SfatFarma logo duminică, septembrie 11, 2016

Berea crește lactația? Este recomandat consumul de alcool în timpul perioadei de alăptare? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Berea crește lactația? Este recomandat consumul de alcool în timpul perioadei de alăptare?



alcoolul si alaptarea

    Știm cu toții că este o idee rea să consumați alcool în timpul sarcinii. Dar în timpul alăptării? Am întâlnit foarte des mămici cărora li s-a recomandat consumul de bere cu sau fără alcool, pentru a ajuta stimularea lactației. Dar există vreun sâmbure de adevăr în aceast lucru?
    Încă nu s-a ajuns la o concluzie finală în legătură cu acest subiect, cel puțin oficial, folosind studiile efectuate până în momentul de față.
    Studiind lactația în detaliu, putem observa că aceasta se bazează, în special pe doi hormoni din corp: prolactina și oxitocina. Prolactina stimulează producerea de lapte în glandele mamare, umplând astfel mici săculeți care stochează laptele, numiți alveole. Pe de altă parte, oxitocina cauzează contracțiile celulelor care înconjoară alveolele, astfel cauzând ejecția laptelui. Așa că, toate studiile care se fac pe acest subiect, studiează nivelele acestor doi hormoni, în combinație cu consumul de bere sau de alcool.
    De mai multe ori s-a demonstrat faptul că, un consum moderat de bere, poate crește nivelele de prolactină, dar nu din cauza alcoolului, ci din din cauza orzului pe care aceasta îl conține. S-a constatat că, un carbohidrat din orz poate avea acest efect. Demn de amintit este și faptul că unele dintre pastilele care se eliberează pentru a ajuta stimularea lactației, au în componență orz. De aici rezultă că, berea cu alcool și berea fără alcool, din acest punct de vedere, pot avea același efect.
    Un alt studiu, a studiat strict consumul de alcool în timpul lactației și a ajuns la concluzii interesante. În acest studiu, participantele au consumat alcool amestecat cu suc de portocale (astfel excluzând efectele orzului). Rezultatele au fost următoarele: dacă concentrația alcoolului din sângele participantelor era în creștere, nivelul de pralactină era mai mare. Iar dacă concentrația alcoolului din sânge era în scădere, nivelul de prolactină era mai mic. Dar, cel mai important este că, în ciuda nivelelor diferite (crescute sau scăzute) de prolactină, toate femeile au constatat nivele scăzute de lactație, după ce au consumat alcool. Așa că, studiile care includ nivelele de prolactină nu ne pot fi de real folos, deoarece nu dau rezultate concludente.
    Alte studii au avut in vizor nivelele de oxitocină din corp. Acestea au arătat că, un consum moderat de alcool, scad nivelele de oxitocină din corp, astfel slăbind reflexul de ejecție a laptelui. De asemenea, bebelușii implicați în acest studiu ai căror mame au consumat alcool, au băut mai puțin lapte decât bebelușii ai căror mame nu au consumat alcool, posibil din cauza unui reflex de ejecție a laptelui inhibat.
    Pe lângă toate acestea, atâta vreme cât o femeie care alăptează are alcool în sânge, o mică parte din acesta îi va ajunge și în lapte, ceea ce nu este deloc bine pentru bebeluș.
    Recomandarea mea este ca în timpul perioadei în care alăptați, să nu consumați alcool sub nici o formă. În schimb, dacă doriți, puteți încerca consumul berii fără alcool. Acesta, din cauza conținutului de orz, la fel ca și pastilele pentru stimularea lactației, vă poate ajuta să vă sporiți lactația.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley