SfatFarma logo sâmbătă, februarie 11, 2017

Produsele cosmetice si efectele lor negative. Ce putem face în acest sens? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Produsele cosmetice si efectele lor negative. Ce putem face în acest sens?



cosmeticele

     Din păcate suntem prea grăbiți sau prea seduși de campaniile de marketing și cele publicitare încât cu proprii bani și cu o încredere totală în miracolul spotului publicitar achiziționăm produsele noastre de toate zilele îndeplinandu-ne nevoile dar nu în concordanță cu sănătatea noastră. Creme care ne apără de soare dar sunt cancerigene, rujuri toxice, creme de riduri care ne îmbătrânesc, șampoane și balsame cu puteri mirifice și mulți parabeni, sunt produse care se află în recuzită zilnică și de care nu ne putem lipsi doar pentru că am fost obișnuiți în acest fel.
    Majoritatea produselor din recuzita noastră sunt invenții ale marketingului, adoptate de noi cu foarte multă ușurință. Nu avem nevoie de majoritatea acestora și putem avea un trai mult mai sănătos și cu costuri mult mai mici fără a aplica zilnic aporape 100 de compuși chimici din produsele pe care le folosim.
    De ce aceste informații nu sunt mediatizate este simplu, contractele de milioane de euro care susțin campanile de publicitate nu permit ca televiziunile să publice aceste informații. În schimb acest articol nu este împotriva acestora ci pentru a schimba modul nostru de viață în unul real sănătos. Companiile deja încearcă să adopte ingrediente mai puțin nocive în produsele lor (deoarece au văzut că acest lucru începe să fie cerut pe piață), dar din păcate nu în număr foarte mare.
    “Alliance for a Healthy Tomorrow”Massachusetts Breast Cancer CoalitionBreast Cancer FundCommonwealEnvironmental Working Group și Friends of the Earth sunt câteva organizații care luptă împotrivă bolilor cancerogene cauzate de chimicalele folosite de pe piața cosmetică.
     Ar trebui să ne ferim de, cel puțin, următoarele ingrediente din cosmeticele și produsele pe care le folosim zilnic:

     Glicerina: este în cele mai multe din cazuri produsă din grăsimi animale, fiind un amestec de grăsimi, tratate cu diverși compuși chimici; una din cauzele folosirii glicerinei animale în cosmetice reprezintă costul redus de producere. Glicerina se întâlnește în aproape toate produsele cosmetice: săpunuri , creme de corp, șampoane, paste de dinți, rujuri de buze, produse cosmetice pentru copii.
 
     Formaldehidele: sunt conservanți chimici folosiți în majoritatea șampoanelor și loțiunilor de corp care au un rol strategic pentru produse, de a nu permite bacteriilor să se înmulțească în apa din conținutul cosmeticelor, dar sunt absorbite de către piele și pot crea numeroase alergii inclusiv cancer. Uniunea Europeană restricționează folosirea acestor ingrediente în cantități mari în produsele cosmetice și acelea care totuși conțin acești conservanți sunt obligate de a afișa pe produs acest lucru.
 
    Nitrozaminele: caracterizate de Departamentul de Comerț și Industrie din Regatul Unit drept chimicale extrem de toxice și spre surpriza noastră acestea nu trebuiesc listate ca și ingrediente pe etichetele produselor. Acestea sunt considerate drept impurități. Peste 53 de ingrediente care se găsesc în peste 10.000 de cosmetice întâlnite în magazinele din întreagă lume, inclusiv cele din România, conțin aceste "impurități". Au fost testate de Institutul de Protecție a Mediului din SUA care a emis un raport demonstrând că acestea pot produce cancer.
 
    Parabenii: sunt cei mai folosiți ingredieți în majoritatea produselor cosmetice de la pasta de dinți până la cremele pentru bebeluși. Rolul lor este de a nu permite dezvoltarea microbilor în cosmetice, acestea păstrându-și așa zisele calități. Parabenii sunt absorbiți prin piele și prin sistemul digestiv. În urma analizelor, importante cantități au fost găsite în tumorile identificate la sân, cât și prezente în urină, la majoritatea celor care folosesc aceste produse. Multe companii abandonează parabenii în special pentru produsele pentru bebeluși indicând pe produse absența acestora.

    Produsele noastre de toate zilele:

    Parfumurile 
    Ingredientele acestora, de cele mai multe ori sunt considerate a fi secrete și din punct de vedere legal companiile nu sunt obligate să dezvăluie toate ingredientele acestora, ca și măsură de protecție împotriva concurenței.
    De multe ori s-a dovedit că parfumurile conțin zeci de compuși sintentici. Câteva produse periculoase sunt considerate ca fiind în top 5 între cele mai cunoscute produse care produc alergii și care cauzează astmul.
    Un test efectuat în SUA a dus la găsirea în componența câtorva produse de lux, compuși ca DEP și DEHP (interzise în Europa). Esența de mosc este de multe ori extrasă din organele genitale ale animalelor sălbatice, care în ultimii ani a fost creat și pe cale sintetică fiind întâlnit în laptele mamar cât și în cordonul ombilical al fătului la unii pacienți investigați.
 
    Rujurile de buze 
    În Octombrie 2007 s-a efectuat un test asupra a 33 de produse comune pentru buze incluzând și produse de lux unele care costau peste 25 dolari bucata. În majoritatea s-a găsit plumb.
    Ultimele cercetări arată că, corpul uman nu tolerează plumbul, deci nu putem spune că există un nivel de siguranță în acest sens, în concluzie orice cantitate de plumb fiind dăunătoare corpului uman, cu aspecte grave la femeile gravide și la copii. Companiile nu afișează ca și ingrediente acest component fiind o impuritate care există în cantități mici.
    Marea majoritate a rujurilor și derivatele acestora, sunt făcute din grăsimi animale în combinație cu câțiva compuși chimici și aromtici care sunt ingerate continuu pe cale bucală. Multe din grețurile multor femei și indigestiile acestora se datorează și acestui fapt.
 
    Șampoanele 
    Sunt la fel de nesănătoase ca și celelalte produse prezentate mai sus și cu multă încredere noi le folosim pentru igiena copiilor și a noastră. În plus, acestea sunt foarte costisitoare, în raport cu conținutul lor.
    Aceste produse conțin ingrediente ca: 1.4 dioxane, sodium laurel sulfate procesat cu ethylene oxide care sunt chimicale cancerigene.

    Antiperspirantele cu aluminiu 
    Reprezintă un subiect foarte controversat. Antiperspirantele au rolul de a bloca toxinele pe care corpul nostru le elimină prin glandele surodipare eliminând și mirosul de transpirație care este un fenomen natural. Practic aceste deodorante cu aluminiu se împotrivesc corpului omenesc care dorește să elimine aceste toxine. Majoritatea acestor produse au în conținutul lor aluminiu care creează o peliculă impermeabilă, nepermițând ca toxinele să fie eliminate conducând la o acumulare de toxine care poate cauza chiar și cancer.
 
    Pasta de dinți 
    Din păcate și pastele de dinți sunt pline de compuși chimici pe care îi înghițim de cel puțin 3 ori pe zi.
    Se discută încă despre efectele triclosanului și ale fluorului și despre sensibilitatea dinților. Fluorul anorganic este toxic și dăunător corpului uman, iar triclosanul este un pesticid. Mulți dintre compușii chimici din pastele de dinți sunt dăunători pe termen lung și totuși acestea sunt recomandate de asociațiile de dentiști.

    La această listă se adaugă și toate lacurile de unghii și vopselele de păr, cremele de corp și aproape toate cosmeticele pe care le folosim zilnic și care sunt produse de către cele mai mari companii de cosmetice.
 
    Produsele Organice și Naturale 
    Cuvintele “BIO”, “NATURAL” și “ORGANIC” au devenit termeni comerciali, care produc confuzie la cine caută produse care nu sunt în detrimentul sănătății.
    Din cauza lipsei unei legislații clare în acest sens, nu întotdeauna aceste companii respectă strict semnificația noțiunilor de BIO sau NATURAL. Din păcate rămâne tot obligația noastră să interogăm ingredientele produselor și să descoperim dacă companiile producătoare respectă ceea ce vând și dacă aceste produse sunt sau nu în detrimentul sănătății noastre, ne protejează sau ne ajută.

    Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, vă recomand site-ul http://www.ewg.org. Conține foarte multe articole interesante despre cosmetice și sănătate.
 
    Alternative naturale, nebranduite
    Produse de curățat
 
    Oțetul este binecunoscut ca fiind un ingredient excelent în salatele noastre, un antiseptic de folos atunci când avem angine, laringite, dar cum probabil bunicile noastre știu foarte bine, este și un bun dezinfectant natural care nu afectează sănătatea noastră.
    Noi cei din generațiile mai tinere ne-am obișnuit cu produsele frumos ambalate și frumos mirositoare dar nu știm că sunt foarte nocive pentru sănătatea noastră și pentru mediul în care trăim.
    Un amestec de oțet cu câteva picături de ulei esențial de lămâie sau portocale este un dezinfectant excelent pentru casă, cu care se pot spăla suprafețele din bucătărie și podeaua din toată casa și din baie.
    Sănătatea noastră poate suferi din cauza chimicalelor cu care ne curățăm casa. Există numeroase produse care pot fi cumpărate din magazinele naturiste, care nu sunt în detrimentul sănătății noastre, tot ce trebuie să facem este să le căutăm.
    Un exemplu sunt nucile indiene pentru spălat rufe. În India și în Nepal, de secole, nucile de spălat (Sapindus mukorossi) sunt folosite pentru spălarea mătăsii și a țesăturilor tradiționale foarte viu colorate.
    Indiencele le utilizează de asemenea pentru spălarea părului, a corpului, ca detergent la spălatul vaselor sau menaj.
    Total biodegradabile, reduc poluarea solului și a apei generate de detergenții sintetici. Nucile de săpun prin calitățile lor dezinfectante și degresante permit spălarea țesăturilor colorate sau delicate (lâna, mătase) fără a le uza sau decolora.
    Rufele spălate nu vor mirosi a parfum ci vor avea un miros neutru. Puteți personaliza mirosul adăugînd pe săculețul cu nucii de săpun, a câteva picături de ulei esențial preferat. Nu este necesară folosirea balsamului, rufele vor fi moi datorită saponinei prezente în mod natural.
 
    Recomandări în folosirea nucilor de săpun:
 
    Utilizarea nucilor de săpun: 500g - 65 de spălări:
 
    1. În mașina de spălat: se pun 10-12 nuci sparte în săculețul din bumbac (sau într-o șosetă înnodată). Se pune săculețul în mașina cu rufe și se folosește programul dorit. Nucile sunt reutilizabile de 3 ori pentru spălări cu temperatură mică 30-40°C și de 2 ori pentru 60-90°C. După spălare săculețul se poate reutiliza imediat sau se scoate și se lasă la uscat până la următoarea spălare. Pentru rufele albe este preferabil să adăugați 1-2 linguri de sare înălbitoare. Sarea va elibera oxigen activ în apă, nefiind periculos pentru mediu. Pentru petele persistente efectuați o prespălare manuală, frecând pata cu săpun de Alep sau cu sare înălbitoare.
 
     2. Spălare manuală: Fierbeți 1 litru de apă cu 6-7 nuci într-o cratiță mai mare (saponina face spume). Lăsați să macereze toată noaptea, apoi strecurați. Decoctul este gata de utilizat drept săpun lichid pentru o folosire multiplă: rufe, șampon pentru animale domestice, menaj, veselă. Poate fi păstrat maximum 10 zile la frigider, dacă se adaugă 5-6 picături de acid citric (sare de lămâie).


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley