SfatFarma logo miercuri, octombrie 05, 2016

Motivul secret pentru care majoritatea oamenilor consumă carne și produse animale ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Motivul secret pentru care majoritatea oamenilor consumă carne și produse animale



consumul de carne

    V-ați întrebat vreodată de ce consumați carne de pui dar nu carne de lebădă? V-ați întrebat vreodată de ce consumați hamburgeri din carne de vită dar nu hamburgeri din carne de pisică? V-ați întrebat vreodată de ce consumați lapte de vacă dar nu lapte de porc? V-ați întrebat vreodată de ce nu v-ați întrebat niciodată aceste lucruri?
    Pentru a ne ajuta să înțelegem despre ce este vorba, propun să ne imaginăm următorul scenariu: suntem oaspeți la prânz la un prieten bun. Tocmai servim o tocană de-a dreptul excelentă. Gustul acesteia ne uimește. Așa că, rugăm gazda să ne destăinuie rețeta acesteia, deoarece ardem de nerăbdare să o gătim și noi, acasă. Gazda ne răspunde în felul următor:
    - "Secretul acestui fel de mâncare este carnea. Trebuie să folosim 2 kilograme de carne, bine condimentată și marinată, de... câine Golden Retriver!"
    Acum luați o clipă și reflectați asupra sentimentelor care năvălesc dintr-o dată în dumneavoastră. Sunt șanse bune ca, deși carnea din farfurie nu s-a schimbat deloc, percepția dumneavoastră asupra acelei tocane să se fi schimbat radical. Dar ce s-a întâmplat de fapt? Ce a cauzat să aveți o reacție așa de puternică?
    Eu personal, am ajuns să îmi pun această întrebare, deoarece și eu, ca și mulți alții, am crescut alături de un cățel, pe care îl iubeam enorm. De asemenea, dieta mea era compusă parțial, din carnea altor animale. Nu îmi puneam niciodată întrebarea, de ce nu mi-aș fi mâncat niciodată câinele, dar mâncam în mod regulat carnea altor animale care nu se deosebeau cu mult de câinele meu.
    Nu m-am gândit la inconsistențele în gândirea mea, deoarece, atunci când consumam carne, nu realizam că acea carne provine de la animale. Sigur, cunoșteam faptul că animalele produc carne și eu consum carnea produsă de animale. Eram într-un stadiu de "cunoaștere fără înțelegere". Dar la un alt nivel, pur și simplu nu realizam conexiunile între ce știam.
    Majoritatea oamenilor de pe glob consumă produse animale, nu din cauză că sunt nevoiți, nici din cauză că așa au dorit ei din copilărie, ci din simplul motiv că au fost condiționați de un sistem extrem de răspândit de păreri și convingeri. Acest sistem operează fără să îl conștientizăm în viața de zi cu zi.

ferma de pui in China

    Majoritatea oamenilor asumă faptul că doar veganii și vegetarienii aplică convingerile lor pe dieta pe care o consumă. Dar, de fapt, principalul motiv pentru care consumăm carne de vacă și nu carne de câine este pentru că avem un adevărat sistem de convingeri când vine vorba despre mâncarea pe care o consumăm.
    Atunci când consumul produselor animale nu este o necesitate (cazul majorității omenirii - excepție făcând populația care nu are acces la o cantitate mare de produse vegetale - de exemplu inuiții din regiunea arctică), atunci acesta devine o alegere personală, care este influențată de cele mai multe ori de convingerile noastre.
    În jurul lumii, diferitele popoare consumatoare de carne, clasifică doar o parte extrem de restrânsă dintre speciile de animale care îi înconjoară, ca fiind comestibile. Restul fiind clasificate ca necomestibile și dezgustătoare. De exemplu, în India se consumă carne de pui, dar nu se consumă carne de vită, în statele arabe se consumă carne de vită dar nu se consumă carne de porc, în România se consumă carne de porc dar nu se consumă carne de cal, în Austria, Belgia sau Germania se consumă carne de cal, dar nicidecum carne de câine, iar în China, se consumă adesea carne de câine.
    Membrii fiecărei culturi tind să creadă că propriile alegeri sunt raționale, iar alegerile indivizilor aparținând altor culturi sunt dezgustătoare, ba chiar mai mult, ofensive.
    Privind dintr-o perspectivă diferită, din păcate, consumul produselor animale se bazează pe un sistem extrem de violent. Carnea și produsele animale nu pot fi produse fără violență. Aceste sisteme violente sunt susținute de majoritatea oamenilor, care nu realizează de fapt ce daune fac prin consumul produselor animale, din câteva motive simple:

  1. Consumul produselor animale pare să fie de la sine înțeles, și nu o alegere a fiecăruia. Acesta pare să fie normal, necesar și natural (cele 3 N-uri). 
  2. Animalele nu sunt măcelărite în văzul tuturor, ele fiind tăiate și tranșate în ferme specializate, departe de ochii lumii. Un număr incredibil de 124000 de animale sunt omorâte pe întregul glob, nu în fiecare zi, nici în fiecare oră, ci în fiecare minut ce trece.
  3. Animalele sunt categorizate ca fiind obiecte de care ne putem folosi, fără ca acestea să posede voință proprie. Acestea sunt de asemenea, abstractizate - un porc e un porc, iar toți porcii sunt la fel. Dar de fapt, porcii sunt la nivelul de inteligență al unui copil de 3 ani, vacile dezvoltă atașament emoțional pentru familia lor, găinile pot deosebi până la 100 de fețe, aparținând membrilor speciei lor, iar peștii au receptori de durere, la fel cum îi avem și noi.
  4. Sunt ascunse nu doar victimele consumului de produse animale care sunt măcelărite, ci și victimele secundare: noi, oamenii. Consumul produselor animale a fost asociat cu apariția mai multor boli, cum ar bolile cardiovasculare și cancerul
  5. Consumul produselor animale este susținut și promovat de toate instituțiileâ majore din societatea noastră, cum ar fi: sistemul educațional, medicina sau sistemul farmaceutic. Consumul produselor animale este încorporat adânc în societatea noastră. 
    Fiecare alegere făcută de-a lungul vieții noastre contează. Tot ce putem face este să ne deschidem mintea și să conștientizăm cât mai mult din lumea care ne înconjoară. Prin conștientizare, putem învăța mai mult despre consumul produselor animale sau despre renunțarea la acestea.
    Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați să îl dați și prietenilor dumneavoastră. De asemenea, dacă doriți să aflați mai multe despre vegetarianism sau veganism, vă recomand următoarele articole de pe blogul meu: Vegetarianismul împotriva consumului de carne - "dar tu de unde îți iei proteinele?" Ce s-ar întâmpla dacă dintr-o dată, toată omenirea ar aborda o dietă vegetariană?Punctajul aterosclerozei - care este riscul dumneavoastră de a avea un eveniment cardiovascular major?.
    Articolul se bazează pe discursul lui Melanie Joy (psiholog american) despre carnism. 
    Sănătate multă vă doresc și o zi cât mai plină de conștientizări!
    

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley