SfatFarma logo miercuri, februarie 01, 2017

Consumul de lapte și lactate - secretul oaselor puternice? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Consumul de lapte și lactate - secretul oaselor puternice?



lapte si lactate

    Consumul zilnic de lapte și lactate este asociat, de către cei mai mulți dintre noi, cu formarea oaselor puternice în organismul nostru. Dar, inspectând cele mai concludente studii realizate pe această temă, ajungem la concluzia că aceste două aspecte nu pot fi corelate, beneficiile asupra oaselor a consumului de lapte, fiindu-ne insuflate doar din reclame.
    Aparent, creșterea masei osoase datorită suplementării cu calciu se pierde în decursul a câțiva ani, chiar dacă se continuă administrarea dozei ridicate de calciu. Acest lucru însă, nu explică de ce, în comunitățile unde sunt consumate cantități ridicate de lapte și lactate, rata fracturilor osoase este de asemenea, mai mare. Atunci de ce se întâmplă acest lucru oare?
    Mai mulți oamenii de știință au fost puți pe gânduri, deoarece studiile care arată că un consum ridicat de lapte este asociat cu oasele slăbite, continuă să apară an de an.
    Un răspuns posibil îl putem oferi, studiind boala numită galactozemie. Aceasta este o boală genetică rară, care se manifestă chiar după naștere, fiind asociată cu lipsa enzimei care are rolul de a metaboliza galactoza din lapte, ajunsă în sânge. Astfel, bebelușii cu această boală, au nivel crescut de galactoză sanguină. Această boală, de cele mai multe ori, cauzează (chiar și bebelușilor) pierderi ale masei osoase.
    Dar oare, acest efect nu se manifestă într-un mod redus și la adulții care de fapt pot metaboliza galactoza din sânge?
    În plus, galactoza nu face rău doar oaselor. Oamenii de știință administrează galactoză animalelor de laborator pentru a le cauza îmbătrânire prematură. Acesta le scurtează durata de viață, cauzându-le stres oxidativ, inflamație și degenerarea creierului.
    Dat fiind faptul că laptele este extrem de bogat în galactoză, recomandările medicilor de a crește consumul de lapte pentru a preveni fracturile osoase poate fi o contradicție de neconceput.
    Din păcate, nu doar galactoza poate fi o potențială problemă. De asemenea, pot exista intoleranțe la proteinele sau grăsimile din lapte și chiar și la hormonii găsiți în acesta.
    Să luăm drept exemplu concret, un studiu realizat pe o sută de mii de oameni, bărbați și femei, care au fost urmăriți pentru maximum 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumau regulat lapte, aveau rate mai crescute de deces, rate mai crescute de boli cardiovasculare și au suferit de mult mai multe cazuri de cancer. Consumul a trei pahare de lapte, zilnic, a fost asociat cu dublarea ratei de deces prematur și creșterea semnificativă a riscului de fractură de oase și de șold. Bărbații din acest studiu, de asemenea, au avut rate crescute de deces, dacă consumau lapte zilnic.
    Atunci, ce putem face pentru a ne întări oasele? Răspunsul este simplu: trebuie să facem mișcare fizică regulată. Antrenamentele intense care constă din sărituri, alergări și antrenamente calistenice, sunt dovedite că vor crește masa și rezistența osoasă.
    De asemenea, pe lângă consumul dozei zilnice recomandate de calciu (preluată preferabil din surse vegetale), trebuie să avem grijă și de aportul de vitamina soarelui - vitamina D. În plus, dacă evităm consumul de aditivi alimentari cu conținut de fosfați (din cărnuri roșii și cola), de asemenea ne vom ajuta și întreține sănătatea osoasă.
    Până data viitoare, oase puternice și sănătate multă vă doresc!


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley