SfatFarma logo sâmbătă, mai 28, 2016

Când nașterea e aproape: cele mai frecvente întrebări ale gravidelor ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Când nașterea e aproape: cele mai frecvente întrebări ale gravidelor



luna a 9-a

    Momentul nașterii este așteptat cu multă nerăbdare de-a lungul sarcinii. Iar când acesta sosește, de multe ori ne poate lua prin surprindere. Cum recunoaștem semnele prevestitoare sarcinii? Cum suntem însă siguri că sunt semne reale și nu alarme false? Plecăm la spital sau mai așteptăm?
    Apropierea sarcinii de termen este însoțită de unele semne ca:
  • fundul uterin coboară 
  • respirația gravidei devine mai ușoară 
  • apar contracții uterine nedureroase 
  • tulburări de somn. 
    Semnele care marchează începutul travaliului sunt:
  • eliminarea dopului gelatinos (uneori cu 1-2 zile înainte de declanșarea travaliului)  
  • ruperea membranelor cu pierderea lichidului amniotic.
    Emoția momentului poate surprinde pe oricine, așa că este recomandat ca în ultimele săptămâni de sarcină să pregătiți o geantă cu lucruri utile, necesare la spital. Nu uitați cartea de identitate sau cartea de asigurare medicală, după caz!

 Cât durează nașterea? 

    De regulă la femeile care sunt la prima naștere, travaliul durează între 8 și 12 ore, iar la femeile care sunt la a doua sau a treia naștere între 5-8 ore. În acele momente, este foarte important ca gravida să aibă încredere în medicul ginecolog ales. Respectând îndrumările lui de a respira corect, de a se relaxa, de a ajuta la expulzie împingând, durerile nașterii nu vor mai părea atât de violente.

Care sunt primele semne de travaliu?

      Anumite semne care indică apropierea intrării în travaliu includ: 
  • copilul se poziționează la nivelul pelvisului. Deși acest proces poartă numele de "cădere" sau "înaintare", poate să nu fie simțit de către mamă 
  • cervixul începe să se subțieze și să se dilate. Acest lucru este verificat de medicul obstetrician în timpul examinărilor prenatale 
  • contracțiile devin din ce în ce mai frecvente și mai puternice, poate chiar dureroase.
  • crampe abdominale sau rectale sau o durere persistentă la nivelul spatelui
  • ruptura membranelor. În majoritatea cazurilor, ruptura membranelor apare în momentul inițierii travaliului. La unele gravide acest lucru se produce înainte de declanșarea travaliului. 

 Stadiile nașterii:

      Travaliul și nașterea propriu-zisă reprezintă procesul de naștere a unui copil. Ca și sarcina, travaliul și nașterea urmează o anumită secvență de evenimente. Travaliul și nașterea nu diferă foarte mult de la o femeie la altă. Totuși în cazul în care o femeie a mai avut o naștere este posibil ca următoarea să fie diferită. Travaliul este împărțit în două faze: travaliul precoce (latent) și travaliul activ. Travaliul precoce duce la travaliul activ prin contracții moderate până la severe, uneori neregulate. Travaliul activ are trei stadii :
  • în primul stadiu al travaliului activ contracțiile devin mai puternice, frecvente și regulate. Odată cu aceste contracții se produce subțierea și dilatarea cervixului, organismul se concentrează pe faza de "împins" 
  • în timpul celui de-al doilea stadiu copilul se naște 
  • în timpul stadiului al treilea se elimină placenta. 
    Travaliul precoce începe cu contracții însoțite de o stare de disconfort, ce vor începe să dilate cervixul. Această fază poate să dureze chiar și 2-3 zile, în special la prima sarcină. Contracțiile vor deveni mai puternice și mai frecvente, dilatând treptat cervixul de la 3 cm la 10 cm. În timpul fazei active se va merge la spital. Pe măsură ce travaliul avansează, se pot administra antialgice (medicamente pentru durere). În apropierea momentului de expulzare a fătului, pot apărea simptome că iritabilitate, anxietate, greață sau epuizare. Împingerea pentru expulzia fătului poate dura de la câteva minute la câteva ore. Deși travaliul mediu pentru primipare (femei la prima naștere) este de 9 ore, la unele gravide poate dura mai puțin. Chiar și după expulzia fătului, contracțiile vor dura până la eliminarea placentei. În special în cazul femeilor care au mai născut pot apărea contracții dureroase timp de câteva zile după naștere, cauzate de contracția uterului. 

 Cum voi naște? 

    Astăzi, se folosește pe o scară tot mai largă anestezia epidurală - introducerea unui anestezic prin intermediul unui tub în regiunea inferioară a măduvei spinării. În momentul expulziei, pentru a preveni ruperea excesiva a perineului, se poate practica epiziotomia. Aceasta este o incizie la extremitatea posterioară a orificiului vulvar. Imediat după naștere se face sutura inciziei. În anumite condiții în care nașterea pe cale vaginală nu poate avea loc sau mama nu dorește acest lucru, se practică operația cezariană de extragere a fătului prin peretele abdominal. Cezariana se poate face cu anestezie generală, rahidiană sau epidurală. Incizia este, de obicei, orizontală, deasupra regiunii pubiene și când se vindecă devine aproape invizibilă. Dacă nu există recomandare medicală strictă, vă recomand să optați pentru nașterea naturală. În acest caz, recuperarea post partum este mult mai rapidă, secreția lactată se instalează mai repede, vă puteți bucura și îngriji imediat bebelușul și este o experiență unică.

 Când să dau telefon doctorului sau moașei? 

    Dacă sunteți în al treilea trimestru, probabil vi s-a spus deja de multe ori ce este de făcut când începe travaliul. În orice caz, dacă simțiți că a venit timpul, nu vă jenați să chemați doctorul sau moașa. Este de datoria lor să sfătuiască femeile care nu sunt sigure că sunt în travaliu sau care au nevoie de îndrumare; în plus, comunicarea verbală ajută foarte mult, căci specialistul își poate da seama de situație chiar din tonul vocii dumneavoastră. Vă va întreba cât de dese sunt contracțiile, dacă puteți vorbi în timpul unei contracții și ce alte simptome aveți: dacă vi s-a rupt apa,  dacă observați o scădere a activității fătului, sau dacă aveți o sângerare vaginală, febră, dureri de cap, tulburări de vedere sau dureri abdominale.
    În schimb, mersul la spital (atunci când spitalul e în același oraș ca și dumneavoastră :) ), în caz că totul decurge normal, nu trebuie sa fie mai repede de momentul când aveți contracții regulate (la 5-6 minute distanță una de alta, fiecare durând cel puțin 45 de secunde, de cel puțin o oră). Dacă mergeți mai repede, sunt șanse mari că medicul vă va trimite din nou acasă.

 Ce trebuie să fac la începutul travaliului? 

    La începutul travaliului este foarte important să beți multe lichide.Alternați plimbarea cu odihna, faceți o baie sau un duș călduț pentru atenuarea disconfortului sau durerii. Și încercați să vă odihniți, căci vă așteaptă o muncă grea!

 Este posibil să am contracții fără travaliu?  

    Bineînțeles. Experimentați un travaliu fals în cazul în care cervixul nu se dilată (doctorul/moașa poate să verifice aceasta), contracțiile sunt aleatoare și nu cresc în intensitate, iar durerile pe care le simțiți în abdomen sau spate trec ușor cu o baie caldă sau un masaj. Pentru calmarea acestor contracții neproductive și neregulate, beți multă apă. Contracțiile dinainte de începerea travaliului pot dura foarte mult, chiar până la trei zile; deși dureroase, ele sunt neregulate și impredictibile.

 Cum fac față durerii?

    Durerea trece mai ușor dacă se asociază contracția cu respirația pentru a oxigena fătul, pentru că adesea se asociază contracția cu durerea. Potrivit studiilor de specialitate, suportul acordat gravidei pe toată durata sarcinii și mai ales în timpul travaliului are numeroase beneficii. Se pare că femeile însărcinate depășesc mai ușor frica de a naște și nu mai optează pentru cezariană (în cazul în care nu este recomandată medical), nasc mai ușor (nu se mai utilizează forcepsul), renunță la medicația împotrivă durerii și nu au o părere negativă despre experiența nașterii. S-a observat că un obiect drag de acasă (o jucărie), masajul picioarelor sau fredonarea unei melodii preferate o ajută pe gravidă să nu-și mai concentreze atenția asupra durerii. 

 În ce cazuri trebuie să sun de urgență medicul?

     Se apelează la serviciul medical de urgență atunci când: 
  • se constată sau se suspicionează protruzia cordonului ombilical în vagin (prolaps de cordon ombilical). În cazul în care acest lucru se produce, se indică abordarea de urgență a unei poziții în genunchi, cu capul și toracele mai jos decât bazinul pentru a scădea presiunea asupra cordonului ombilical până la venirea ajutoarelor. Prolapsul de cordon ombilical poate opri alimentarea cu sânge a copilului. 
  • dureri abdominale severe 
  • sângerări vaginale 
  • semne de preeclampsie 
  • edeme brusc apărute ale feței, mâinilor sau picioarelor 
  • tulburări de vedere 
  • cefalee severă 
  • dureri, crampe sau febră însoțite de sângerări vaginale 
  • eliminarea de țesut uterin 
  • febră mai mare de 39 grade C 
  • dureri pelvine ce nu se ameliorează 
  • episoade de vomă de 3 ori pe zi, în special dacă se însoțește de febră sau durere 
  • disurie (durere la urinare) 
  • eliminarea unei cantități crescute de fluide vaginale (este posibil să se considere greșit ruptură de membrane cu scurgere a lichidului amniotic în loc de tulburări de control vezical) 
  • durere la urinat, urinări frecvențe, iar urină este tulbure, miroase urât sau este cu sânge. 
    Gravidele cu vârstă de gestație între 20 și 37 săptămâni se prezintă la medic de urgență atunci când:
  • există îngrijorări cu privire la mișcările copilului, atunci când acesta nu mai mișcă sau când mișcările sunt mai puțin frecvente 
  • apar orice sângerări vaginale 
  • apar contracții regulate (cu sau fără durere) la un interval mai mic de 15 minute una de alta și continuă timp de 2 ore chiar cu schimbarea poziției și administrarea de lichide 
  • dureri lombare (de spate) brusc apărută sau presiune pelvina 
  • sensibilitate uterină, febră inexplicabilă, senzație de slăbiciune (simptome posibile de infecție) 
  • crampe intestinale cu sau fără diaree.
    Gravidele cu vârstă de gestație peste 37 săptămâni apelează la medic de urgență atunci când: 
  • se observă mișcări mai rare sau se opresc de tot mișcările copilului 
  • apar sângerările vaginale de orice tip 
  • apar contracții regulate (la 5-6 minute distanță una de alta, fiecare durând cel puțin 45 de secunde, de cel puțin o oră) 
  • eliminarea bruscă de lichid din vagin însoțită de durere. 

 Perioada de pregătire pentru travaliu și naștere 

     Deși evenimentele din timpul travaliului nu pot fi controlate, trebuiesc cunoscute opțiunile din timpul travaliului înainte ca acesta să se instaleze. Este indicat să se cunoască cât mai multe despre travaliu, medicația de înlăturare a durerii, ce tip de medicație poate fi folosită în cazul în care apar probleme și despre hrănitul la sân după naștere. Este indicat să se facă un plan al nașterii și să se consulte medicul cu privire la acest plan. Se includ în acest plan dorințele referitoare la felul nașterii și la situațiile din timpul nașterii, precum și preferințele pentru cazurile agravate de genul: travaliu prelungit sau durere extremă. Găsiți un plan de naștere pe care îl puteți completa, dacă dați click aici.

travaliu

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley