SfatFarma logo vineri, aprilie 22, 2016

Ce sunt cicatricile? Cum se formează și de ce le avem în primul rând? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce sunt cicatricile? Cum se formează și de ce le avem în primul rând?



cicatrice

    Aproape toată lumea are măcar o cicatrice pe corp, mai mică sau mai mare, care ajută purtătorul acesteia să își amintească de evenimentele care au produs-o. Dar de ce se formează aceste cicatrici în primul rând? Care este rolul lor în vindecarea rănilor?
    Cicatrizarea rănilor face parte din procesul nostru natural de vindecare. În cazul în care apare o leziune sau o tăietură la nivelul pielii, corpul produce cantități mari de colagen - proteina din care este fabricată pielea. Colagenul se găsește în țesutul conjunctiv din întregul corp și are rolul de a face acesta ferm, neted și elastic. Iar în cazul în care pielea este lezionată, colagenul umple rana, formând țesut nou. Cicatrizarea se va face diferit, în funcție de dimensiunea, forma sau tipul leziunii pielii. Acest țesut nou are aranjamentul fibrelor de colagen diferit față de restul pielii, acesta aspect generează aspectul diferit între cicatrice și pielea care o înconjoară. Maturizarea completă a unei cicatrici durează între 12 și 18 luni, putând trece și 24 de luni până la stabilirea aspectului definitiv.

fibre de colagen
Fibre de colagen
    Există mai multe tipuri de cicatrici, fiecare formându-se în funcție de cum are loc procesul de vindecare a rănii.
    Acestea pot fi:
  • Hipertrofice:
    • caz în care fibrele de colagen formează o cicatrice roșiatică, înălțată față de nivelul pielii - acestea se pot decolora și uniforiza cu pielea în timp
cicatrice hipertrofica
Cicatrice hipertrofică
  • Cheloide: caz în care se observă o creștere peste măsură a țesutului cicatrizant. Aceste cicatrici pot fi dureroase sau pot prezenta mâncărimi. Mai mult, acestea pot să chiar reapară chiar și după îndepărtarea lor chirurgicală. 
cicatrice cheloida
Cicatrice cheloidă
  • Atrofice: se formează în cazul în se există pierderi de țesut de sub piele (țesut adipos sau alte tipuri de țesut). Apare de cele mai multe ori pe față, după cazurile de acnee severă sau varicelă.
cicatrice atrofica
Cicatrice atrofică
  • Contracțiile: în acest caz, rana de pe nivelul pielii se micșorează pe parcurs ce se vindecă. Se observă de cele mai multe ori în cazul arsurilor la nivelul pielii.
cicatrice contractata
Cicatrice contractată
     Nu există nici un indiciu cu privire la evoluția viitoare a unei cicatrici. Vindecarea rănii este diferită de la un corp la altul, fiind determinată de aspectele genetice, mediu și mulți alți factori. Cicatricile apăr pe întreg corpul, însă zone precum pieptul, genunchii și coatele sunt mai predispuse. În urmă unei răniri, corpul poate răpunde în mai multe feluri:  
  
  • Regenerare
    • Acest lucru se întâmplă în cazul în care se pierde structura și funcția unui țesut. Din păcate, capacitatea corpului de a înlocui structurile pierdute este limitată.  
  • Reparare
    • Repararea este cel mai întâlnit proces ce urmează unei răniri.  
  • Vindecare excesiva (fibroze și contracții)
    • Vindecare excesiva este un proces patologic ce alterează structură părții afectate, pierzându-se și funcția sa. Exemple de fibroză sunt cheloidele și cicatricile hipertrofice.  
  • Vindecare deficitară (ulcere cronice)
    • Acest proces reprezintă opusul vindecării excesive și reprezintă o sedimentare neobișnuit de mică a țesutului matricial, slăbiciunea fiind atât de mare, încât este urmată de destrămare. Exemple sunt ulcerațiile persistente, inculabile.
tratamentul cicatricilor

     Tratamentul cicatricilor 

    Este important să încercăm prevenirea cicatricilor imediat după rănire. Vitamină K este un foarte bun coagulant, iar o dietă bogată în vitamină K include: sparanghel, varză, ceai verde și soia. În cazul unei tăieturi ușoare, protejați leziunea cu un plasture. Aloe Vera poate reduce roșeața rănii, însă aplicarea ei este recomandată doar în primele două săptămâni după producerea rănii.  
    Masajul poate preveni contracția cicatricii prin descompunerea benzilor groase de colagen. Masajul regulat previne uscăciunea, crăparea sau durerea la nivelul cicatricii. Pentru a efectua masajul folosiți uleiuri și loțiuni naturale, precum Aloe Vera și ulei de măceșe. Consultați un medic înante de a aplica masajul unei cicatrici, pentru a nu interveni în procesul de vindecare.  
    Atunci când leziunea distruge epidermul, dermul continuă să producă celule, fapt ce poate duce la ridicarea țesutului. Acest lucru se poate preveni prin aplicarea presiunii pe rană.
    Tratamentul chirurgical poate îmbunătăți aspectul sau chiar îndepărta de tot o cicatrice. De obicei se recomanda să se aștepte câteva luni sau chiar un an până la aplicarea acestui tratament, deoarece cicatricile pot deveni aproape invizibile în timp. Din păcate, există riscul ca după o intervenție chirurgicală cicatricea să se formeze din nou.
  

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley