SfatFarma logo miercuri, septembrie 07, 2016

Moartea - subiectul tabu desre care nu ne place să vorbim niciodată ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Moartea - subiectul tabu desre care nu ne place să vorbim niciodată



cauzele de deces

    Studiile arată că cei mai mulți dintre noi, dacă ar putea să aleagă modalitatea prin care vor muri, ar alege moartea liniștită, în timpul somnului. Dar, din păcate, la o persoană oarecare, șansele acestei morți sunt incredibil de mici. Deci întrebarea este: cum e cel mai probabil că vom muri?
     La nivel mondial, cauzele de deces diferă în funcție de vârstă, sex și rasă. Pentru persoanele cu vârste sub 34 de ani, accidentele surclaseaza afecțiunile, în timp ce pentru grupele de vârstă mai înaintate, bolile cronice și cancerul ocupă locuri fruntașe. Studiile demontreaza că 1 din 3 decese au fost cauzate de boli infecțioase, deficiente nutriționale sau probleme de sănătate ale femeilor însărcinate; aceste clasificări diferă însă de la o țară la altă, în funcție de nivelul de dezvoltare al acestora.
    Multe dintre afecțiunile cu potențial fatal sunt provocate de vicii precum fumatul, alcoolul, alimentația nesănătoasă, lipsă exercițiului fizic, expunerea necorespunzătoare la soare și mulți alți factori tratați de cele mai multe ori cu superficialitate.

    Principalele 10 cauze de deces la nivel mondial sunt:
Cauzemilioane de decese% din total decese
Bolile coronariene7.2012.2
Afecțiunile cerebrovasculare5.719.7
Infecții ale sistemului respirator inferior4.187.1
Boala Pulmonară Obstructivă Cronică3.025.1
Bolile diareice2.163.7
HIV / SIDA2.043.5
Tuberculoza1.462.5
Cancer pulmonar1.322.3
Accidente rutiere1.272.2
Nașterile premature sau greutatea mică la naștere1.182.0
    La fel ca și la nivel mondial, și în România, principala cauză de deces prematur a persoanelor tinere o reprezintă accidentele, iar în cazul persoanelor de varsta a 2-a si a 3-a afecțiunile cardiovasculare. Principalul factor de deces în cazul femeilor îl reprezintă cancerul, în vreme ce pentru bărbaîi, cardiopatia ischemică și cancerul ocupă aproximativ aceleași poziții.
    Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România, pricipalele cauze de deces sunt:

  • Cardiopatiile ischemice (angina pectorală și infarctul miocardic);
  • Afecțiunile cerebrovasculare
  • Hipertensiunea arterială (HTA)
  • Ciroza hepatică
  • Cancerul pulmonar
  • Infecțiile ale sistemului respirator inferior
  • Boala pulmonară obstructivă cronică
  • Cancerul de colon
  • Cancerul gastric
  • Cancerul mamar
    În anul 1901, în lume, speranța de viață a fost în medie de doar 31 de ani. Acum, în anul 2016, aceasta se ridică la 71 de ani. În țările dezvoltate cum ar fi Franța sau Canada, speranța de viață este de 82 de ani, iar în țările nendezvoltate (cum ar fi Rwanda) este de 64. În România, speranța medie actuală de viață este de 74.56 de ani.
    Luând anul 2015 ca și reper, mulți oameni au murit în moduri ciudate, aici incluzând 27 oameni care au murit din cauza unui selfie periculos (pe marginea unei prăpăstii de exemplu), unul a murit jucând jocul PC Starcraft pentru 50 de ore fără întrerupere, deoarece i-a cedat inima, 70 de copii s-au înecat din cauza unui hotdog mâncat prea repede și aproximativ 1000 de oameni au murit din cauza căderii de gheață de pe clădiri. Anul acesta s-au înregistrat morți și din cauza noului joc Pokemon Go (un tânăr de 18 ani a pătruns cu forța într-o casă necunoscută pentru a prinde un pokemon rar, unde a fost împușcat de către proprietar).
    Dar, luând lucrurile în ansamblu, în cazul Statelor Unite ale Americii de exemplu, în anul 2015, au fost înregistrate 2.626.418 cazuri de deces. Mai mult de jumătate a fost din cauza bolilor sistemului circulator sau ale inimii și  din cauza diferitelor tipuri de cancer. 60% din cazurile de deces înregistrate în spitale sunt din cauza acestor două categorii de boli. 1 din 10 dintre aceștia s-au aflat internați în spital de mai bine de 1 lună de zile.
    Acum 100 de ani, cele mai răspândite cauza de deces erau tuberculoza și gripa. Aceste cauze de deces au fost suprimate din cauza avansurilor igienice și folosirea antibioticelor în caz de boală severă.
    Recent, ni s-a insuflat teama de atentatele teroriste. În medie, pentru fiecare om care moare din cauza unui atentat terorist, 80 vor muri din cauza alcoolismului. Pe scară globală, 78% din toate cazurile de deces din această cauză au fost înregistrate în doar 5 state. Acestea sunt: Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan și Siria.
    Țara în care trăim ne influențează mult și cauza probabilă de deces. De exemplu, în 34 dintre cele mai sărace țări din lume, cel mai probabil este cauza de deces generat de problemele respiratorii. Aceastea nu sunt din cauza fumatului ci din cauza inhalării fumului în timpul gătitului.
    Luând cazurile de deces din cauza accidentelor rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depășită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE.
    În viitor, foarte probabil este faptul că, nu numai că vom trăi mai mult, dar vom și ști cu exactitate când și din ce cauză vom muri. Anul acesta, a fost dezvoltat un program pe calculator capabil să prezică cu o precizie de 96%  când și cum va muri o persoană oarecare, bazându-se pe o serie de date.
    Întrebarea rămâne: doriți să știți când și cum veți muri?
    Tot ce putem face momentan, este să avem grijă de sănătatea noastră. Pentru a afla ce puteți face pentru a avea o viață cât mai lungă, vă recomand să citiți și articolul acesta!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley