SfatFarma logo vineri, iulie 21, 2017

Algele comestibile și beneficiile lor ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Algele comestibile și beneficiile lor



     Algele ar trebui să facă parte din alimentația noastră zilnică, în special algele verzi-albăstrui, chlorella și spirulina. Din punct de vedere nutrițional, algele sunt considerate superalimente, pentru că sunt mai bogate în elemente nutritive decât alimentele bio crescute pe sol și sunt esențiale pentru detoxifierea organismului și al unei alimentații complete și echilibrate.


spirulina
Spirulina
  • conţine de 3-4 ori mai multe proteine decât peștele sau carnea de vită
  • potrivit unor teste de specialitate, absorbția digestivă a proteinelor conținute în spirulină, este de 4 ori mai mare decât absorbția proteinelor din carne
  • conține de 3 ori mai multă vitamina B 12 decât ficatul de origine animală
  • conține de 5 ori mai mult betacaroten decât morcovii, de 40 de ori mai mult decât spanacul
  • ajută la tratarea miopiei sau a cataractei
  • protejează rinichii de efectele secundare ale medicamentelor folosite în diverse tratamente
  • are acţiune benefică asupra tensiunii arteriale şi contribuie la reglarea acesteia
  • reduce colesterolul
  • îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare
  • tratează anemia
  • este cea mai bogată sursă vegetală de acid gamma-linoleic
  • Minerale și oligoelemente: fier, calciu, sodiu, potasiu, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si iod.
  • Vitamine: toate vitaminele complexului B, vitamina A, C si E.
  • Alte componente: proteine, carbohidrați, acizi nucleici (ARN și ADN), acizi grași nesaturați, colinesteroză, algină, polioze, manitol, clorofilă, fenol, enzime și multe alte substanțe biologic-active.
  • Consum: sub formă de coprimate sau pudră, pot fi adăugate și în smoothie-uri.
chlorella
Chlorella 
  • este cea mai importantă sursă de clorofilă care, după cum se știe, detoxifică ficatul, purifică bila și catalizează absorbția altor elemente, inclusiv a fierului 
  • este cea mai importantă sursă de acizi nucleici (ARN și ADN), care au un important rol în stoparea procesului de îmbătrânire și întărire a sistemul imunitar 
  • are efecte antitumorale
  • este o proteină completă, ea conține toate vitaminele complexului B, vitaminele E și C și minerale 
  • mai este numită și “tonicul și purificatorul verde al sangelui“
  • echilibrează ph-ul corpului uman, deoarece este alcalină
  • are un conținut bogat de betacaroten;
  • scade colesterolul;
  • adjuvant în chimioterapie şi radioterapie;
  • este folosită cu succes în tratarea ulcerului duodenal, a gastritei, colitei, hipertensiunii, diabetului, hipoglicemiei și astmului;
  • Minerale si oligoelemente: calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru.
  • Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K.
  • Alte componente: fitonutrient CGF, betacaroten, biotină, carotenoizi, acizi grași esențiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toți aminoacizii esențiali, acizi nucleici ADN și ARN, lipide, zaharuri, clorofilă.
  • În forma uscată, proporția substanțelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrați, 20% grăsimi, 5% fibre și 10% minerale și vitamine.
  • Consum: sub forma de coprimate sau pudră, pot fi adăugate și în smoothie-uri.
dulse
Dulse
  • Dulse (Palmaria Palmata) această algă de culoare roșie este cunoscută sub numele de dulse în Scoția, Dilisk în Irlanda și Sol în Islanda. Este o algă marină comestibilă atât pentru consumul uman cât și pentru cel animal. Este prinsă pe alte alge sau pe pietre și se găsește în America de Nord și Europa (Anglia, Irlanda, Islanda). Această conține o cantitate semnificativă 25% proteine, 45% carbohidrați, 4% grăsimi și 26% săruri minerale. 
  • Dulse este bogat în iod și este una din cele mai bune forme naturale de bio iod dietetice moleculare. Iodul este componenta principală a unui hormon produs de glanda tiroidă, care reglează metabolismul nostru – hormon tiroidian, accelerează reacții celulare, crește consumul de oxigen și a metabolismului bazal, și influentează creșterea și dezvoltarea, metabolismul energetic, diferențierea și sinteză proteinelor. 
  • Dulse este, de asemenea, bogată în vitaminele din complexul B. Unele varietăți va oferi mai mult de 100% din aportul zilnic necesar de vitamina B6 și de aproximativ 66% din aportul zilnic necesar de vitamina B12. 
  • Algele Dulse sunt alge marine sălbatice, recoltate de pe coastele nepoluate ale regiunii Galicia din Spania. 
  • Sunt alge de culoare roșiatică, bogate în vitamina C si proteine vegetale.
  • Consum: Crude, le adăugați în salate, merg foarte bine fără înmuiere prealabilă. Dacă totuși doriți să o faceți, 2 minute sunt suficiente. 
  • Gătite, le adăugați în supe sau mâncăruri rapide; trebuie doar să le clătiți cu apă și să le adăugați la final.
kombu
Kombu
  • Această algă gri-maronie crește la o adâncime de aproxitamtiv 12 metri și este bogată în acid glutamic care ajută la normalizarea tensiunii arteriale. 
  • Sunt alge bogate in magneziu, calciu, si iod.
  • Conţinutul lor bogat de iod este un element important în păstrarea funcţionării corecte a tiroidei
  • Acidul alginic conținut de algele Kombu are proprietăți de eliminare a metalelor grele din organism.
  • Consumul regulat normalizează tensiunea arterială și greutatea corporală.
  • Are proprietăți antireumatice și antiinflamatorii.
  • În medicina chineză se folosește ca și remediu pentru astm și tuse.
  • Consum: la cuptor, timp de 5 minute la 200 de grade, în oale sub presiune, fierbeți timp de 20 de minute. Fierbeți timp de 1 oră împreună cu năut, linte, fasole sau alte boabe asemănătoare.

irish moss
Irish Moss
  • Irish Moss este o algă roșie care crește pe rocile de pe coasta Atlanticului.
  • Deși de obicei lipsesc dintr-o dietă vegană, aminoacizii care conțin sulf, ca taurina de exemplu, sunt abundenți în Irish Moss, mai mult decât în oricare alt tip de algă. 
  • Are un gust neutru, așa că nu va influența foarte mult rețetele în care va fi adăugată.
  • Irish Moss poate fi folosită în deserturi, înghețate, shake-uri, plăcinte și alte feluri de mâncare, datorită proprietăților sale emulsifiante, gelatinoase.
  • Consum: luați o mână de alge (vor avea aromă specifică oceanică dar care va dispărea după înmuiere), clătiți în mai multe ape și frecati-le ușor între degete pentru a elimina orice urmă de nisip sau alte impurități. Puneți algele într-un borcan, umpleți-l cu apă și băgați-l la frigider pentru 6 și 12 ore (atunci când algele sunt gata practic nu vor mai avea nici un miros sau gust). Puteți grăbi procesul punându-le în apă călduță, dar algele nu vor mai fi la fel de gelatinoase și va trebui să folosiți o cantitate mai mare. Scoateți algele din borcan și mai clătiți-le o dată. Apoi tăiați-le în bucățele mici și puneți-le într-un blender (două căni de apă la o cană de alge) și dați pe viteză maximă. Curățați pereții vasului și mai blenduiti încă o dată până când nu mai simțiți nimic dur dacă frecati pasta între degete. După ce ați atins consistența dorită puneți la frigider într-un bol de sticlă curat. Pasta se va mai îngroșa și va avea consistența unui gel. Pasta poate fi păstrată la frigider circa 2 săptămâni, dacă doriți s-o aveți pentru o perioadă mai lungă puteți s-o puneți la congelator într-un recipient bine închis. 
  • Puteți folosi pastă de alge Irish Moss ca și produs cosmetic preparat în casă. Combinați-o cu puțin castravete și obțineți o mască extraordinară. Adăugați una sau două linguri la șampon sau balsam pentru a avea un păr mătăsos. Sau, adăugați câteva picături de ulei esențial (de lavandă de exemplu) și folosiți-o ptentru un masaj al pielii uscate sau întărite. 
wakame
Wakame
  • Este recunoscută ca fiind alga perfectă pentru femei, deoarece ajută la sănătatea organelor reproducătoare feminine și purifică sângele. 
  • Ajută în cazurile de balonare
  • Este o algă foarte bogată în iod. calciu, magneziu, complexul vitaminic B (în special B6) şi are un efect diuretic
  • Prin îmbunătățirea metabolismului, induce senzația de sațietate și are un aport caloric foarte scăzut
  • Consum: se comercializează deshidratate, se spăla bine, se înmoaie 10-15 minute în apă călduță și se clătesc, apoi se adaugă în mâncăruri.


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley