SfatFarma logo sâmbătă, august 13, 2016

Vânătăile - câteva metode de a scurta prezența lor pe piele ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Vânătăile - câteva metode de a scurta prezența lor pe piele



vanataie

    Doar dacă vă împachetați în vată nu veți face niciodată o vânătaie, mai ales dacă aveți o viață activă. Dar pu­teti reduce riscul de a face vânătăi mari și crește probabilitatea micșorării și vindecării celor care apar ocazional. Iată cum:

    Răciți vânătăile

    Folosiți un pachet înghețat pentru a trata orice contuzie care ar putea fi urmată de o vânătaie. Puneți pe vânătaie o pungă cu gheață sau un pachet cu legume conge­late - învelit într-un prosop pentru a vă proteja pielea - cât mai repede posibil după producerea vătămării. Țineti gheața pe locul respectiv aproxi­mativ 15 minute. Dacă banuiți că va apărea un cucui în urma unei lovituri serioase, continuați tratamentul cu gheață la fiecare câteva ore în decursul primelor 24 de ore. Lăsați pielea să se încălzească în mod natural și nu pu­neți surse de căldură  pe piele între reprize cu gheață.
    Păstrați în congelator cuburi de gheață conținând pătrunjel zdrobit mărunt, ca remediu rapid pentru vânătăi. Puneți o legătură de pătrunjel și o de cană de apă într-un blender. Transformați totul într-o pastă, umpleți pe jumătate lăcașurile pen­tru cuburile de gheață și introduceți cutia în congelator. Când aveți nevoie, puneți cuburile de gheață într-o bucată de pânză subțire și așezați-o pe vâ­nătaie. Pătrunjelul este o plantă răcoritoare care diminuează inflamația și du­rerea.
    În plus, atunci când gătiți, nu trebuie decât să scoateți din congelator un cub cu pătrunjel dacă vreți să puneți puțin în supă sau în sos.
    Răcirea contractă vasele de sânge, ceea ce înseamnă că în țesuturi se ras­pandește mai puțin sânge care să formeze o vânătaie. Un pachet rece are și avantajul că minimalizează umflarea și amorțește zona, astfel încât ea nu va fi tot atât de dureroasă ca în cazul unei vânătăi pe care nu s-a pus gheață.

    După gheață, căldură

    După 24 de ore folosiți căldură pentru a dilata va­sele de sânge și a îmbunătăți circulația în zona respectivă. Țineți picioarele mai sus decât restul corpului. Vânătăile constituie mici rezervoare de sânge. Sângele, ca orice lichid, curge de sus în jos. Dacă, după ce ați suferit o lo­vitură, stați mult în picioare sau așezat, sângele care s-a adunat într-o vână­taie se va prelinge în jos prin țesuturile moi și își va găsi alte locuri unde să se strângă.

    Măriți cantitatea de vitamina C

    Studiile arată că persoanele cărora le lipsește vitamina C din alimentație sunt mai predispuse la vânătăi. Vitami­na C ajută la constituirea țesutului protector de colagen din jurul vaselor de sânge din piele. Fața, mâinile și picioarele conțin mai pu­tin colagen decât, să spunem, coapsele, astfel încât vânătăile din aceste zone sunt adesea mai închise la culoare. De asemenea, cu vârsta ne pierdem capacitatea de a reînnoi colagenul: din acest motiv, per­soanele mai în vârstă fac vânătăi mai ușor.
     Creșteți aportul zilnic de vitamină C mâncând mai multe fructe și vege­tale crude. Citricele, kiwi și tomatele sunt deosebit de bogate în vitamina C. Amintiți-vă faptul că vitamina C nu rezis­tă unei prelucrări îndelungate la cald și nici unei depozitări de lungă dura­tă. Mâncați fructele și vegetalele coapte și proaspete, cât mai repede posibil după ce le-ați achiziționat (dacă nu trebuie să le lăsați la copt).

    Atenție la medicamente

    Persoanele care iau aspirină pentru a se prote­ja împotrivă bolilor de inimă sau cele care iau anticoagulante vor constata că orice lovitură este foarte repede urmată de o vânătaie. Steroizii ca prednisolul administrat oral pentru o perioadă îndelungată pot cau­za vânătăi; de asemenea, atenție la folosirea cremelor cu steroizi puternici pentru tratarea unei eczeme sau a unui psoriazis mai multă vreme decât este recomandat și nu aplicați asemenea creme pe față. Steroizii conținuți în unele produse inhalante destinate tratamentului astmu­lui și al febrei fânului ajung foarte rar în organism în cantități suficiențe pen­tru a provoca vânătăi. Alte medicamente, ca antiinflamatoarele și antidepresivele, pot doar ocazional să inhibe coagularea sângelui sub piele și să provoace vânătăi mai mari. Alcoolicii și consumatorii înrăiți de droguri pot și ei să facă ușor vânătăi (de cele mai multe ori lovindu-se). Dacă luați un medicament care facilitează apari­tia vânătăilor, spuneți-i medicului.

    Tratați vânătăile apărute tardiv

    Nu este absolut necesar să vă loviți pentru a face o vânătaie. Dacă remarcați vânătăi după 1-2 zile de la efectuarea unor exerciții fizice intense, aplicați o compresă caldă pentru a stimula procesul de vindecare.

    Unele vânătăi reprezintă un semn de boală

    Așa că dacă faceți ușor vânătăi sau dacă nu vă dați seama de ce, spuneți-i acest lucru medicului. Unele de­reglari hematologice pot provoca vânătăi inexplicabile. De asemenea, HIV/SIDA poate fi la originea apariției unor protuberanțe purpurii care par a fi vânătăi, dar care nu se vindecă, ci pur și simplu dispar.
    Purpura hemoragică se manifestă sub formă unor puncte purpurii pe pie­le - vânătăi mititele care apar instantaneu. În mod ocazional, ele pot indi­ca septicemia provocată de o bacterie ce poate fi și cauza meningitei. Dacă pe pielea dumneavoastră. sau pe cea a copilului dumneavoastră apar spontan purpură sau vânătăi mai mari, îndeosebi asociate cu febră, somnolență, vomă, rigidi­tatea gâtului sau durere de cap, adresați-vă imediat medicului.
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley