SfatFarma logo joi, mai 11, 2017

Tort raw de afine, lămâie și mere ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Tort raw de afine, lămâie și mere



prajitura raw de afine

     La tortul ăsta mă gândesc de vreo 4 luni, însă cum timpul meu a fost atât de limitat pentru noile experiențe culinare, n-am apucat să-i dau viață până când am fost solicitată să filmez când pregătesc un desert la alegere. Și am ales acest desert care este o nebunie.

    Gatiți cu dragoste. Este adevăr, nu poezie.

     Important este să pregătiți cu pasiune, cu plăcere, cu dragoste, orice rețetă alegeți. Pare o poezie acest lucru, dar cu timpul m-am convins că nu este așa. În ciudă faptului că n-am făcut nici un curs de bucătar sau cofetar, orice rețetă pe care mi-o doresc să o gătesc îmi iese delicioasă, însă dacă mă puneți să prepar un produs care nu-mi place, cu siguranță nu va fi o reușită, chiar dacă ar fi un simplu grătar.

     Să purcedem la drum 

    Dar, să revenim la tortul meu favorit. Eu sunt mare amatoare de dulciuri pe bază de fructe. Nu m-am omorât niciodată cu ciocolată și nici nu înțeleg de ce unii preferă combinația de ciocolată cu fructe, combinație total incompatibilă pentru mine. Poate, pentru că, nu este corectă nici din punct de vedere nutrițional. Așa că, acest tort are în lumina “reflectoarelor” fructele mele preferate pentru deserturi: afinele. Toamna, mi-am făcut provizii, adică mi-am congelat vreo 20 kg de afine. Poate vi se par multe, însă mie nu. Noi, le folosim și în limonadă, așa că se duc ca gândul și ca vântul. Sunt prețioase pentru că sunt fruntașe la conținutul de antioxidanți, au un indice glicemic scăzut (sunt recomandate chiar și diabeticilor) și au multă vitamina C.

    Mod de preparare:

    Blatul:

  • 150 grame de migdale în coajă crude (la Kauffland găsiți unul din cele mai bune prețuri) 
  • 30 – 40 gr curmale (întregi și fără sâmburi sau cubulețe) 

    Puneți migdalele într-un castron cu apă (să fie cu vreo 2 degete peste migdale) și lăsați-le la înmuiat vreo 8 ore. Eu le las mai mult, adică de seara până dimineața, adică vreo 12 ore. Ele cresc în greutate și coaja poate fi înlăturată destul de ușor dacă doriți. Mie îmi place să rămână cu coajă în 80% din rețete pentru că îmi dă senzația unui blat făcut cu făină integrală. Dacă blenderul pe care îl aveți în dotare nu este foarte puternic v-aș sfătui să înmuiați și curmalele în apă la temperatura camerei pentru 15 minute.
    Eu dețin un robot de bucătărie destul de puternic. A fost destul de scump, dar face toți banii și recunosc cu mâna pe inimă, că nu ne-am fi descurcat fără el la anumite preparate care conțin ingrediente cu fibre de genul migdalelor.

    Mixați migdalele hidratate împreună cu bucățile cât mai mărunte ale curmalelor și pasta obținută, băgați-o pentru 15 minute la frigider. Fixați un inel pentru tort pe o farfurie și așezați cu mâna pasta răcită de la frigider de jur împrejurul inelului. Până obțineți următoarele creme, dați blatul la frigider.

     Crema de afine: 

  • 150 gr caju hidratat minim 6 ore
  • 120 gr afine proaspete sau congelate 
  • 50 gr miere / sirop de agave 
  • 50 ml ulei de cocos 
  • 5 ml esență pură de vanilie 
  • sare 

    Dacă folosiți afine congelate, după ce le lăsați la dezghețat, nu aruncați zeama, ci păstrați-o pentru topping (despre el vă scriu puțin mai încolo).
    Mixați toate ingredientele și când obțineți o cremă spumoasă și demențial de colorată (vedeți, de-asta iubesc afinele :-) ) așezați-o ușor cu lingură peste blat în așa fel încât să o așezați uniform și să nu murdăriți inelul (dacă nu vă iese, ștergeți cu șervețelul). Băgați la frigider și lăsați măcar 30 minute până puneți următorul strat de cremă.

    Crema de lămâie:

  • 150 gr caju hidratat minim 6 ore 
  • 1/2 lămâie stoarsă 
  • 70 gr miere / sirop agave 
  • 50 ml ulei de cocos 
  • 5 ml esență pură de vanilie 
  • 10 gr coajă de lămâie rasă (eu am avut lămâi ecologice)
  • sare 
    Mixați toate ingredientele și așezați crema obținută peste primul strat de cremă.

    Topping de mere, afine și merișoare:

  • 400 – 500 g mere românești
  • 50 gr miere / sirop agave
  • zeama de afine după ce s-au dezghețat afinele
  • 20 – 30 grame de merișoare uscate
    Feliați merele după ce le-ați curățat de coajă și dați-le prin miere amestecată cu zeama de la afine. Se vor colora foarte repede. Tăiați hârtie de pergament și așezați-o pe o tavă de la deshidrator. Lăsați merele să se deshidrateze până ajung cât de moi vă plac. Eu le-am lăsat vreo 7 ore la 45 grade C. Le așezați peste ultimul strat de cremă și presărați afine și merișoare uscate. 

     Durează puțin și nu trebuie să aveți talent la bucătărie. Este delicios. Consistent. Sănătos. Greu de uitat. Am însă un sfat: nu-l serviți după masă. Lăsați să treacă măcar 3-4 ore de la ultima masă. Dacă prânzul a fost ușor puteți să-l serviți și după 3 ore. Nu concep ca desertul să fie servit la aceeași masă cu mâncarea. Pentru organism este ca și cum ai pune prăjitură peste pizza sau paste. Desertul trebuie să fie simplu, rar, ocazional și singur la masă. Să nu beți apă după desert, măcar 30 minute. 
 Poftă bună! 


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley