SfatFarma logo duminică, iulie 29, 2018

Panglici raw din dovlecei cu ciuperci ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Panglici raw din dovlecei cu ciuperci



paste raw

 Zilele astea m-am gândit să scriu un articol de paste pentru care nu e nevoie sa avem un spiralizator. Pentru rețeta următoare, tot ce avem nevoie este cuțit și un blender… ba chiar doar de o râșniță de cafea dacă nu avem blender.

 Rețeta de azi seamănă înfiorător de bine la gust cu pastele clasice cu ciuperci și smântână și unde mai pui că este cât se poate de sănătosă.

 Pentru că tot pomenim de dovlecel, această rudă a pepenilor, dar și a castraveților, hai să-i recunoaștem meritele principale:

- mult mai bogat în carotenoide, antioxidanți cheie, decât se credea până nu de mult (deși cei de vară nu au o culoare foarte intensă, așa cum ne așteptăm să fie vegetalele cele mai puternic antioxidante, studii recente arată că este în topul celor mai protectoare vegetale din acest punct de vedere);

- are o compoziție unică de polizaharide, protejând împotrivă diabetului;

- protejează împotrivă bolilor de ochi, datorită carotenoidelor luteină și zeaxantina;

- bogat în mangan, magneziu, potasiu, vitamina C (mai ales în stare crudă și consumat la scurt timp după culegere), vitamina A, vitamine din complexul B și multe alte vitamine și minerale;

- este antiinflamator, având raportul Omega 3 : Omega 6 de 1,6 : 1 (ajută la reglarea raportului dintre cele două – o mare problemă a tuturor în ziua de astăzi);

- bogat în fibre - deci ajută digestia;

- gătit la aburi, chiar și după ce a fost congelat, își păstrează mare parte din nutrienți.

 Să vedem rețeta!

 Ingrediente pentru fettucine: 
- 2-3 dovlecei medii sau unul mare;

 Preparare fettucine: 
 Tăiați dovleceii felii subțiri pe toată lungimea, apoi tăiați panglicuțe de cca 1/2 cm, tot pe lungime. O mandolină sau un curățător de cartofi v-ar ajuta, însă nu sunt indispensabile. Dați panglicutele deoparte într-un castron.


 Ingrediente dressing:
- 100 g caju/nuci de macadamia/nuci de Brazilia sau o combinație între cele 3, hidratate 2-3 ore;

- cca 130 ml apă;

- 10-15 frunzulițe de busuioc proaspăt sau 2 lingurițe de busuioc uscat;

- 2 lingurițe oregano uscat (dacă aveți proaspăt, folosiți din acela);

- 1-2 căței usturoi (după gust);

- 2 linguri zeamă de lămâie sau 1 lingură oțet de mere;

- 2 linguri ulei de măsline;

- 1 cm ardei iute;

- puțin piper măcinat;

- puțină sare.

 Preparare dressing: 
 Puneți toate ingredientele în blender și mixați până la omogenizare. Ar trebui să obțineți o pastă ceva mai groasă decât compoziția clasică de clătite. Dacă nu aveți blender, dar aveți râșniță de cafea, nu hidratați nucile, ci râșniți-le bine, apoi amestecați-le cu apă, ulei, zeama de lămâie cu ajutorul unui tel; tocați restul ingredientelor foarte mărunt și mutați totul într-un castron, omogenizând totul cu telul. Fiți liberi să mai adăugați usturoi sau alte condimente, după gust.

 Toppinguri: 
- ciuperci tocate (eu am folosit ciuperci sălbatice, fierte);

- roșii cherry;

- capere, măsline fără sâmburi tocate mărunt (eu n-am avut la îndemână, însă sigur merg excelent);

- roșii deshidratate sau proaspete tocate mărunt (dacă folosiți proaspete, curățați-le de sâmburi);

- busuioc proaspăt tocat.


 Servire: 

  Puneți pastele în vasul în care veți servi, apoi turnați din belșug din dressingul delicios. Adăugați ciupercile și orice alte toppinguri vă plac. Serviți imediat.

 Tăiați fâșii, dovleceii stau cam 2 zile la frigider, iar dressingul rezistă și 5-6 zile.

 Ar trebui să ne facem o regulă din a consuma dovleceii cu tot cu coajă, întrucât acolo sunt mare parte din antioxidanți.  Atunci când îi consumăm cu coajă, ar fi de preferat să fie organici, ca să evităm substanțele dăunătoare folosite în agricultura convențională.

 Dragi mămici care citiți postarea, încercați cât de curând rețeta cu strumfeii voștri!
 Veți face un pas mare spre o dietă mai sănătoasă pentru copii, întrucât știm că pastele sunt printre preferatele lor. Puteți să tăiați dovleceii în diverse mărimi și forme, totul e să fie subțiri, ca să nu rămână prea crocanți și să strâmbe copiii din nas că nu sunt pastele moi cu care s-au obișnuit.

 Poftă bună!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley