SfatFarma logo joi, noiembrie 10, 2016

Cele mai semnificative dintre inovațiile din domeniul medical ale acestui an ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cele mai semnificative dintre inovațiile din domeniul medical ale acestui an



inovatiile din domeniul medical 2016

    Azi, 10 Noiembrie, mai avem 51 de zile rămase din anul calendaristic 2016. Putem afirma că mai avem mai puțin de 14% rămas din acest an (13.93%, de fapt). Deși anul încă nu s-a terminat și încă ne pot aștepta multe surprize, totuși am să vă prezint câteva dintre cele mai interesante descoperiri din domeniul medical ale acestui an:

     1. Tratamentele personalizate

    Anul acesta s-au făcut descoperiri majore în domeniul tratamentelor personalizate. Ne apropiem de momentul când tratamentul unei boli va fi bazat pe o analiză preliminară a ADN-ului pacientului, a stilului de viață și a dietei. Programul numit "The Precision Medicine Initiative", vrea să revoluționeze tratamentele pacienților, renunțând la ideea curentă din domeniul medical de "o mărime de pantof se potrivește pentru toți". Se vor analiza diferențele dintre indivizi, iar tratamentul fiecărui pacient va fi personalizat, în funcție de diferențele găsite.
    Acest proiect ambițios, vrea să răspundă la câteva dintre întrebările fără răspuns din domeniul medical cum ar fi: De ce un tratament funcționează la o persoană și nu funcționează la alta? De ce apar alergiile la medicamente? De ce apar efectele secundare ale medicamentelor?
    Studiul este făcut pe un milion de voluntari, cărora li se analizează ADN-ul și stilul de viață.

    2. Conectarea creierului de mușchii paralizați

    Conectarea eficientă a creierului de mușchii paralizați sau de un braț robotic este foarte aproape de realizare. Până acum, pacienții care au avut un implant pe creier care îi ajuta să controleze un braț robotic s-au descurcat destul de greu în viața de zi cu zi, deoarece trebuiau să se gândească la fiecare acțiune individuală pe care doreau să o realizeze. Dar acum, implanturile urmează să fie plasate și în zona creierului care controlează intenția mișcării, nu doar în acea care controlează mișcarea în sine. Astfel, în decursul acestui an, primul pacient a putut controla în mod fluid un braț robotic folosindu-și doar creierul.

    3. După 30 de ani, s-a decoperit primul antibiotic nou

    Cercetătorii de la Universitatea din Bonn din Germania, în colaborare cu Universitatea Northeastern din Boston, au anunțat descoperirea unui nou tip de antibiotic, cu potențial împotriva unei game largi de infecții fatale, cum ar fi: pneumonia, tuberculoza și diferite infecții ale sângelui.
    Studiile au arătat că medicamentul, numit teixobactină, este foarte puțin predispus să producă rezistență la antibiotice. Teixobactina este extrem de eficientă împotriva tuberculozei, boală care a început să reapară în multe țări, în special în Europa de est. Se preconizează că antibioticul nou va primi aprobarea de la FDA (Food and Drug Administration) și European Medicines Agency (EMA) și va apărea în farmacii în minim 5 ani.

    4. Legătura între tăierea prematură a cordonului ombilical și problemele de sănătate - confirmată

    Una dintre complicațiile cu care se pot confrunta bebeluții născuți prematur este hemoragia cerebrală. Acum, cercetătorii de la Baylor Research Institute din Dallas, au descoperit o legătură între imediata tăiere a cordonului ombilical în timpul cezarianelor și dezvoltarea acestei probleme. S-a descoperit că o pauză de doar 45 de secunde înainte de tăierea cordonului ombilical, reduce semnificativ riscul apariției hemoragiei cerebrale.

    5. 3D Bioprinting

    Anul acesta s-au făcut progrese semnificative în domeniul 3D Bioprinting-ului. Cei de la firma Organovo, au reușit să se genereze țesut hepatic împrimat, folosind o imprimantă 3D. În curând, obținerea organelor sintetice va fi mult mai ușoară, astfel, în primul rând, înlocuindu-se în testele de laborator, organele recoltate de la animale. În cele din urmă doar, se va trece la implantarea organelor obținute în mod artificial la pacienții umani.

    6. "Internet of Health Things"

    Probabil ați auzit deja de conceptul de "Internet of Things" (toate aparatele din casă vor fi "smart" și vor fi conectate la internet - în viitor nu vom avea doar smartphone, ci vom avea și smartfridge :) ). Acest concept, urmează să fie aplicat și în domeniul medical (tensiometru "smart", glucometru "smart"). Deja există periuță de dinți "smart" și oglindă de baie "smart". Scopul pe termen lung este ca aceste aparate să comunice și să învețe unul de la celălalt. Astfel, nu va trebui să analizăm datele provenite de la fiecare aparat "smart" în parte, ci vom putea vedea un raport privind starea noastră generală de sănătate pe tabletă sau pe telefonul mobil. 
    De asemenea, se fac cercetări în direcția unui glucometru purtat pe braț, care să nu necesite recoltarea unei probe de sânge. 

    7. Inteligența artificială în medicină

    Supercomputer-ul numit Watson, produs de IBM, a fost folosit deja în oncologie pentru a ajuta luarea deciziilor. Acesta oferă avantajul de a furniza opinii obiective și făcând diagnoza și tratamentul mai ieftin și mai eficient. Proiectul Medical Sieve, realizat de cei de la IBM, dorește să ajute în acest aspect prin procesarea zilnică a câteva sute de poze ale pacienților afectați de diferite tipuri de cancer.
    Un alt candidat care cu singuranță va realiza inovații în domeniul inteligenței artificiale aplicată în domeniul medical este DeepMind, dezvoltat de Google.

    8. CRISPR

    Cercetătorii au reușit să extragă și să elimine codul genetic al virusului HIV dintr-o celulă umană, vindecând-o. Citiți mai mult aici: http://www.blog.sfatfarma.ro/2016/04/cercetatorii-au-reusit-sa-extraga-si-sa.html

    9. Ochiul bionic

    Ochiul bionic “Argus II” (un implant de pe retina pacientului) preia semnale video primite de la o camera video montată pe o pereche de ochelari, astfel, pacientul își recapătă vederea. Se dorește ca, în viitor, camera video să fie montată și ea, direct pe retină. Această tehnologie datează încă din anul 2011, dar abia anul acesta a fost aprobată în mod oficial și disponibilă publicului larg.

    10. Detectarea cancerului în stadiile primare folosind un nou biomarker

    Anul acesta, a fost introdus un nou biomarker pentru detectarea cancerului în stadiile primare. Noul protocol de testare se numește PLA (Proximity Ligation Assays) și funcționează prin măsurarea și analizarea proteinelor care circulă în sângele pacientului. Acest nou biomarker, va ajuta medicii să găsească stadiile incipiente ale mai multor tipuri de cancer, folosind o clasă specială de medicamente numite inhibitori ai receptorilor tirozin kinazei. Cu ajutorul acestei tehnologii, diagnoza cazurilor de cancer se va putea realiza mult mai devreme, astfel vor putea fi salvate mult mai multe vieți.

    11. Realitatea virtuală

    În mod particular, terapia prin realitate virtuală a fost experimentată cu succes în cazul pacienţilor cu arsuri, pentru care atât exerciţiile fizice (necesare pentru recuperarea capacităţii de mişcare), cât şi schimbarea pansamentelor reprezintă o tortură, căci le provoacă dureri cumplite.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Washington a creat, în sprijinul acestor pacienţi, "SnowWorld", o lume virtuală destinată să le distragă atenţia de le procedura medicală dureroasă la care sunt supuşi. Scufundaţi în iluzia captivantă a unui peisaj tridimensional înzăpezit, cu bulgări de nea şi pinguini, pacienţii au constatat că intensitatea senzaţiilor de disconfort în timpul manevrelor terapeutice era mult redusă.

    Obțineți cele mai recente sfaturi privind protejarea sănătății dumneavoastră - Abonațivă la blog



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley