SfatFarma logo sâmbătă, august 18, 2018

Pâinică raw crocantă, de două sortimente ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Pâinică raw crocantă, de două sortimente



paine raw

 Pietile și grădinile abundă de bunătăți vegetale în perioada asta și cu siguranță că aveți nevoie de ceva care să le însoțească cu succes… iar acel ceva ar fi bine să nu fie pâinea albă prăjită... În schimb, este vorba de un rival de temut al toast-ului de dimineață, de departe mai nutritiv și incomparabil mai sănătos. 
  
 Că tot veni vorba de piață, să fac o paranteză, cu riscul de a repeta lucruri pe care le-am mai spus și pe care sigur le știți, dar la care vreau să vă îndemn iar și iar: 
  
 1. Când cumpărați fructe/ legume, căutați-le pe cele mai mici, mai pătate pentru că sunt șanse mari să fie nestropite și mult mai gustoase; 
  
 2. Nu uitați să vă faceți prieteni printre negustori – veți fi uimiți cât de amabili pot fi dacă vă cunosc și cât de dornici să vă aducă ce mai posedă prin grădină, dar nu îndrăznesc să afișeze la tarabă… la mine se uită ciudat când le cer să nu rupă frunzele de la morcovi sau de la sfeclă, când aleg morcovii cei mai cioturoși și caisele cele mai pătate. Probabil mă consideră un freak, dar s-au/m-am obișnuit :) 
  
 Să ne întoarcem la pâinică și să vă mai povestesc că apelez des la varianta asta, mai ales când nu am timp înainte de hidratat, deshidratat, râșnit, tocat. 
  
 Ingrediente pentru o tavă de deshidrator mare (cam cât o tavă cu care e dotat standard un cuptor clasic): 
- 1 cană semințe de hrișcă; 
- 1 cană in auriu sau maro; 
- 2/3 cană susan alb și negru (sau doar alb… negru se găsește mai greu); 
- 2 1/4 căni apă; 
- puțină sare; 
- o mână bună de stafide (opțional)*; 
- o mână bună de merișoare deshidratate (opțional)*; 
  
 Preparare: 
 Puneți apa într-un bol, apoi turnați pe rând restul ingredientelor și amestecați-le cu o lingură/spatulă. După 30 de minute, fără să faceți nimic altceva, aveți “aluatul” numai bun de întins pe tavă. Puneți hârtie de pergament pe o tavă a deshidratorului, întindeți bine aluatul și dați la deshidratat la 46 de grade Celsius pentru cca 10 ore. După 4-5 ore ar trebui să puteți renunța la hârtia de pergament și să lăsați în continuare la deshidratat, direct pe plasa de plastic. Mie îmi place să fac această pâinică foarte crocantă, așa că uneori las la deshidratat chiar mai mult. 
  
 Dacă nu aveți deshidrator, știți deja că puteți încerca să faceți și în cuptorul clasic dat la cea mai mică temperatură și ținut deschis cu ajutorul unei scobitori. Vă rog să fiți prin preajma cuptorului cât timp deshidratează, eventual faceți asta într-o zi când știți sigur că aveți treburi pe-acasă. 

 Sugestii de servire: 
- pentru variantă fără fructe deshidratate: întindeți avocado pe pâinică, așa cum ați întinde untul (sau tăiați avocado pur și simplu felii), apoi adăugați felii subțiri de ardei, ceapă, roșii, măsline etc; puteți pune peste pasta de avocado și puțin muștar bio granulat. 
  
- pentru varianta cu fructe deshidratate: faceți un gem amestecând cu blenderul stafide și/sau smochine deshidratate cu fructe proaspete precum caise, zmeură, mure, nectarine curățate de coajă sau întindeți peste pâinică doar magiun de Topoloveni. 

 *Aceasta este combinația de fructe uscate care îmi place mie, voi puteți folosi orice alte fructe uscate care vă plac sau aveți la îndemână. 
  
 De regulă fac o tavă fără fructe uscate, pentru a face sandvișuri cu legume și o tavă cu fructe uscate, pentru a o folosi la sandvișuri cu unt de nuci și fructe feliate, unt de cocos cu magiun de Topoloveni etc.  

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley