce carne fără a omorî animale ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Super Meat - un proiect ambițios pentru a produce carne fără a omorî animale



carne produsa in laborator

    Am găsit azi un proiect interesant care mediatiza o idee ambițioasă: producerea de carne destinată consumului uman fără să fim nevoiți să omorâm animale. Această idee a fost descrisă și în universul imaginar de factură science fiction din serialul "Star Trek" (probabil de aici s-au inspirat autorii proiectului), unde echipajul navei consumă carne sintetică.
    Ideea din spatele acestui proiect este producerea de carne în laborator, din celule recoltate de la puii de animale, fără a le omorî sau a le face rău.
    Argumentele pro acestei idei sunt:

  • se folosește o suprafață cu 99% mai mică pentru producerea cărnii
  • sunt emise cu 96% mai puține gaze cu efect de seră
  • folosește cu 96% mai puțină apă potabilă
  • relativ ușor de produs în masă (teoretic)

    Părerea mea personală despre această campanie este una destul de pesimistă. Deși ideea este una relativ bună, ea este utopică pentru civilizația umană actuală.
    În primul rând, nu cred că în momentul de față există tehnologia necesară pentru a produce în masă acestă "Super Carne". Cercetătorii din mai multe laboratoare din întreaga lume au încercat creșterea mușchilor și organelor diferitelor animale de mai multe ori, cu mai mult sau mai puțin succes.
    Costul actual pentru a produce un burger din 250 de grame de carne produsă în laborator ajunge la 1 milion de dolari. Nu cred că se va dezvolta tehnologia necesară pentru a produce în masă carne în laborator, care să fie aprobată pentru consumul uman, mai repede de anul 2030.
    În al doilea rând, consumatorul de rând, când ar auzi de această carne nouă, produsă în laborator, chiar dacă aceasta ar fi 100% identică cu carnea animalelor, fără efecte negative adiționale asupra sănătății, nu cred că ar considera-o carne "sănătoasă". Probabil că, această carne produsă în laborator, ar ajunge ca și reputație cu mult sub nivelul actual a "cărnii injectate".
    În al treilea rând, nu cred că omenirea nu ar mai consuma produsele de origine animală cu care a fost obișnuită de atâția ani, cum ar fi: hamburgeri, mici, bacon, file de pește, fructe de mare, grătare de porc, cremvuști sau cârnați, doar de dragul de a trece pe consumul cărnii sintetice, produsă în laborator.
     Oricum ar fi, pesimismul meu e bazat în special pe limitele tehnologice actuale și pe modalitatea de gândire a societâții actuale. În schimb, sunt mai mult ca sigură că în jurul anului 2100, populația globului va fi nevoită să consume (în cel mai bun caz) DOAR carne de acest fel, crescută în laborator, din cauza lipsei viitoare de resurse globale. Pentru a înțelege de ce spun asta, vă recomand să citiți articolul meu despre impactul industriei cărnii asupra globului.
    Am mai găsit și un alt proiect, care dorește să rezolve problema globală a cărnii, prin producerea de carne falsă, din plante. Se dorește să se construiască la nivel molecular, o imitație de carne, din materiale de origine vegetală. Carnea rezultată se dorește să fie identică cu carnea animalelor atât la gust cât și la textură. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.
    Vom vedea în câțiva zeci de ani care dintre aceste proiecte se va răspândi mai mult și va avea mai mult succes global.
    Până data viitoare, sănătate vă doresc! Nu uitați să vă abonați la blog!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley