SfatFarma logo miercuri, august 17, 2016

Taurina - ce este ea și de ce este adaugată la energizante? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Taurina - ce este ea și de ce este adaugată la energizante?



taurina

    În momentul de față, toate energizantele conțin o substanță numită taurină. Majoritatea care observă acest lucru, se întreabă ce este ea de fapt și de unde provine.
    Unele cercetări au concluzionat că taurina are rol important în menținerea funcționării musculare. Dar datele sunt destul de contradictorii. Deși companiile producătoare de energizante o adaugă în băuturile lor, nu suntem siguri că aceasta chiar folosește la ceva. Nu este complet cunoscut rolul fiziologic al schimbului de taurină dintre organe. Este posibil ca taurina necesară corpului să poată fi produsă doar de organism, în loc ca ea sa fie preluată din circulația generală, rezultând din alimentație.
    Taurina și-a primit numele încă din anii 1820, când a fost descoperită, de la cuvântul latin Taurus care înseamnă taur. Acestă denumire i s-a atribuit din cauza faptului că a taurina a fost izolată pentru prima dată, din bila unui taur. Cu această afirmație vreau să contrazic și mitul urban care cirulă în rândul populației, cum că taurina ar proveni din material seminal de taur. Acest lucru este fals. Taurina din băuturile energizante este o substanță sintetică, produsă de companiile farmaceutice și nu este derivată din produse animale, cum ar fi din taur.
    Cum am amintit și mai sus, taurina este produsă de organismul nostru, dar o putem prelua și din hrana noastră, din produsele de origine animală. Taurina se găsește în abundență și în laptele matern.
    Au fost descoperite molecule de taurină în creier, inimă, mușchii scheletici și ficat. Cercetătorii cred că taurina ajută la menținerea balansului de lichide în corp, dezvoltarea scheletică și funcționarea corectă a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central și a creierului. Ea poate avea rolul unui antioxidant, protejând celulele de efectul negativ produs de radicalii liberi din organism.
    În trecut, unele cercetări au sugerat faptul că mușchii produc taurină în timpul exercițiului fizic, de aici s-a ajuns la concluzia că, adăugând și mai multă taurină în dieta noastră, putem îmbunătăți funcționarea mușchilor. Din acel moment în timp se adaugă taurină la băuturile energizante, mai ales la cele pentru sportivi.
    S-a neglijat însă un aspect, anume că studiile asupra taurinei au fost extrem de limitate. În primul rând, ele se aplicau doar pe maxim 20 de participanți. În al doilea rând, aceste studii au produs, în unele instanțe, rezultate contradictorii, care nu au fost luate în calcul. Mulți dintre participanții la studiu, nu au raportat nici o schimbare în nivelul lor de energie sau în puterea lor mentală. În al treilea rând, studiile au fost realizate cu ajutorul băuturilor energizante, care conțin, pe lângă taurină și cofeină, complex de vitamina B, zahăr, care de asemenea ar fi putut influența starea generală a participanților la aceste studii.
    Oricum ar fi, cantitatea de taurină din băuturile energizante nu pare să cauzeze efecte negative pentru sănătatea majorității consumatorilor acestora.
    Eu, personal, nu recomand consumul băuturilor energizante. Motivul acestei afirmații îl găsiți citind acest articol despre stres și stimulente.

    Alte surse de documentare:


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley