SfatFarma logo duminică, aprilie 24, 2016

Ţigara electronică, mai bună sau mai rea decât țigara obișnuită? Care sunt reglementările viitoare adoptate de UE? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ţigara electronică, mai bună sau mai rea decât țigara obișnuită? Care sunt reglementările viitoare adoptate de UE?



tigara electronica

    O dată cu introducerea legii "antifumat", mulți au ales să înlocuiască țigara obișnuită cu țigară electronică, deoarece, legea e mai blândă asupra acesteia.
    Țigara electronică (sau e-țigara) este un dispozitiv alimentat cu baterii cu ajutorul căruia se pot inhala doze de nicotină sau non-nicotină sub forma de vapori. Este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun, cum ar fi țigările, trabucurile sau pipele. Țigara electronică este concepută să ofere un gust și senzație fizică similară cu a țigărilor din tutun, în timp ce nici un fum sau ardere nu sunt implicate în funcționarea acesteia.
    Conceptul unei țigări electronice a fost patentat în 1963 de Herbert A. Gilbert. Ideea lui însă nu a mers niciodată în producție.
    Țigara electronică așa cum o cunoaștem azi, a fost inventată de Hon Lik, un farmacist chinez, în anul 2003 și a fost introdusă pe piață în anul următor. Din 2007, acest tip de țigări electrice sunt fabricate și vândute în întreaga lume.

    Avantaje:

    • Nu mai inhalați substanţele cancerigene conţinute de filtru şi de foiţa de ţigară cu tutun
    • Scăpați de gudron
    • Hainele și mașina nu mai sunt îmbibate cu miros de tutun

    Dezavantaje:

    • Riscați să inhalați o cantitate prea mare de nicotină
    • Reprezentanţii Agenţiei Medicamentelor din SUA au găsit în ţigara electronică substanţe toxice pentru om, precum formaldehida sau glicolul, cel din urmă nu este altceva decât antigelul folosit în motoarele maşinilor. Inhalarea vaporilor de glicol e iritantă pentru căile respiratorii.

e-tigara

    În raportul publicat în 26 august 2014, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că nu există suficiente date care să susțină eficiența țigărilor electronice ca mod de a renunța la fumat. Totodată, OMS solicită interzicerea folosirii țigărilor electronice în spații închise deoarece folosirea lor poate elibera în aer substanțe toxice.
    Vaporii care conţin nicotină produşi de ţigările electronice pot duce la formarea formaldehidei, o substanţă puternic cancerigenă. S-a constatat că doza de formaldehidă eliberată a fost semnificativ mai mică în cazul în care țigara electronică funcționa la un voltaj scăzut (3,3 volţi), respectiv mai mare în cazul în care dispozitivul folosea o tensiune mai mare, de 5 volți.
    Astfel, un utilizator de ţigări electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă.
    Comparativ, o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen. Dar în cazul țigărilor obișnuite, la acesta se mai adaugă un adevărat cocktail de substanțe cancerigene în doză extrem de mare.
    Rezultatul studiilor de până acum au arătat că vaporii ţigărilor electronice nu sunt sunt la fel de siguri ca aerul curat de munte, sunt totuşi mai puţin nocivi decât ţigările clasice.

tigare electronica

    Reglementări viitoare

    În 20 mai 2016, vom asista la adoptarea unei legi de standardizare a țigărilor electronice în întreaga Uniune Europeană. Se vor ajusta atât volumul sticluțelor de reîncărcare cu lichid, cât și concentrația de nicotină. De asemenea, noile reguli vor afecta și felul în care aceste produse vor fi fabricate și comercializate, dar și felul în care vor fi afișate pe rafturile magazinelor. 
     Modificările constituie o actualizare a Directivei Produselor de Tutun, adoptată de Uniunea Europeană, care de acum încolo va clasifica țigară electronică drept un produs similar țigărilor tradiționale.
     Printre cele mai importante modificări se număra faptul că lichidul pentru țigară electronică nu va mai putea fi comercializat decât în sticlute de 10 ml, deci cele de 30 ml sau de 100 de ml vor fi interzise. Cea mai puternică doză de nicotină din lichide va fi de 20 de mg, nu de 24 mg, cum este în prezent. O altă schimbare prevede că țigările electronice vor trebui prevăzute cu un mecanism care să asigurea reumplerea dispozitivului, fără probleme de scurgere a lichidului. Mai mult, producătorii și comercianții trebuie să asigure informații guvernului despre fiecare produs pe care îl vând.
    Contestatatii acestor noi reguli ale Uniunii Europene spun că vom asista la o reducere masivă a aromelor din e-lichide, la o mai mică disponibilitate a produselor în magazine și la prețuri mai mari, pe când suporterii acestui proiect legislativ consideră că, odată cu aceste schimbări, pe piață vor rezista doar produsele sigure și eficiente. Vom vedea în curând cum evoluează acest subiect!



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley