Rolul fructelor în alimentația noastră
În continuarea postării mele anterioare despre "Jurământul unui fruct în plus pe zi", voi vorbi azi despre avantajele consumului de alimente de origine vegetală. Datorită conținutului mare în apă, fructele reprezintă unele dintre cele mai sănătoase alimente pentru corpul omenesc. Au un conținut foarte scăzut în grăsimi și calorii, așa că pot fi consumate și în cantități mai mari. Datorită conținutului în antioxidanți, se recomandă minim 5 porții/zi – asigură prevenirea bolilor cronice, a cancerelor și cresc imunitatea organismului..Sucurile de fructe sunt surse bune de vitamina C, dar nu conțin fibre. Fructele uscate conțin un mare număr de vitamine A, B și minerale: potasiu, fosfor, fier, dar și fibre.
Iată avantajele fiecărui fruct, în parte (acestea ne motivează să consumăm fructe și legume într-un mod cât mai diversificat posibil):
Merele
– bogate în vitamina C și fibre solubile
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inimă și circulația, oasele și mușchii
Perele
– bogate în potasiu și fibre solubile
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația
Prunele
– bogate în potasiu
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația
Cireșele
– bogate în vitamina C si bioflavonoizi
– beneficiază: sistemul imunitar, oasele și mușchii, sistemul excretor
Caisele
– bogate în betacaroten și fier
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, sistemul reproducător
Nectarinele și piersicile
– bogate în vitmina C și fier
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător
Clementinele și mandarinele
– vitamina C și fier
– beneficiză: sistemul imunitar, inima și circulația
Portocalele
– vitamina C și betacaroten
– beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația
Lămâile
– vitamina C și bioflavonoizi
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul respirator
Grepfruitul
– vitamina C, potasiu și betacaroten
– beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația
Murele
– vitamina C și E
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digetsiv, inima și circulația
Afinele
– vitamina C, B1, betacaroten și potasiu, acid tanic
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul excretor
Zmeură
– vitamina C și fibre solubile
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos
Căpșunile
– vitamina C și fibre solubile
– beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația, sistemul nervos, oasele și mușchii
Coacazele roșii
– vitamina C și potasiu
– beneficiază: sistemul imunitar
Strugurii
– acid tanic, flavonă, antocianide roșii, linalol, geraniol și nerol
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, sistemul nervos, oasele și mușchii, sistemul excretor
Bananele
– potasiu, vitamină B6 și acid folic
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător
Pepenele roșu
– vitamina C și potasiu
– beneficiază: sistemul digestiv, oasele și mușchii, sistemul excretor
Ananas
– fibre și brom
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Kiwi
– bogat în vitamina C, fibre și potasiu
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii
Curmalele
– fier și potasiu
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător
Prunele uscate
– potasiu, fier și fibre
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos
Stafidele
– zaharuri naturale (glucoză și fructoză), fibre și potasiu
– beneficiază: sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos
Smochinele
– betacaroten, fibre
– beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul reproducător.
Rolul legumelor în alimentația noastră
Morcovii-bogați în betacaroten
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, inima și circulația
Cartofii
-bogați în fibre, vitaminele B complex, vitamina C
-beneficiază: sistemul digestiv, inimă și circulația, sistemul nervos, oasele și mușchii
Ridichile negre
-bogate în vitamina C, vitamina A, puține fibre și cantități mici de minerale
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii
Sfecla roșie
-bogată în carotenoide și acid folic (frunzele conțin betacaroten și alte carotenoide, acid folic, potasiu, puțin fier și vitamina C)
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător
Păstârnacul
-bogat în fibre, acid folic și potasiu, vitamina E și urme de minerale și vitamine B
-beneficiază: sistemul digestiv, sistemul nervos
Napii
-bogați în vitamina C și fibre, dar și calciu, fosfor, potasiu, vitamine B
-beneficiază: sistemul imunitar, oasele și mușchii, sistemul respirator
Ridichile
-bogate în potasiu și sulf, puțin calciu, vitamina C, acid folic și seleniu
-beneficiază : sistemul imunitar, sistemul digestiv, sistemul respirator
Avocado
-bogat în potasiu și vitamina E, vitamina B6, vitamina A, grăsimi cu substanțe antifungice și antibacteriene
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător
Ardeiul gras
-bogat în vitaminele A și C, acid folic, fibre, bioflavonoizi și potasiu
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii, inima și circulația
Porumbul dulce
-bogat în fibre și proteine, vitaminele A și E, puține vitamine B, acid folic
-beneficiază: sistemul digestiv
Dovleacul
-bogat în betacaroten
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii, sistemul respirator
Dovleceii
-bogați în acid folic și potasiu
-beneficiază pielea, părul și ochii
Ceapa
-bogată în vitamină C, grupul de vitamine B și minerale
-beneficiază: inima și circulația, oasele și mușchii, sistemul respirator, sistemul excretor
Prazul
-bogat în betacaroten și potasiu, acid folic, vitamina C, fibre
-beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația, oasele și mușchii, sistemul respirator, sistemul excretor
Usturoiul
-bogat in alicină
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul excretor
Broccoli
-bogat în betacaroten, dar conține și fier, vitamina C, acid folic
-beneficiază: sistemul imunitar, părul, pielea și ochii, inima și circulația, sistemul nervos, oasele și mușchii, sistemul reproducător
Varza
-bogată în fier, acid folic, vitamina C și betacaroten, substanțe mucilaginoase tămăduitoare, compuși sulfurici (varza murată mai conține și calciu și potasiu)
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul reproducător
Guliile
-bogate în potasiu, acid folic, vitamina C
-beneficiază: sistemul digestiv, pielea, părul și ochii, inima și circulația, sistemul respirator
Varza de Bruxelles
-bogată în vitamina C și betacaroten, glucosinolați (anticancerigeni), fibre, acid folic
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, pilea, părul și ochii, inima și circulația, sistemul reproducător
Spanacul
-bogat în clorofilă și acid folic, fier și calciu (mai greu digerabil din cauza acidului oxalic conținut - se recomandă consumul spanacului baby), carotenoide
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii, sistemul nervos, sistemul reproducător
Conopidă
-bogată în vitamina C, dar conține și betacaroten, vitamina B2, acid folic
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv
Sparanghelul
-bogat în vitamina C, betacaroten și seleniu
-beneficiază: sistemul digestiv, oasele și mușchii, sistemul excretor, sistemul reproducător
Țelina
-bogată în acid folic, vitamina C, potasiu și fibre
-beneficiază: inima și circulația, sistemul nervos, oasele și mușchii, sistemul excretor, sistemul reproducător
Castraveții
-bogați în apă, concentrație infimă de vitamina A, concentrație minusculă de iod, săraci în calorii
-beneficiază: pielea, părul și ochii
Salata verde
-bogată în apă (mai mult de 95%), potasiu și acid folic, vitamina C, betacaroten, calciu, puțin iod și o cantitate modestă de fier
-beneficiază: sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul reproducător
Ciupercile
-bogate în proteine, vitamina E, fosfor, o cantitate foarte mare de potasiu, zinc, calorii foarte puține
-beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul respirator
Roșiile
-bogate în vitaminele C, E și betacaroten, licopen și potasiu
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, părul și ochii, inima și circulația, sistemul reproducător
Vinetele
-conțin inhibitori recunoscuți drept substanțe chimice anticancerigene, conțin puțin potasiu, calciu și vitamina A
-beneficiază: sistemul imunitar, inima, circulația
Măslinele
-bogate antioxidanți, o cantitate de vitamina E, puține fibre
-beneficiază: sistemul imunitar, pielea, ochii, circulația, sistemul nervos.
Rolul nucilor și semințelor în alimentația noastră
Migdalele-bogate în proteine și minerale (zinc, magneziu, potasiu și fier) și câteva dintre vitaminele B
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, părul, pielea și ochii, inima și circulația
Semințele de floarea soarelui
-bogate în proteine și vitamina E, vitamina B, fier, zinc, potasiu, seleniu
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Arahidele
-bogate în proteine și grăsimi nesaturate, vitamina D și iod, mai conțin o cantitate rezonabilă de fibre, cantități modeste de calciu, magneziu, fier și zinc
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Castanele
-bogate în fibre, vitamina E, vitamina B6 și potasiu, mai sărace în calorii decât celelalte nuci
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Semințele de susan
-bogate în calciu și vitaminele B, vitamina E și fier
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul reproducător
Alunele de pădure
-bogate în vitamina E dar și sursă de proteine, fibre, magneziu, fier și zinc
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Fisticul
-bogat în vitamina E și potasiu, dar și sursă de proteine, fibre, puțin fier, zinc și vitamina A
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Semințele de dovleac
-putere calorică foarte mare, bogate în fier, fosfor, zinc, proteine, fibre, magneziu, potasiu, vitamina A
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația, sistemul reproducător
Caju
-bogate în potasiu, acid folic și acid nicotinic
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Nucile
-bogate în acid folic, proteine, puțin zinc, vitamina E, grăsimi bune
-beneficiază: sistemul imunitar, sistemul digestiv, inima și circulația
Rolul leguminoaselor în alimentația noastră
Fasolea verde-bogată în potasiu și acid folic, vitamina A, vitamina C, fibre, proteine, acid pantotenic
-beneficiază: sistemul digestiv, părul, pielea și ochii, inima și circulația, sistemul excretor, sistemul reproducător
Boabele de soia
-bogate în proteine și antioxidanți, fitoestrogeni
-beneficiază : sistemul imunitar, inima și circulația
Fasolea uscată
-săracă în grăsimi, nu conține colesterol, este o sursă bogată de proteine, amidon, vitamine, minerale (calciu, fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu, fosfor) și fibre, acid folic
-beneficiază: sistemul imunitar, inima și circulația, sistemul excretor
Mazărea
-bogată în tiamină și acid folic, vitamina A și C, proteine, fibre
-beneficiază: sistemul digestiv, sistemul nervos
Lintea
-bogată în proteine, amidon, vitamina B, fier, zinc și calciu, fibre
-beneficiază: inima și circulația, sistemul nervos
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu