SfatFarma logo duminică, ianuarie 10, 2016

Sunteți siguri că mâncați sănătos? Cei mai dăunători aditivi alimentari de care nu știați că îi consumați zilnic ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Sunteți siguri că mâncați sănătos? Cei mai dăunători aditivi alimentari de care nu știați că îi consumați zilnic



aditivi alimentari

    Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este ingredient alimentar caracteristic având sau nu o valoare nutritivă şi prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare şi ambalare devine o componentă a lor.
    Trăim într-o lume în care aditivii alimentari sunt nelipsiți din dieta noastră zilnică. Se spune că un român consumă în jur de 2 kg de E-uri anual, o cantitate cu adevărat înfiorătoare. Din păcate și în țara noastră când vine vorba de profit, nu mai contează sănătatea populației.   

    În listele internaţionale (și la fel cele naţionale), aditivii sunt clasificaţi pe categorii şi
numerotaţi specific:
        coloranţi - pentru a schimba sau a da culoare: E100-E182;
        conservanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea
lor împotriva alterării produse de microorganisme: E200-E297;
        antioxidanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea împotriva oxidării: E300-E390;
        emulgatori - asigură formarea unui amestec omogen între soluțiile apoase şi grăsimile alimentare: E400-E496;
        săruri de topire E400-E496;
        agenţi de îngrosare - substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare: E400-E496;
        agenti de gelifiere - substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor: E400-E496;
        stabilizatori - substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale
alimentelor, menţinând omogene dispersiile: E400-E496;
        agenti de gust (aromatizanți) - E600-E640 - se împart in trei categorii: 
                a) substante aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală sau animală; 
                b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză; 
                c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale;
        acidifianţi - substanțe care cresc aciditatea alimentelor, imprimându-le un gust acru: E300-E390;
        amidon modificat - E1400-E1450 (se obține din produse modificate genetic);
        edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decat zahărul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor: E900-E999;
        substanţe de afânare - substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică: E400-E496;
        agenţi de întărire-afermisanţi: E500-E580;
        agenţi antiaglomeranţi: E500-E580;
        agenți antispumanţi: E500-E580;
        agenţi de suprafaţă şi albireE900-E999 / E1500-E1520;
        umectanţiE1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520;
        enzime: E1100-E1105;


coloranti

    Aditivii alimentari sunt substanţe mai rar extrase din materii prime naturale, de cele mai multe ori fiind de sinteză şi în acelasi timp relativ neconvenționale. Între aditivi, aromatizanţii alimentari cuprind substanţe naturale sau sintetice foarte variate. Aromatizantii sintetici sunt admişi numai pentru aromatizarea produselor zaharoase, de patiserie, îngheţată, ciocolată, margarină, băuturi alcoolice distilate şi ale altor produse conform normelor de igienă.
    Aditivii artificiali sunt mai eficienți, mai ieftini decât cei naturali, mai uşor de păstrat şi de întrebuinţat, dar de cele mai multe ori prezintă riscuri asupra sănătății acelora care îi consumă.
    Există aditivi alimentari care sunt interziși în alte țări pentru că s-a dovedit că pot provoca diverse forme de cancer, disfuncții hormonale și diferite boli autoimune. În România, mulți dintre aceștia sunt încă permiși.
     În continuare vă voi prezenta o listă de aditivi alimentari care nu sunt pe prima pagină a ziarelor, dar amenință sănătatea noastră zilnic - lista este foarte lungă, dar vă recomand să o parcurgeți în întregime:

e-uri

        - Îndulcitori artificiali: E950 (acesulfam-K) link, E951 (aspartam) link, E961 (neotam) link, E954 (zaharină) link, E955 (sucraloză) conform acestui studiu, E420 (sorbitol) studiu - ideea îndulcitorilor cu 0 calorii parcă e prea frumoasă să fie adevărată. Toți îndulcitorii care conțin 0 calorii sunt extrem de procesați și derivați chimic. Aceștia pot avea efecte devastatoare asupra sistemului digestiv, crescând pofta de zahăr, având efecte laxative și potențial cancerigene (link către un studiu de acum 22 de ani care leagă consumul de aspartam cu leucemia)

        - Îndulcitor dăunător pentru sănătate: siropul de porumb bogat în fructoză - este un îndulcitor care se găsește în produsele alimentare prelucrate, precum pâinea, bomboanele, iaurturile, sosurile pentru salate și legumele conservate. Acest îndulcitor este toxic pentru ficat, iar consumul excesiv contribuie la declanșarea rezistenței la insulină, mărind riscul de apariție a diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare.

        - Potențiator de aromă: E621 (glutamatul de sodiu) - am scris un articol referitor la acest subiect aici

        - Conservanți artificiali: E211 (benzoat de sodiu) conform acestui studiu, E321 (butil hidroxi toluen) conform acestui studiuE320 (butil hidroxi anisol), E319 (terț-butylhydroquinonă) - aceștia sunt clasificați ca și substanțe "potențial cancerigene pentru oameni". Benzoatul de sodiu mai poate avea o reacție cu vitamina C din sucuri, produsul final fiind benzenul, substanță cancerigenă. Din păcate, acești aditivi sunt încă permiși în industria alimentelor procesate.

        - Grăsimile hidrogenate - am scris un articol detaliat despre aceste grăsimi. Îl găsiți aici

        - Aditivi cancerigeni: E924a (bromat de potasiu) - aditiv folosit în prepararea produselor de panificiație. Bromatul de potasiu este interzis într-un număr mare de țări, printre care și România, excepție făcând SUA și Japonia. S-a demonstrat științific că în cantități mari, bromatul de potasiu poate provoca stări de greață, vărsături și diaree. Mai mult decât atât, testat pe animale, acest aditiv poate duce la provocarea cancerului. E216 (p-Hidroxibenzoat de propil), E217 (sarea de sodiu a lui E216-p-Hidroxibenzoat de propil) - poate provoca apariția unor forme de cancer.

        - Coloranți artificiali (lista totală): E133 (indigotine) - interzis în Norvegia, Finlanda și Franța. Poate cauza deteriorări cromozomiale. Se găsește în dulciuri, cereale, topping-uri, produse de patiserie și chiar și în hrana cățeilor și a pisicilor. E124 (roșu ponceau) - la fel, cauzează deteriorări cromozomiale și ale ADN-ului. Acesta a fost interzis în anul 1990, dar recent s-a reintrodus pe piață. Este asociat cu formele de cancer tiroidian și limfatic, se găsește în siropuri, cireșe confiate, produse de patiserie, dulciuri și cosmetice. E104 (Galben de Quinoleină), E110 (Galben Auriu) - interziși în Norvegia și Suedia. Pot cauza probleme astrmatice și tumori ale glandelor suprarenale. E127 (eritrozina) - colorant roșu pentru compoturi și alte alimente- poate provoca mutații genetice. E102 (tartrazina) - colorant galben pentru muștar și unele băuturi și mai nou și pentru obținerea uleiului de floarea-soarelui - poate provoca crize de astm bronșic.

        - Aditivi alimentari care pot afecta vasele de sânge: E250 (nitrit de sodiu), E251 (nitrat de sodiu), E252 (nitrat de potasiu).

        - Aditivi alimentari care pot produce unele boli ale pielii: E230 (difenil), E231 (ortofenil fenol), E232 (ortofenilfenol de sodiu), E233 (thiabendazole).

        - Aditivi alimentari care pot ataca sistemul nervos: E311 (galat de octal), E312 (galat de dodecil), E310 (propil galatul) - aceștia pot scădea cantitatea de fier din organism și se regăsesc frecvent în produsele din carne, supele instant și în guma de mestecat.

        - Aditivi alimentari care pot produce tulburări digestive: E338 (acid fosforic), E339 (fosfat monosodic/disodic/trisodic), E340 (fosfat monopotasic/dipotasic/tripotasic), E341 (fosfat monocalcic/dicalcic/tricalcic), E463 (hidroxipropilceluloză), E465 (metil etil celuloză), E466 (carboximetil celuloză), E450 (difosfat disodic/trisodic/tetrasodic/dipotasic/tetrapotasic/dicalcic/ biacid de calciu), E461 (metil celuloză), E407 (carrageenan).

        - Aditivi care pot distruge vitamina B12 din organism: E200 (acid ascorbic).

        - Aditivi care pot determina afecțiuni intestinale: E220 (sulfat anhidru), E221 (metabisulfit de potasiu), E222 (sulfit acid de sodiu), E223 (metabisulfit de sodiu), E224 (metabisulfit de potasiu).

        - Alți aditivi periculoși: E120 (acid carminic), E131 (albastru patent), E213 (benzoat de calciu), E214 (p-hidroxibenzoat de etil), E215 (sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil), E216 (p-hidroxibenzoat de propil), E217 (sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de propil), E218 (p-hidroxibenzoatului de metil), E239 (hexametilen tetramina, methenamină), E330 (acid citric) și din păcate lista aceasta ar mai putea continua.


aditivi

    Atenție! Nu toți aditivii sunt nocivi. Important de știut e și faptul că există și o serie de aditivi care nu pun în pericol sănătatea noastră. Aceștia sunt de cele mai multe ori aditivii naturali, care se găsesc în fructe și în legume. Așa a luat naștere și un prim argument al producătorilor industriali: "Aditivii nu vă fac nici un rău! Mărul din copac conține peste 10 E-uri!". Da, e adevărat că mărul conține în mod natural E-uri, dar acestea sunt E-urile naturale. Pe lângă acest aspect, acestea se află într-o proporție benefică pentru organism și nu produc nici un rău acestuia. Din păcate, această afirmație nu rămâne valabilă și pentru aditivii sintetici, găsiți în proporții exagerate.
    Câțiva aditivi naturali care nu fac rău organismului (dacă sunt în cantități mici):
    E306 (tocoferol), E322 (lecitina), E421 (manitolul), E300 (riboflavina), E140 (clorofila), E440 (pectina).


e-uri naturale

Pași de urmat pentru a "ocoli" amenințarea aditivilor:

 1) Calmați-vă
    Ideea acestei liste foarte lungi de aditivi alimentari cu posibile efecte negative asupra sănătății care sunt omniprezenți în mâncarea noastră va speria pe aproape oricine. Este foarte important să vă calmați și să gândiți lucrurile la rece. Stresul este la fel de rău (dacă nu poate și mai rău) pentru sănătatea dumneavoastră comparativ cu acești aditivi alimentari. Deci respirați adânc și citiți pasul 2.

2) Autoeducați-vă
    Problema e că nu veți învăța la nici o școală (poate la facultățile de nutriție) despre aditivii alimentari și despre pericolele acestora. Nici mass media nu vă va informa în acest domeniu mai deloc. Trebuie să înțelegeți că nu e interesul conducătorilor societății actuale ca dumneavoastră să trăiți sănătos, ba chiar dimpotrivă. Sănătatea dumneavoastră e doar interesul dumneavoastră și al familiei dumneavoastră. 
    Așa că, eu vă sfătuiesc să vă documentați cât mai mult, să citiți multe articole (ca și articolul de față), cărți și publicații referitoare la acest subiect. Acest infografic sau Ghidul aditivilor alimentari pot fi un prim pas. Informații complete despre aditivi puteți găsi aici.
   V-am mai pus la dispoziție două cărți și un articol în format pdf pe această temă. Acestea sunt:
         - Ce Bem Ce Mâncăm Revolution v3.0
         - Aditivi alimentari din România
         - Prezentare scurtă despre aditivii alimentari

3) Treceți la fapte
    Evitați aditivii periculoși! Întotdeauna verificați lista ingredientelor. Este mai simplu să rețineți lista aditivilor care nu sunt nocivi pentru sănătate (pentru că sunt mai puțini) și să evitați orice altceva. Evitați consumul alimentelor procesate și consumați cât mai multe fructe și legume achiziționate din piețele locale, de la producători locali sau oameni de încredere.

Rețineți!
Cele mai bune alimente sunt cele care nu au o listă de ingrediente!




V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




2 comentarii:

  1. Avem mancare cu aditivi, avem milionari, dar oare cei ce produc aceste alimente indopate cu aditivi si consuma aceste produse?? NU, cu siguranta NU. O lege drastica impotriva acestei mari excrocherii nu se poate da? Se dau legi pentru ciobani sa tina doar un caine, doi (o lege de tot rasul) dar pentru ceea ce afecteaza sanatatea populatiei nu se da.

    RăspundețiȘtergere

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley