SfatFarma logo sâmbătă, aprilie 16, 2016

Alimentele procesate - care sunt rele, mai rele și cele mai rele dintre acestea? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Alimentele procesate - care sunt rele, mai rele și cele mai rele dintre acestea?



mancare procesata

    Ce se înțelege prin mâncare procesată? Răspunsul e simplu - mâncarea procesată reprezintă orice mâncare care diferă în orice fel de modul în care aceasta se găsește în natură. Deoarece foarte puțini de pe lumea asta au acces zilnic la mâncare în starea ei naturală, procesarea mâncărurilor a devenit o necesitate pentru ca acestea să ajungă pe farfuriile noastre în condiții acceptabile. Din păcate, reclamele moderne ne-au învățat să uităm de originea alimentelor și de faptul că acestea pot fi imperfecte și să ne așteptăm la mâncare estetică, de calitate superioară, aflată într-un ambalaj drăguț. Din păcate, alimentele nu apar în starea lor naturală în acest fel.
    Modul în care alimentele ne sunt prezentate pe rafturile magazinelor, ne afectează percepția calității a gustului lor și ne influențează obiceiurile legate de cumpărăturile zilnice. Prin procesarea alimentelor pentru a deveni cât mai uniforme ca și culoare sau textură, împreună cu rularea continuă a reclamelor care "învață" populația cât de roșu și rotund ar trebui să fie un măr, am ajuns într-o etapă în care, timdem să alegem mâncarea procesată sau modificată genetic în locul alimentelor naturale, nemodificate de om.

"Cu cât consumăm mai multe alimente procesate, cu atât vom deveni mai săraci pe plan nutrițional."
                                                                        Click aici pentru a distribui fraza pe Twitter

alimente procesate

    În ce moduri sunt alimentele procesate?

     Sunt două posibilități majore de a procesa mâncărurile:
         - Prima e reprezentată de modificarea fizică a alimentelor. Câteva exemple de schimbări fizice sunt: tăierea în bucăți, "rafinarea" sau îndepărtarea părților sau componentelor nedorite, gătirea sau folosirea alimentului ca un ingredinent în prepararea unei mâncăruri mai complexe.
    Acest mod de a procesa mâncărurile e în general acceptat ca fiind admisibil, dar e de menționat faptul că valoarea nutrițională a mâncărurilor se poate deteriora. De exemplu, bobului de grâu, pentru a forma făina albă, i-au fost îndepărtați germenii și târățele (interiorul și exteriorul bobului), înainte de a fi măcinat. Acest proces decimează conținutul de vitamine și fibre al bobului de grâu. 
         - A doua e reprezentată de modificarea chimică a alimentelor. Înainte de toate, vreau să precizez că afirmația de pe eticheta produselor modificate chimic, care ne informează că acestea sunt fabricate "fără adaos de chimicale" e din start o minciună.
    Un proces chimic reprezintă procesul care transformă o substanță la nivel atomic, modificând structura ei atomică.
    Substanțele chimice care se folosesc cel mai des în industria alimentară sunt cele care modifică direct alimentele (gust, miros, textură, timp de valabilitate). Cele mai des întâlnite sunt:
  • substanțe fabricate artificial în laborator (exemplu: bromatul de potasiu, un carcinogen uman cunoscut)
  • substanțe semi-artificiale (exemplu: aspartamul, o substanță purificată și modificată, inițial sintetizată de anumite bacterii special crescute în acest scop)
  • substanțe care se găsesc și în natură (dar care pot fi generate în laborator prin procese sintetice, exemplu: acidul citric, care se găsește în mod natural în citrice, dar adaosul alimentar de "acid citric" e sintetizat tot de o specie de bacterii).
    Dacă doriți să vă documentați mai în detaliu despre aditivii alimentari folosiți în Romania în momentul de față, vă recomand să îmi citiți articolul: "Sunteți siguri că mâncați sănătos? Cei mai dăunători aditivi alimentari de care nu știați că îi consumați zilnic".

alimente procesate

    Din ce cauză sunt majoritatea alimentelor procesate?

    Alimentele sunt procesate pentru a le proteja de bacterii și pentru a le face mai atrăgătoare vizual, mai ușoare de împachetat, transportat și vândut. De exemplu, unele brand-uri de "cașcaval feliat" conțin un amestec îngrozitor de lapte, coloranți, conservanți și o sumedenie de alte chimicale.
    Un alt exemplu e pâinea albă, făcută din făină atât de procesată încât are în compoziție în cea mai mare parte doar amidorn, dar, e pufoasă și albă și e cea care e folosită majoritar în alimentația de zi cu zi a românilor. 
    Aceste produse sunt atât de procesate, încât clasificarea lor ca și mâncare e un pic exagerată.

mancare procesata

    Carnea de găină e tratată chimic cu clorură, pentru a omorî bacteriile de pe suprafața acesteia și pentru a o înalbi în momentul când e gătită.
    Chiar și alimentele sănătoase sunt procesate: legumele sunt pulverizate cu chimicale, pentru a le face să reziste mai mult pe rafturile magazinelor. Cartofii, de exemplu, pot sta destul de bine în depozitele magazinelor chiar și 7-8 luni înainte ca dumneavoastră să îi cumpărați. Unele mere (din import), sunt date cu ceară pentru a le păstra pentru luciu și prelungirea timpului de stocare.

    Vă recomand să citiți lista ingredientelor, atunci când e posibil. Câte din acele ingredinete încep cu "extras de" sau "concentrat de" sau câte din ele sunt substanțe necunoscute de dumneavoastră?
    Alimentele procesate sunt dăunătoare pentru oranismul noastru în foarte multe moduri. Conțin mulți aditivi artificiali, care nu sunt recunoscute de organismul nostru și pot cauza reacții nedorite în sistemul nostru nervos, imunitar sau digestiv. Pe lângă acesta, alimentele procesate nu conțin nutrienții esențiali pentru organismul nostru, prezenți în mâncarea naturală, neprocesată.

orez

    Cele mai întâlnite alimente procesate:

    Dintre alimentele procesate consumate în țara noastră, cerealele rafinate sunt printre cele mai dăunătoare. Carbohidrații procesați reprezintă sursa primară de carbohidrați alimentari în majoritatea țărilor lumii, printre care se numără și România.
    Carbohidrații sunt văzuți cu ochi răi în zilele noastre, dar e important de știut că nu toți carbohidrații sunt dăunători. Fructele și legumele neprocesate sunt o sursă sănătoasă de carbohidrați, deoarece aceștia sunt absorbiți mai încet și pe o perioadă mai lungă de către organism, din cauza fibrelor alimentare solubile pe care acestea le conțin. Alimentele rafinate în scimb, nu conțin fibre, vitamine sau minerale, carbohidrații putându-se absorbi nestingherit, crescând astfel semnificativ glicemia. Pâinea albă, pastele și produsele de patiserie sunt cele mai dăunătoare din acest aspect.
    Pe de altă parte, vă recomand să aveți grijă și cu produsele "fără gluten", deoarece acestea, pentru a compensa gustul și textura lor schimbată, au adăugate substanțe chimice periculoase pentru sănătate.

indulcitori artificiali

    O a doua categorie de alimente procesate sunt îndulcitorii artificiali. Aceștia intensifică poftele, distrug flora bacteriană a intestinelor și cauzează intoleranță la glucoză. Schimbându-vă modul în care vă satisfaceți pofta de dulce, vă poate schimba modul în care vă simțiți zilnic, crescându-vă nivelul de energie. Preferați fructele și legumele crude în locul aspartamului, siropului de porumb sau al zahărului procesat.


    O a treia categorie de alimente procesate sunt grăsimile trans. Am scris în trecut un articol despre acestea, puteți să îl accesați aici.
 

    O a patra categorie de alimente procesate nesănătoase sunt cărnurile procesate. Acestea au fost categorizate ca și carcinogen uman, după cum am descris în acest articol precedent de pe blogul meu.

    Concluzia

    Dacă vă focusați pe consumul alimentelor cât mai puțin procesate posibil, vă veți minimiza aportul de aditivi artificiali. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da e să citiți întotdeauna lista de ingrediente a produselor cumpărate, astfel veți cunoaște și veți înțelege de fiecare dată ce mâncați cu adevărat. Dacă nu recunoașteți unul dintre ingredientele alimentului, nu îl cumpărați. În schimb, comsumați multe fructe și legume crude și neprocesate. Educați-vă constant, astfel vă veți menține sănătatea în cea mai bună formă posibilă! 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley