SfatFarma logo marți, aprilie 25, 2017

Înlocuitorii de zahăr - între mit și adevăr ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Înlocuitorii de zahăr - între mit și adevăr



inlocuitori de zahar

    Mulți consideră că înlocuitorii de zahăr constituie o alternativă bună, care să se folosească pentru orice, începând cu băuturile și terminând cu prăjiturile și bomboanele, deoarece nu conțin calorii, deci nu îngrașă. Lumea consumă aceste articole, crezând că sunt eficace, deoarece sunt sărace în calorii. Studii recente arată contrariul. Persoanele care consumă cel mai mult așa-zisele băuturi dietetice au cele mai multe probleme cu greutatea. O cercetare efectuată asupra a 75.000 de femei, cu vârste între 50 și 69 de ani, a constatat că cele care utilizau surogatele de zahăr, în decursul timpului, au câștigat mai mult în greutate decât cele care nu le foloseau.
    Într-un alt studiu, 30 de voluntari care au băut timp de 2 săptămâni numai băuturi dietetice, fără zahăr, au consumat mai multe alimente și au câștigat mai mult în greutate decât atunci când li s-a permis să consume băuturi îndulcite cu zahăr.
    Azi se știe că folosirea diferiților înlocuitori de zahăr prezintă o serie de probleme, necunoscute de populație. În primul rând, diversele tipuri de zahăr artificial stimulează senzația de foame, măresc pofta de mâncare, favorizând aportul de calorii.
    Zahărul artificial crește sau cel puțin menține dorința pentru zahăr, miere și dulciuri în general, ceea ce pentru diabetici este foarte rău. În momentul în care folosim un înlocuitor de zahăr, pe cale nervoasă, gustul dulce este semnalizat creierului care, neputând face deosebirea, dă poruncă pancreasului să secrete insulină.
    Pancreasul se execută și, până când poate, secretă mai multă insulină, care scade glicemia uneori până la valori critice, determinând o nevoie stringentă de a mânca cu o poftă de lup. Dar mai există un aspect, poate, și mai primejdios: nivelurile mari de insulină au multiple efecte nocive, în special asupra vaselor de sânge.
    În Statele Unite, consumul anual de substanțe îndulcitoare artificiale este de 10 kg pe cap de locuitor, dar, în ciuda acesteicantități, consumul de zahăr e în continuă creștere. Înlocuitorii de zahăr sunt cunoscuți de mai bine de 100 de ani. Aceste substanțe chimice depășesc capacitatea de îndulcire a zahărului de 10 până la 2.000 de ori și, cu excepția aspartamului, nu furnizează calorii. Cea mai cunoscută este ZAHARINA. Majoritatea înlocuitorilor de zahăr folosiți în zilele noastre reprezintă un amestec de 10 părți ciclamat și o parte zaharină.
    Studii efectuate pe animale arată că zaharina favorizează în special cancerul de vezică urinară. În SUA, alimentele și băuturile care conțin zaharină trebuie să poarte o etichetă prin care consumatorul este atenționat asupra unui potențial efect carcinogen.
    În Canada este interzisă comercializarea zaharinei. ASPARTAMUL este o altă substanță folosită la îndulcirea băuturilor, a deserturilor și a multor altor produse alimentare. La Conferința Mondială Pentru Mediul Înconjurător s-a discutat mult în legătură cu această substanță. Se bănuiește că aspartamul ar fi implicat în înmulțirea cazurilor de scleroză multiplă și de afecțiuni dermatologice.
    La temperatura de 300 C, metanolul din aspartam se transformă în formaldehidă și apoi, prin oxidare, se ajunge la acid formic, care tinde să acidifieze sângele. Unii cred că toxicitatea metanolului a făcut ca, în mod eronat, să se stabilească diagnosticul de scleroză multiplă. Cantități mari de metanol pot duce la pierderea vederii.
    În retină, metanolul se transformă în formaldehidă, o substanță toxică. Nancy Markle scrie în legătură cu aspartamul: „Dacă, după ce ați consumat aspartam, aveți colici, dureri sub formă de înțepături și parestezii ale membrelor inferioare, amețeli, cefalee, apatie, senzație de teamă, greutate în vorbire, tulburări de vedere și de memorie, atunci suferiți probabil de boala aspartam”. În SUA, aspartamul este conținut în peste 5.000 de produse diferite. Aspartamul tulbură și procesele chimice din creier, după cum și nivelul glicemiei.
    CICLAMATUL, cu derivatul său major cicloxilamina, este încă în studiu, deoarece se bănuiește că ar favoriza dezvoltarea tumorilor, atunci când se folosește împreună cu un carcinogen. Cel mai recent înlocuitor sintetic de zahăr apărut pe piață este ACESULFAM K, K fiind simbolul chimic pentru potasiu.
    Deocamdată lipsesc date suficiente pentru a aprecia dacă substanța are sau nu efecte nocive. Cu toate acestea, ea se folosește. Cea mai înțeleaptă atitudine este aceea de a renunța cu totul la înlocuitorii de zahăr.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley