SfatFarma logo luni, octombrie 31, 2016

Efectele consumului de droguri și al sevrajului asupra sănătății ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Efectele consumului de droguri și al sevrajului asupra sănătății



drogurile si sanatatea

     Conform definiției OMS, se numește drog orice substanță străină organismului uman care, ajunsă în sânge, produce tulburări ale funcțiilor senzoriale și care, la utilizare îndelungată, dă dependență.
     Folosirea substanțelor psihotrope și encefalotrope, poate perturba: afectivitatea, creativitatea, voința, inteligența, conștiința. Drogurile și consumul lor reprezintă o problemă de sănătate publică prin efectele pe care le produc asupra consumatorului, anturajului acestuia, comunității și societății în general.
    Drogurile, în general, sunt asociate cu următoarele 3 noțiuni:

  • Dependența este starea fizică sau/și psihică ce rezultă din interacțiunea unui drog cu un organsim. Se caracterizează prin modificări de comportament și alte reacții, însoțite de nevoia de a lua substanța, continuu sau periodic, pentru a-i resimți efectele și pentru a evită suferința produsă de drog. 
  • Sevrajul apare atunci când se întrerupe voluntar/involuntar consumul de drog. 
    Reacția la drog este individuală. O singură doză din anumite tipuri de droguri poate fi fatală.
    Câteva dintre tipurile de droguri existente:

  1. Opiaceele (morfina, heroina, codeina)
    1. Consumul: euforie, înroșirea pielii, prurit tegumentar, mioză, somnolență, hipotensiune arterială, bradicardie, bradipnee, scăderea temperaturii corpului 
    2. Sevrajul: anxietate, creșterea ritmului respirator (tahipnee), transpirații, lăcrimare, rinoree, midriază, piloerecție (pielea de găina), crampe musculare, tremor  
  2. Anxiolitice, sedative, tranchilizante și hipnotice
    1. Consumul: nistagmus, somnolență, confuzie, atonie marcată cu cădere, mioză, bradipsihie, în final deces 
    2. Sevrajul: neliniște, tremor, slăbiciune, reflexe osteotendinoase exagerate, delir, confuzie, halucinații
  3. Ciupercile halucinogene:
    1. Consumul: balonări, greaţă, iritare, uşoară mărire a pupilelor, sentimentul unei lumini puternice, halucinaţii (luminiţe, steluţe, curcubee de lumini), ameţeală, sensibilitate emoţională, precum şi alte efecte legate de schimbări în neurochimie
    2. Sevrajul: depresie, iritabilitate, anxietate, flashback-uri
  4. Cannabisul/marijuana
    1. Consumul: stare asemănătoare visului, în care toate par detașate, suspendate, se modifică percepția timpului, culorilor și spațiului, stare de exaltare, tahicardie, injectare conjunctivala, uscăciunea gurii, bradipsihie.
    2. Nu dă dependență, din acest motiv, nu se încadrează 100% în categoria drogurilor, doar în categoria halucinogenelor.
  5. Cocaina
    1. Consumul: hiperstimulare, vigilență crescută, euforie, senzație de putere și competență, tahicardie, hipertensiune arterială, midriază, insomnie, nervozitate, halucinații, idei paranoide, comportament agresiv. 
    2. Sevrajul: anxietate, depresie, iritabilitate, oboseală cronică, paranoia.
  6. Amfetaminele
    1. Consumul: asemănătoare cu cele ale adrenalinei: energie, euforie, dilatarea pupilelor, atenţie, siguranţă. Efecte pe termen scurt: acnee severă, nervozitate, uneori paranoia sau agresivitate, creşterea pulsului şi a presiunii sanguine, migrene. Efecte pe termen lung: ulcer, afecţiuni ale vaselor sanguine, psihoză, malnutriţie din cauza lipsei apetitului, stop cardiac. Poate afecta eficienţa pilulelor contraceptive.
    2. Sevrajul: oboseală cronică, dereglări ale somnului, o senzație de foame nestăpânită și depresie.
  7. Halucinogene (LSD, psilocibină, mescalină):
    1. Consumul: stare de excitație a sistemului nervos central, modificări de percepție, modificări de dispoziție, iluzii vizuale, anxietate. 
    2. Sevrajul: există un risc minim de instalare a dependenței fizice, totuși, acestea provoacă dependență psihică, de aceea multe persoane le consumă în mod regulat, fără a se putea opri.
  8. Solvenți sau coloranți
    1. Consumul: în România, cel mai popular inhalant este Aurolac-ul – denumire comercială a unui colorant sintetic, sub forma de praf argintiu. Efecte: amețeală, somnolență, vorbire ininteligibilă, mers nesigur, impulsivitate, iritabilitate, iluzii, halucinații, idei delirante, labilitate emoțională.
    2. Sevrajul: depresie, iritabilitate, anxietate
  9. Steroizi anabolizanți:
    1. Consumul: performanţe sportive ridicate, muşchi mai dezvoltaţi. Efecte adverse: la bărbaţi, creşterea sânilor, atrofierea testiculelor, reducerea cantităţii de spermă, instalarea sterilităţii; la femei, creşterea excesivă a părului pe corp, îngroşarea vocii, mărirea clitorisului
    2. Sevrajul: agresivitate, așa numitul "roid rage".
  10. Tutunul:
    1. Consumul: nicotina din tutun este un drog consumat pe scară largă în societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic: fumatul poate provoca unele forme de cancer, de pildă cel la plămâni şi gât, dar poate provoca şi boli ale inimii si ale vaselor sanguine, precum şi tulburări la copiii nenăscuţi ai unei femei fumătoare sau expusă la fum. Vaporii de tar şi monoxidul de carbon sunt responsabile pentru aceste boli, iar fumătorii pasivi sunt şi ei afectaţi.
    2. Sevrajul: nervozitate, iritabilitate, anxietate, amețeli, dureri de cap, anxietate, tremor, senzație de foame, constipație, transpirație, tulburări ale somnului.
  11. Alcoolul:
    1. Consumul: euforie, înroșirea pielii, prurit tegumentar, somnolență, crește tesiunea arterială, sunt eliberate în sânge, mai multe substanțe ca: lipide, zaharuri, cortizon 
    2. Sevrajul: tremurături ale mâinilor, transpirație, anxietate, stare de greață, vărsături, durere de cap, insomnie.

    Etnobotanicele 

    În momentul prezent, pe piața din România există, din păcate, spre vânzare, o multitudine de produse din această categorie, cu tot felul de denumiri. Compoziția acestora nu este pe deplin cunoscută, se pare că există și multe alte substanțe adăugate, dar efectele consumului se pot vedea la cei care, din ignoranța, au încercat aceste substanțe. 
    Cocaina, canabisul și opiaceele au fost identificate la examenele toxicologice la consumatorii de etnobotanice. Unii dintre consumatorii de etnobotanice manifestă agresivitate extremă. Acești consumatori pot fi un pericol pentru ceilalți: se pot descărcă pe cei din jur, devin violenți, imprevizibili, devenind astfel nu numai o problemă individuală, o problemă de sănătate publică, dar și o problemă socială. Ca efecte pe termen scurt s-au observat: dureri de cap, tulburări de ritm cardiac, tulburări de respirație, cu stopuri respiratorii, cardiace. 
    Dintre efectele pe termen lung s-au remarcat: consumul unor astfel de produse poate provocă tuse cronică și bronșită, probleme cardiovasculare, hipertensiune sau insuficiență cardiacă, alterarea sistemului imunitar, dereglări hormonale, dureri fizice, dureri ale diferitelor organe, agitația psihomotorie, stările de confuzie, halucinațiile. Acestea reprezintă un episod psihotic. Din punct de vedere psihologic, consumul zilnic poate încetini funcționarea mecanismelor psihice, precum capacitatea de învățare, concentrarea și memoria, poate provoca tulburări psihiatrice de tip schizofrenic și apariția unor reacții acute de neliniște și panică. 
    Din ceea ce s-a identificat în compoziția acestor etnobotanice enumerăm: 
  • Specii de salvie (Salvia divinorum Epling & Játiva)
  • Specii de mitragina (Mitragyna speciosa)
  • Amanita muscaria 
  • Amanita pantherina 
  • Toate speciile din genul Psilocybe 
  • LSA (amida acidului lysergic)
  • Ketamina
  • Derivați din piperazină
  • Sare de baie (Mefedronă) 
    Aceste substanțe intră în categoria substanțelor stimulante de sistem nervos central care au efecte dezastruoase: după o prima fază de stimulare, dezinhibare pulsională se continuă apoi cu o fază de cădere, de inhibiție a sistemului nervos central. Riscurile consumului sunt atât pentru individul consumator, pentru familia sa, cât și pentru întreagă comunitate/societate. 
    Tinerii ajung să consume droguri din curiozitate, pentru a se integra într-un grup, ignoranță, teribilism, ca urmare a presiunii anturajului, pentru că se simț deznădăjduiți. 
    Amintește-ți:
  • viața fiecăruia este prețioasă, fiecare om este important
  • preocupă-te de împlinirea scopului tău în viață
  • alege-ți cu grijă prietenii
  • fă sport
  • mănâncă sănătos
  • informează-te înainte de a face alegeri
  • observă, în jurul tău, dramele generate de consumul de droguri
  • învață să ceri ajutor de specialitate atunci când este cazul.
    Sănătate multă vă doresc!



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley