SfatFarma logo marți, aprilie 26, 2016

20 de lucruri învățate pe parcursul vieții mele, care ar fi util să se învețe în școli ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

20 de lucruri învățate pe parcursul vieții mele, care ar fi util să se învețe în școli




enlightenment

    Pentru această postare, am să predau ștafeta soțului meu, Szabi, care m-a rugat de mai multe ori să îi permit să scrie și el un articol pe blog. Cu această ocazie am să îi îndeplinesc dorința și am să îl las pe el să vă prezinte un articol despre 20 de lucruri pe care le-a aflat pe parcursul vieții.



    Bună ziua tuturor cititorilor acestui blog! Mă numesc Szabi, sunt soțul Cristinei (autoarea acestui blog). Recunosc că de mai multă vreme doresc să scriu și eu un articol pe acest blog (nu doar să îi fiu cititor fidel). În sfârșit, Cristina, mi-a permis să fac acest lucru. Așa că am să vă împărtășesc 20 de lucruri pe care le-am aflat pe parcursul vieții mele (deși nu sunt foarte bătrân, am doar 28 de ani), care m-au ajutat să devin mai energic, sănătos și fericit, pentru care aș da o avere să le fi aflat mai repede.
    După părerea mea, ar fi util ca aceste lucruri să se predea în școli, pentru a ajuta tinerii să se descurce mai bine în viață. E posibil ca unele să vi se pară ciudate, dar încercați să le asimilați cu mintea cât mai deschisă :).
    Precizez că nu am să intru în detalii prea multe despre fiecare subiect (aș putea scrie mai multe articole despre fiecare dintre punctele de mai jos, iar momentan Cris mi-a acordat șansa doar la un articol :) ).
    Dacă aveți întrebări sau obiecții la oricare dintre punctele de mai jos, nu ezitați să lăsați un comentariu.
    P.S.: Iertați eventualele greșeli, deoarece e primul articol pe care îl scriu de acest fel.

fructe si legume

    1) Nu trebuie să mănânc carne și produse animale pentru a mă menține sănătos. Ba chiar dimpotrivă, acestea furnizează energie într-un mod ineficient și nesănătos

    Acum aproximativ 5 ani, am învățat că omul, ca și specie, prosperă pe o dietă vegană, ba mai mult, dieta optimă pentru specia umană este dieta frugivoră, compusă în exclusivitate din fructe tropicale.
    Dieta frugivoră se bazează pe consumul de fructe crude, coapte și neprocesate,  în proporție de minim 80% din totalul de calorii, legume și verdeturi în proporție de 10% și semințe și nuci în proporție de tot 10%. Se consumă 3 mese pe zi, care conțin preferabil doar un singur tip de fruct, la care se poate adăuga o masă care conține legume, verdețuri, semințe și nuci crude. Ideea de bază e ca totalul de calorii consumate să fie împărțit în felul următor: minim 80% carbohidrați, maxim 10% grăsimi și maxim 10% proteine. Această dietă asigură și o hidratare perfectă a organismului, toate fructele fiind foarte bogate în apă. Dacă doriți să aflați mai multe pe acest subiect, vă recomand să citiți cartea: "80-10-10", de dr. Douglas Graham.

    Avantajele pe care le-am resimțit: 
  • mi s-a îmbunătățit procesul digestiei (numărul scaunelor egal cu numărul meselor consumate de-a lungul zilei, digestia durează 24 de ore);
  • mi-a crescut nivelul energetic al corpului;
  • mi s-a îmbunătățit starea generală de sănătate;
  • am slăbit într-un mod sănătos;
  • mi s-a întinerit pielea, procesul de îmbătrânire a încetinit;
  • am mai mult timp liber, deoarece nu trebuie să gătesc.
    Dezavantajele pe care le-am resimțit: 
  • în România este mai greu de planificat această dietă, deoarece în climatul nostru temperat continental, nu dispunem non-stop de fructe de calitate, care să ne satisfacă nevoile energetice ale corpului. Așa că, pe timpul iernii și al primăverii, am decis să includ și mese gătite simple (orez, năut, linte, mazăre, fasole, supă de legume simplă). Pe lângă acestea, îmi face nespus de multă plăcere să prepar mâncăruri raw vegane sau vegane, inventate de mine sau găsite pe internet. Puteți găsi câteva rețete vegane și raw vegane preparate de mine aici;
  • familia și prietenii în primele luni erau speriați, deoarece credeau că această dietă este una imposibilă și încercau să mă convingă să revin la stilul meu inițial de alimentație ("Dacă nu mănânci iar carne, lapte și ouă, cu siguranță te vei îmbolnăvi!");
  • când am ieșit în oraș, uneori mi-a fost greu să găsesc ceva de mâncat. Din păcate, în majoritatea restaurantelor din România înca nu există meniuri care să satisfacă nevoile alimentare ale frugivorilor.
    Avantajele au întrecut în mod clar dezavantajele și am rămas pe această dietă.
    Știu că toate aceastea sună bizar la prima vedere, chiar și mie mi s-a părut la fel la început. Nu vreau să intru foarte mult în detalii pe acest subiect acum, deoarece e unul foarte vast. Așa că prefer să scriu un alt articol, în viitorul apropiat, care să detalieze acest subiect.

calisthenics

     2) Trebuie să fac exerciții fizice de cel puțin 5 ori pe săptămână, pentru a rămâne sănătos

     Efectul exercițiilor fizice asupra stării de sănătate depinde foarte mult de intensitatea, durata și frecvența acestora. Adevăratele beneficii ale efortului fizic am început să le resimt și să le obțin când am inclus exercițiile fizice de o durată de cel puțin 30 de minute pe zi, cel puțin 5 zile din săptămână. Am introdus mișcarea în programul meu zilnic într-un mod asemănător spălatului pe dinți sau al meselor regulate.
    Eu prefer să aleg exercițiile cu greutatea corpului (genoflexiuni, abdomene, stând în mâini, pod, flotări, tracțiuni),  (numite și calisthenics). Există o sumedenie de variații ale acestor exerciții, variind de la un grad de dificultate redus, până la unul ridicat. Am ales să le practic în mod progresiv, avansând la exerciții mai grele dacă am stăpânit un tip de exercițiu. Dacă doriți să aflați mai multe pe acest subiect, vă recomand cartea "Convict conditioning", de Paul Wade. De asemenea, voi scrie și despre acest subiect un articol, cândva în viitorul apropiat.

somn

    3) Somnul de calitate e foarte important pentru sănătate 

    Încerc să dorm cel puțin 8 ore pe zi, iar somnul să îmi fie de calitate. De când fac acest lucru am constatat că am mai multă energie, un sistem imunitar mai puternic și o stare generală mai bună. Încerc să mă pun în pat cel târziu la ora 23 și ca rezultat mă trezesc fără alarmă în fiecare dimineață la ora 7. Acest orar m-a ajutat să îmi reglez somnul și am și uitat când mi-am setat ultima oară o alarmă care să mă trezească.

post negru uscat

     4) Postul negru uscat - singurul medicament adevărat al corpului

    Postul negru intensifică procesul natural de vindecare al organismului, țesuturile profunde și organele obosite fiind rapid reparate. Pentru vindecarea bolilor, trupul trebuie să își îndrepte toate resursele către procesul de curățare și reparare și face aceasta prin îndepărtarea apetitului și reducerea sau stoparea digestiei. Postul negru uscat, adică cel fără apă, intensifică acest proces. Deși multă lume e reticentă și speriată când aude de postul negru, eu văd acea frică mai mult ca fiind de fapt frică de necunoscut. Animalele rănite refuză să mănânce și uneori chiar să bea apă, reîncepând să se hrănească numai după ce rănile sau oasele rupte li s-au vindecat.
    Am încercat de câteva ori această practică deosebită, de fiecare dată a fost o experiență deosebită. Ultima dată am încercat 3 zile de post negru uscat (fără apă) cu rezultate extraordinare (mi-au crescut performanțele sportive în mod exponențial).
    Atenție! Nu recomand să încercați postul negru fără să vă documentați în detaliu despre acesta.

antrenamentul mintii

    5) Mintea trebuie antrenată zilnic, la fel ca și corpul, preferabil într-un mod jucăuș și distractiv

    Aproape zilnic încerc să îmi fac timp ca să mă joc jocuri care antrenează mintea. Am găsit mai multe variante de astfel de jocuri, pe telefonul mobil. Următoarele mi-au plăcut cel mai mult: Lumosity (aplicație pentru antrenarea minții), QuizUp (aplicație de tip trivia) și Duolingo (aplicație care ne ajută să învățăm limbi străine). Pe lângă acestea, încerc să rezolv zilnic exerciții de aritmetică de bază (deoarece calculatoarele ne-au atrofiat această capacitate), puzzle-uri, cuvinte încrucișate sau sudoku, toate acestea solicită creierul, îmbunătățindu-i performanțele.

lumina naturala

    6) Lumina naturală de la soare este unul dintre ingredientele sănătății

    Încerc să îmi fac timp zilnic să stau câteva minute la soare. Acest lucru mă ajută cel mai mult vara, când soarele e cu adevărat puternic. Statul la soare nu numai că îmi asigură o stare de bine și de bucurie, dar pe lângă acesta, în afara lunilor de iarnă, îmi și asigură necesarul zilnic de vitamina D.

zen

    7) Pentru a fi sănătos, trebuie să îmi liniștesc mintea

    Încerc să includ în programa mea săptămânală (nu am reușit încă să fac zilnic acest lucru) momente de pauză totală a creierului, când încerc să meditez. În aceste clipe, încerc să îmi "opresc" gândurile și să mă focusez doar pe respirație. Mai am de învățat foarte multe în acest domeniu, dar doresc ca pe viitor să mă focusez mai mult pe acest aspect.

carti

     8) Încerc să citesc cât mai multe cărți posibil

    În timpul meu liber, încerc să nu îmi pierd timpul pe rețelele de socializare, ci în schimb să citesc cărți din diferite domenii (nu neapărat cele cu care am avut tangență până acuma). Cred că cititul înseamnă cunoaștere. Mereu voi obține informații noi și într-o zi se poate să le pot folosi.

no tress

     9) Trebuie să înlătur stresul, să nu devin captivul lui

    Mulți dintre noi au o slujbă stresantă, care le absoarbe toată energia. Aceștia vin acasă la familiile lor obosiți, fără chef de viață și de cele mai multe ori frustrați și puși pe ceartă. Am încercat pe cât posibil să nu cad în această capcană. Locul de muncă ar trebui să fie unul unde ne place plăcere să merge, unde învățăm zilnic lucruri noi și ne ajută în dezvoltarea noastră personală.

iq

    10) Încerc să învăț permanent ceva nou sau să aprofundez cele știute până acuma

    Omul cu cât învață mai mult, cu atât realizează mai mult cât de puțin știe de fapt. În trecut am citit un articol în care se afirma că dacă investim o singură oră pe zi să studiem un anumit domeniu, fie el complet necunoscut până în momentul respectiv, dacă suntem perseverenți, în 5 ani, putem ajunge să fim experți de renume în domeniul respectiv - totul în doar 5 ani, cu o oră de studiu zilnic. 
    Tot ce învăț nou, încerc pe cât posibil să nu îl consider a fi adevărat până nu am încercat și eu acel lucru pe pielea mea  sau nu am observat beneficiile pe pielea altora și până nu am constatat că într-adevăr dă rezultate.
    Astfel, încerc pe zi ce trece să completez și să îmbunătățesc această listă, pentru a ajunge cât mai aproape de sănătatea absolută.

    11) Stimulentele (drogurile, alcoolul, cafeaua, țigara sau energizantele) nu mă ajută cu nimic

    Am exclus în totalitate toate stimulentele din viața mea și încerc să mă feresc de ele pe cât posibil. Am înlocuit cafeaua de dimineață cu un pahar mare de apă, astfel nu sunt obosit niciodată pe parcursul întregii zile.
    În această categorie aș putea include și ceaiurile și ciocolata, dar efectele acestora sunt mult mai slabe și multă lume nu le categorizează ca fiind stimulente.

latura artistica

    12) Nu trebuie să-mi neglijez latura artistică

    Mi se pare foarte important să îmi mențin contactul și cu latura mea artistică. Simt că acest lucru mă ajută să fiu mai creativ. Sunt atras de tot ceea ce ţine de pictură, muzică, fotografie sau scris. Momentan, încerc să învăț să cânt la chitară.

captivul banilor

    13) Banii sunt importanți în viață, dar nu e voie să devin captivul lor

    Eu privesc banii doar ca pe o unealtă care mă ajută în atingerea obiectivelor majore în viață (și care mă ajută să nu mă abat în viață de la lista aceasta). Încerc pe cât posibil să îmi creez o sursă pasivă de venit, care să îmi asigure banii necesari unui trai decent și fără ca eu să muncesc zilnic. Acest lucru este destul de greu de obținut și nu știu sigur dacă voi reuși vreodată, dar încerc activ să ajung în acel punct când pot spune că am un venit pasiv din care pot să mă întrețin decent.

emotii

    14) Emoțiile trebuiesc stăpânite dar nu suprimate

    De cele mai multe ori când avem de-a face cu un eveniment emoționant putem ajunge să acționăm fără să gândim prea mult. Cu timpul, am ajuns la concluzia că acest lucru de cele mai multe ori nu îmi este favorabil, de multe ori aceste acțiuni nefiind raționale. Încerc să conștientizez momentul când apar aceste situații și să gandesc totul la rece.
    Pe de altă parte, noi, oamenii, suntem ființe emoționale, care au nevoie să simtă și să își exprime emoțiile. Deci acestea nu trebuiesc asuprite, ci lăsate să se manifeste, dar după cum am spus mai înainte, cât mai cugetat.

prietenii

    15) Omul este o ființă socială - nu trebuie să îmi neglijez prietenii

    "Singurătatea e soră cu moartea". Specia umană a ajuns în punctul în care este momentan nu doar din cauza inteligenței, ci și din cauza faptului că știe să lucreze în echipă, să se gândească la binele grupului, nu doar la binele propriei persoane și poate să își formeze un grup de prieteni.

managementul timpului

    16) Încerc să îmi construiesc o programă zilnică și să mă țin de ea

    Zilnic îmi propun o serie de obiective care trebuie să le îndeplinesc. Prefer să mențin și o listă organizată cu treburile care trebuiesc făcute în acea zi. Am observat că dacă sunt mai organizat, voi deveni și mai productiv.

toxic

    17) Produsele de igienă corporală, nu sunt ceea ce par a fi. Am înlocuit toate produsele de igienă corporală cu variante cât mai naturale cu putință

     Am înlocuit toate produsele de igienă corporală din comerț cu variante cât mai naturale. Absolut toate șampoanele, deodorantele, pastele de dinți, gelurile de duș sau orice alt produs de acest fel de pe piață conțin o sumedenie de chimicale care în mod normal nu ar avea ce căuta pe piele. Pielea noastră e ca un burete, absoarbe o parte din substanțele care îi sunt pe suprafață. Din acest motiv am decis să folosesc doar produse cât mai naturale posibil. Nu vreau să fac reclamă la firmele de la care achiziționez aceste produse, vi le pot spune în privat dacă doriți.

natura

    18) Ieșitul în natură este indispensabil pentru sănătate

    Firesc ar fi ca orice om să fie atras de natură, deoarece facem parte din ea. Simțim o chemare a naturii, de a o explora, cunoaște și admira. Ador să privesc dincolo de colivia orașului în care îmi petrec majoritatea zilelor. Iubesc să savurez un peisaj frumos, să simt adierea vântului, mirosul de răşină al pădurii de brad, să văd un apus sau răsărit de soare, să studiez plantele, păsările, insectele, animalele. Important e să am posibilitatea să ies în natură, să o iubesc și să o respect.

imprumut de la banca

    19) Nu vreau să fiu doar o altă rotiță în planul de îmbogățire al altora 

    Nu vreau să fac parte din sistem, să fiu cum e "normal" în ziua de azi. Ma refer la faptul că nu vreau să îmi iau credit de la bancă pentru a-mi cumpăra o casă. Nu vreau ca ulterior, pe o perioadă extrem de lungă să fiu nevoit să muncesc constant presat de stresul datoriei la bancă.
    Un alt dezavantaj e reprezentat de faptul că o rată la bancă m-ar lega de un loc anume. Din păcate în lumea actuală în care trăim, deși aparent avem siguranța zilei de mâine, de fapt nu e în totalitate așa. Nu vreau să par negativist, dar în orice moment se poate ivi o nouă criză mondială, sau un război, scenarii în care, nu mai e de stat în țară sub nici un fel. 

question everything

    20) Nu lua nimic de-a gata, pune întrebări despre orice, chiar și lucrurile pe care mulți le consideră banale

    Societatea are tendința să ne insufle o serie de idei despre cum e "normal" să fii. Din păcate, după definiție, cuvântul "normal", nu înseamnă bine. Acesta înseamnă: "comun, obișnuit, firesc", adică: "așa cum face majoritatea".
    O dată ce am petrecut mai mult timp pe internet, făcând călătorii virtuale pe tot globul, prin intermediul documentarelor și al diverselor articole citite, am descoperit că în fiecare colț de lume, cuvântul "normal" are altă conotație, alt înțeles. De exemplu, pentru evrei e normală circumcizia, pentru unele triburi din Africa e normal să își găurească buza inferioară și să lățească gaura respectivă până încape în ea o farfurie, nouă ni se pare normal să mâncăm găini sau porci și să ne adorăm cățeii și pisicile sau să mergem duminica la biserică și să ne rugăm pentru cei iubiți și lista ar putea continua la nesfârșit. Multe dintre aceste "normal"-uri sunt în contradicție unele cu altele, de aceea apare de cele mai multe ori xenofobia (frica de străini), stereotipizarea (toți care au aceleași caracteristici sunt la fel) și disonanța cognitivă (numai așa e bine cum știu eu).
    Probabil acest punct din listă poate să includă toate celelalte puncte. Toate au fost rezultate din acest principiu simplu: 

NU LUAȚI NIMIC DE-A GATA.

„Să nu credeți tot ce se spune, numai fiindcă asta ați auzit. Să nu credeți tot ce se spune, numai fiindcă mulți au spus sau au zvonit asta. Să nu credeți tot ce se spune, numai fiindcă așa stă scris în cărțile religioase. Să nu credeți tot ce se spune, numai datorită autorității dascălilor și bătrânilor voștri. Să nu vă încredeți în tradiții, fiindcă au fost transmise de-a lungul prea multor generații. Dar, după ce veți observa și veți analiza, dacă veți descoperi că totul corespunde rațiunii, că este în favoarea binelui și în beneficiul tuturor, atunci acceptați acel lucru și trăiți potrivit preceptelor sale.” Buddha
    Lista ar mai putea continua, dar nu am vrut să o lungesc mult prea mult (și așa a ieșit destul de lung articolul). Sper ca mesajul meu să rezoneze cu dumneavoastră, iar dacă nu, sper că măcar am reușit să vă pun pe gânduri.
    Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați să vă abonați la acest blog, introducând adresa dumneavoastră de e-mail în widget-ul din partea de sus a paginii! În plus, puteți să ne lăsați părerile dumneavoastră despre articol, în secțiunea de comentarii, aflată în partea de jos a paginii. Orice părere e apreciată!
    Vă dorim o zi plină de revelații!

?

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




5 comentarii:

  1. Super articolul!!Mulțumesc muuult!!Super informații!!De unde as putea lua pentru copii o cremă de protectie solara naturala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim mult pentru aprecierile dumneavoastră! Vă aștept înapoi pe blog să ne citiți și articolele viitoare! :)
      Vă recomand produsele de la firma Sabio - sunt cele mai "naturale" produse pe care le-am găsit pe piața din România până la ora actuală și sunt și de calitate foarte bună. http://www.sabiocosmetics.ro/?s=solar&post_type=product
      Pe lângă acestea, ați mai putea încerca și uleiul de cocos, uleiul din semințele de morcovi, uleiul de susan sau untul de cacao, dar având în vedere că este vorba despre un copil, nu v-aș recomanda să experimentați pe pielea lui, ci să mergeți la sigur cu produsele cu eficacitatea testată.
      O zi bună vă doresc!

      Ștergere
    2. Foarte bune sfaturile. M-am uitat deja pe site-ul Sabio si ma bucur foarte mult ca le pot ridica si personal, fara a mai plati taxele de transport.

      Ștergere
  2. 1) Ma straduiesc si ma lupt, de asemenea, cu parerile tuturor. Deja sunt satula de dat explicatii tuturor celor ce tin sa imi spuna parerea lor cea buna despre ce dieta ar trebui sa am.
    2) si 3) Nu am avut timp din cauza muncii+facultate+cursuri particulare..Am renuntat la munca, deci voi avea.
    4) Nu am incercat decat post negru cu apa. M-am simtit fenomenal, parca pluteam si aveam mai multa energie.
    5) Am intotdeauna timp pt asa ceva ^^.
    6) De cand am inceput munca nu am mai avut timp si simt ca am pierdut o parte importanta din mine.
    7) Candva o faceam.
    *Lipseste punctul 8)
    9) Valabil si pentru mine ^^.
    10) Mi-am dat demisia ^^ (in urma cu doua saptamani si deja simt ca am scapat de o parte considerabila de stres)
    11) Asta fac!
    12) Cafeaua este o placere, combinata cu lapte, odata pe saptamana. Ceaiurile sunt aprox la ordinea zilei ^^.
    13) A fost neglijata crunt. Voi dispune de timp, deci nu va mai fi ^^.
    14) Devenisem, dar imi revin, Slava Domnului!
    15) Incerc sa miscorez gradul de impulsivitate. Cu toate eforturile pe care le depun, totusi, imi este greu sa nu ma enervez cand vad atatea persoane idioate pe strada. Nu mai merg cu metroul sau RATB-ul fara casti pt ca ma enervez cand aud cate discutii imbecile pe teme imbecile au loc.
    16) Asa este. Ii neglijam din lipsa de timp, dar nu o voi mai face.
    17) Greu.....
    18) Multumesc pt recomandare. Chiar cautam prin plafare, dar tot nu puteam avea incredere ca sunt naturale.
    19) Eheeee...de cand nu am mai avut timp...Voi avea!
    * Numerotarea se repeta si la punctul urmator, deci tot 20 de lucruri sunt in total :D
    19) Nici eu ^^! Voi incerca freelancing sa vedem cum merge. Daca nu, part-time+freelancing :D
    20) Nu iau nimic de-a gata si de aceea multi au impresia ca sunt grea de cap si/sau ma privesc ca pe o maaaare ciudata pt ca nu vreau sa ma conformez. :(


    Mi-a placut articolul si am invatat cateva lucruri noi din el, la 24 de ani. Deci inca am timp sa invat si mai multe.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru feedback! Ma bucur ca mesajul meu a rezonat cu dumneavoastra!
      In legatura cu postul negru, am incercat si eu prima data postul cu apa si a fost ok, dar nu mi-a placut aspectul ca daca voiam ca acesta sa fie cu adevarat eficient, trebuia sa tin cel putin 7 zile, dar in schimb, pentru postul uscat, o perioada de 3 zile deja face minuni. Se spune ca 1 zi de post uscat face cat 2 zile de post cu apa.
      Iar in legatura cu parerile celor din jur... eu ascult doar cele care merita ascultate, care aduc ceva constructiv vietii mele.
      Daca doriti sa faceti completari la lista de mai sus, nu ezitati sa o faceti!
      PS: Am corectat numerotarea (am mutat punctul 8 mai sus si am uitat sa renumerotez), multumesc! :)

      Ștergere

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley