SfatFarma logo luni, ianuarie 23, 2017

Dieta mediteraneană - care este secretul acesteia? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Dieta mediteraneană - care este secretul acesteia?



dieta mediteraneana

    Dieta mediteraneană este foarte populară atât în literatura medicală cât și în râdul mass-mediei. Articolele pe acest subiect, de obicei, nu critică deloc această dietă, aducându-i-se doar laude. Dar din ce constă de fapt această dietă? De unde provine? De ce este ne benefică? Aceste lucruri nu ne sunt niciodată detaliate. De asemenea, posibilele dezavantaje nu sunt menționate niciodată. Din cauza aceasta, m-am gândit că ar fi bine să scriu acest articol.
    Dieta mediteraneană  a luat naștere după Al Doilea Război Mondial, când guvernul Greciei a cerut fundației Rockefeller să realizeze un studiu legat de sănătatea populației țării. Cercetărorii care au realizat studiul, au fost impresionați de incidența scăzută a bolilor cardiovasculare din zonă. Rezultatele au arătat că incidența acestor boli pe Insula Creta a fost de 20 de ori mai scăzută decât cea din Statele Unite ale Americii. De asemenea, cretanii aveau mult mai puține cazuri de pacienți care sufereau de cancer. S-a căutat motivul acestor discrepanțe și s-a ajuns la concluzia că alimentele specificce acestei zone aduc aceste beneficii. Dar care erau alimentele consumate de cretani?
    Dieta cretană era peste 90% provenită din surse vegetale, ceea ce ar putea explica de ce boala coronariană se întâlnea atât de rar în acea zonă. Cercetătorii au tras concluzia că, efectele pozitive resimțite pe urma acestei diete au fost din cauza consumului redus de carne și produse de origine animală (maxim o dată pe săptămână).
    Din păcate însă, nimeni nu mai consumă dieta mediteraneană adevărată, nici măcar în zona mediteraneană. Dieta s-a modificat chiar și în mod oficial, în toamna anului 2008 în cadrul Conferinței de la Cambridge. Membrii consiliului consultativ științific au adus o modificare majoră în cadrul acestei diete. S-a mărit consumul de carne de la maxim 1 dată pe săptămână la cel puțin de 2 ori pe săptămână (în special carne albă).
    Așa că, eu personal, consider drept dezavantajul major al diete mediteraneene moderne faptul că este una modificată și nu mai corespunde cu dieta originală, despre care s-au făcut observațiile inițiale.
    Tot în cadrul Conferinței de la Cambridge a luat naștere și Piramida Dietei Mediteraneene Moderne care este mediatizată în momentul de față (poza de mai jos).
piramida dietei mediteraneane moderne

    Drept urmare a acestei modificări, incidența bolilor cardiovasculare a explodat și în Creta, vinovatul principal fiind creșterea consumului de carne, lactate și produse procesate.
    În general, se crede că pizza plină de ulei și grăsime sau spaghetele cu sos de carne care înoată în ulei aparțin acestei diete. Restaurantele cu specific grecesc sau italian își atrag clienții făcându-și reclamă cum că ar servi mâncare care este conformă dietei mediteranene și drept urmare este extrem de sănătoasă. Dar de fapt, nu este nici pe departe așa.
    Cercetătorii au realizat un barem care acordă un punctaj mâncărurilor, bazat pe specificul dietei mediteranene. Acesta a fost realizat pentru a observa dacă cei care consumă o dietă mai apropiată de cea mediteraneană, sunt mai sănătoși decât cei care consumă o dietă standard. Conform acestui barem, un anumit fel de mâncare primește punctaj maxim dacă este bazat pe ingrediente de origine vegetală și îi sunt scăzute din puncte dacă acesta conține ingrediente de origine animală. Până la urmă, dieta mediteraneană adevărată, poate fi considerată a fi "aproape vegetariană", carnea fiind consumată maxim o dată pe săptămână.
    Dar din ce cauză apar beneficiile acestei diete? O posibilă cauză sunt fitonutrienții polifenolici (găsiți în plante), despre care s-a arătat că sunt corelați cu rate mai scăzută de aparăție a cancerului și a bolilor cardiovasculare. De asemea, consumul crescut de magneziu este asociat cu incidența scăzută a bolilor cardiovasculare.
    Pe de altă parte, fierul preluat din surse de origine animală (găsit în sânge și mușchi) este un oxidant puternic și crește rata apariției bolilor cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. În schimb, fierul preluat din alimente de origine vegetală, nu are aceste efecte negative.
    Concluzia este că, dieta medieteraneană este benefică sănătății noastre, mai ales dacă este comparată cu dieta standard a populației din anul 2017. Dar, de fapt, orice dietă bogată în produse de origine vegetală și săracă în produse animale va avea exact aceleași beneficii.



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley