SfatFarma logo sâmbătă, ianuarie 09, 2016

Cât de importantă este alimentația copiilor noștri? Copii sănătoși, părinți fericiți! ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cât de importantă este alimentația copiilor noștri? Copii sănătoși, părinți fericiți!



    Regimul alimentar corect al copiilor este cel care furnizeză o cantitate adecvată de nutrienți, în proporții corespunzătoare și care este perfect adaptat etapei de dezvoltare în care se încadrează copilul. O alimentație sănătoasă și adecvată necesităților organismului este cheia asigurării unei creșteri și dezvoltări armonioase somatice, psihice, emoționale și afective.
    Din păcate, părinții din zilele noastre nu au timp și răbdare pentru a planifica un meniu corect și complet din punct de vedere nutrițional pentru copiii lor. Repercusiunile acestui fapt se pot vedea din păcate pe sănătatea acestora.

dieta copiilor

    În anul 2000 în Marea Britanie s-a făcut un sondaj naţional privind alimentaţia şi nutriţia copiilor. Acest sondaj a investigat ce conțin mesele zilnice ale copiilor cu vârste între 4 şi 18 ani, timpul zilnic de mișcare fizică și starea generală de sănătate a acestora.
    Dacă analizăm dieta copiilor care au luat parte în acest sondaj, pentru aproximativ 80% din micuți, alimentaţia era alcătuită în principal din pâine, produse de patiserie, fast food, chips-uri și dulciuri. Trei sferturi dintre copiii studiaţi nu consumaseră nici un fruct și nici o legumă în săptămâna efectuării sondajului. Rezultatele sondajului au fost următoarele: Ÿaportul de proteine era peste măsura acceptată pentru toate vârstele investigate, consumul de zahăr rafinat era prea ridicat, iar consumul de fibre era mult prea scăzut. ŸO treime din copii nu aveau scaun zilnic. Aproape toți dintre ei consumau cu 20% mai multe grăsimi saturate decât limita maximă acceptată. Vitamina C provenea în principal din băuturi carbogazoase şi nu din fructe proaspete. Aportul de calciu era prea scăzut la cei cu vârsta între 11-18 ani. Aportul de zinc era prea scăzut la aproape toți din ei. Mai mult de jumătate dintre copii consumau prea multă sare.
Ÿ    Pe de altă parte, privind rezultatele raportate la starea generală de sănătate, 10% din ei aveau colesterolul ridicat, una din cinci fete adolescente aveau deficienţe severe de vitamina A şi vitamina B2, acidul folic era prea scăzut la 4% din micuți. ŸJumătate din fete prezentau deficienţe serioase de fier şi magneziu. Cam un sfert din toţi copii au declarat că cel puţin o zi pe săptămână nu se simţeau bine. 5% au fost depistaţi ca prezentând alergii, iar un procent dublu faţă de acesta a fost descoperit ca prezentând reacţii neplăcute la anumite alimente.
    În ceea ce priveşte activitatea fizică, 40% dintre băieţi şi 60% dintre fete făceau mai puţin de o oră de mişcare fizică pe zi.

dieta copiilor

    Din acest studiu a reieşit că o mare parte dintre copii duc lipsă de multe vitamine şi minerale esenţiale. Ei au o alimentaţie prea bogată în grăsimi, proteine, sare şi zahăr, în mare parte datorită alimentelor procesate, pe bază de carne şi lapte, dulciurilor, produselor de patiserie și multe altele. Fructele şi legumele aproape că nu îşi găsesc locul în farfuria copilului de astăzi. Produsele procesate și cele de tip fast food, ocupă loc central la aproape fiecare masă şi gustare din zi şi copiii suferă deja, la o vârstă fragedă, consecinţele acestei alimentaţii distorsionate și deficitare.
    Rata obezității este în continuă creştere în toate ţările din lume. În România avem impresia că nu ni se întâmpla același lucru, parcă noi am scăpa de problemele descrise mai sus, dar din păcate nu e așa. Chiar și în țara noastră fenomenul ia amploare, numai că la noi nu există sondajele respective care să ne prezinte adevărul despre copiii noștri.

alegerea dietei copiilor

    Din păcate, multe din bolile vârstei a treia nu sunt datorate bătrâneţii în sine, ci sunt cauzate de obiceiurile alimentare adoptate timpuriu în viaţă şi de alimentele necorespunzătoare consumate pe tot parcursul vieţii, de multe ori începând chiar de la naştere. Hipertensiunea arterială, de exemplu este socotită aproape inevitabilă la oamenii în vârstă. Şi totuşi, ea nu se întâlneşte la toţi oamenii de vârstă înaintată.
    Statisticile actuale sunt cu adevărat alarmante şi ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Chiar dacă și generaţiile anterioare au avut problemele lor de sănătate (de altă natură, în principal datorate sărăciei şi lipsei de cunoştinţe medicale) generaţia actuală este confruntată cu un val de boli care seceră populația, aproape toate dintre acestea, provenind din alimentația necorespunzătoare încă din etapa copilăriei.
    Aceasta este, pe scurt, situaţia copiilor din prezent, care reprezintă de fapt consecinţa alimentației ultimelor generaţii de părinți. Atunci, se pune în mod firesc întrebarea: ce alimente ar trebui să mănânce copiii? Răspunsul e simplu, o dietă variată, dar bazată pe alimente preponderent de origine vegetală, provenită de la producători locali, bogată în fructe și legume crude, care cu siguranță le vor asigura necesarul de nutrienți, vitamine și minerale pentru a avea o viață activă și zburdalnică lipsită de grijile bolilor de orice natură.

copil sanatos


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley