SfatFarma logo sâmbătă, aprilie 23, 2016

Mirodenia verde – comoara din grădină. 12 beneficii pentru sănătate ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Mirodenia verde – comoara din grădină. 12 beneficii pentru sănătate



mărar

    Condimentul aromat de origine mediteraneană, prezent cu prisosință în grădinile noastre și utilizat frecvent în bucătărie, este considerat în tradiția populară un simbol al vitalității. Efectele sale benefice au fost menționate de egipteni încă de acum 5000 de ani.
    Mărarul, căci despre el este vorba, este unul dintre condimentele-minune, cu proprietăți curative nebănuite. Semințele și frunzele de mărar cu valoare medicinală incontestabila, conțin ulei volatil între 2,5-4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B și C. Uleiul volatil de mărar conține între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanță cu un puternic efect anti-cancerigen.
    În trecut, mărarul era folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie. În prezent, studiile proprietăților acestui condiment dezvăluie o multitudine de întrebuințări ale acestuia în beneficiul sănătății.
    Proprietǎţile digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice, fac din această verdeață un panaceu. Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase, poate reduce febra, opreşte sughiţul, stimuleazǎ pofta de mâncare și îmbunătățește tonusul general. Este indicat ca mărarul să se consume crud datorită efectelor sale antioxidante pentru organism.
    Iată care sunt proprietățile curative ale acestei mirodenii, menite să vă convingă să îl consumați cât mai des:

1. Calmează durerile abdominale

    Mărarul acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze și scutește nou-născutul de colici.

2. Previne apariția cancerului

    În urma unor studii pe animale s-a constatat că tinctura extrasă din mărar, reduce inflamaţiile şi previne apariţia cancerului.

3. Reduce nivelul colesterolului

    Fiind o foarte bună sursă de fibre, mărarul ajută la reducerea colesterolului din sânge.

4. Luptă împotriva depresiei

    Mărarul mai este un puternic tonic fizic și psihic, combate depresia, anxietatea și readuce bucuria de a trăi.

5. Combate durerile de cap și insomnia

    Uleiul volatil esențial extras din mărar are efect calmant asupra organismului agitat, relaxând mușchii, ameliorând durerile de cap, alungând insomnia, îmbunătățind somnul.

6. Întărește oasele

    Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal. O linguriță cu semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.

7. Stimulează activitatea rinichilor

    Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic timp de două săptămâni previn și combat calculii, cistitele și infecțiile renale.

8. Tratează infecțiile și îndepărtează bacteriile

    Frunzele de mărar pot fi consumate pentru a preveni sau a trata infecțiile externe și interne cauzate de bacterii sau paraziți. Mărarul este un excelent agent antialergenic, cu diverse aplicații împotriva sughitului și a altor simptome alergice.

9. Îngrijește dinții și împrospătează respirația

    Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile. Dacă vrei o respirație proaspătă, mestecă frunze și seminte de mărar.

10. Ajută în procesul de slăbire

    Mărarul este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice impiedică retenția de lichide din organism și actionează asupra depunerilor în zonele celulitice. Ceaiul de mărar este un elixir excelent pentru slăbit. Se prepară o infuzie din două lingurițe de semințe de mărar la 250 ml de apă.

11. Îndepărtează astenia

    Pentru tratarea asteniei se prepară un amestec de 20 de linguri de mărar și un litru de vin roșu. Se lasă o săptămână la macerat, se filtrează și se consumă câte 50 ml după fiecare masă.

12. Oprește sforăitul

    Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul; este de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley