SfatFarma logo vineri, mai 27, 2016

Semințele de chia - 9 beneficii uluitoare ale acestora + efectele adverse posibile ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Semințele de chia - 9 beneficii uluitoare ale acestora + efectele adverse posibile



semintele de chia

    Semințele de chia (Salvia hispanica) au ajuns să fie printre cele mai populare "superalimente" de pe piața din România. Sunt foarte ușor de digerat, în special atunci când sunt preparate corect. Acestea reprezintă un ingredinent foarte versatil pentru o viață sănătoasă.
    Semințele de chia sunt bogate în substanțe nutritive și ne pot procura un adevărat boost de energie. Mai mult, ultimele studii ne-au arătat că, semințele de chia pot chiar să vindece diabetul zaharat (detalii mai jos).
    Semințele de chia provin din zona Mexicului, unde erau recunoscute pentru valorile lor nutritive ieșite din comun și chiar pentru proprietățile lor medicinale. Mai mult, erau utilizate de către băștinași ca o formă de plată.
    Războinicii azteci consumau semințe de chia pentru a le da energie și rezistență în bătălii. Se credea că doar o singură lingură de semințe de chia, poate șă ajungă să procure energie pentru o întreagă zi. În limbajul Mayaș, cuvântul chia înseamnă "putere". Se spunea că aceste semințe sunt "hrana luptătorilor" sau "hrana alergătorilor", deoarece furnizau un nivel energetic ridicat.

    Profilul nutritiv al semințelor de chia

    Cauza principală pentru care semințele de chia sunt atât de benefice organismului nostru este faptul că sunt foarte bogate în fibre, omega-3, proteine, vitamine și minerale. Acestea conțin (raportat la 100g produs - link):
  • Fibre (38g – 151% Doza Zilnică Recomandată)
  • Proteine (16g)
  • Omega-3 (17552 mg)
  • Omega-6 (5785 mg)
  • Calciu (631 mg – 63% DZR)
  • Cupru (0.2 mg – 9% DZR)
  • Fosfor (948 mg – 95% DZR)
  • Potasiu (160 mg – 5% DZR)
  • Zinc (3.5 mg – 23% DZR)
    Semințele de chia conțin de asemenea stronțiu, vitamina A, complexul B, vitamina E, vitamina D și o varietate de minerale, precum fierul, sulful, iodul, magneziul și manganul, deasemenea fiind o sursă extraordinară de antioxidanți.

    Iată 9 beneficii uluitoare ale consumului de semințe de chia:

piele frumoasa

    1. Luptă împotriva procesului de îmbătrânire a pielii

    Un grup de cercetători din Mexic au arătat că semințele de chia conțin de două ori mai mulți antioxidanți decât se credea până atunci. Iar beneficiul acestor antioxidanți s-a arătat a fi estomparea producerii de radicali liberi în organism, cu aproape 70% (link).
    Antioxidanții grăbesc procesul de refacere a pielii, așadar consumul de semințe de chia poate opri procesul de îmbătrânire a pielii datorată daunelor provocate de radicalii liberi.

aparat digestiv

    2. Ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv

    Semințele de chia conțin foarte multe fibre. O porție din aceste semințe, ne furnizează mai multe fibre decât cantitatea minimă recomandată (ceea ce nu este un lucru rău!). Fibrele sunt esențiale pentru corpul nostru, acestea țin în frâu nivelul de insulină din sânge. Așa că, semințele de chia sunt "medicamente de diabet" naturale. Un al doilea beneficiu al cantității mari de fibre este promovarea sănătății sistemului digestiv și asigurarea unui scaun normal și sănătos. 
    Semințele de chia pot absorbi foarte multă apă, mărindu-și volumul. Astfel, ocupă mult loc în stomac, ajutând la producerea mai rapidă a sentimentului de sațietate (link). Acest lucru explică de ce consumul semințelor de chia este asociat cu pierderile în greutate (link). Totodată, semințele de chia, după consumul lor, formează o substanță gelatinoasă în stomac (din cauza fibrelor solubile pe care le conțin), care funcționează ca prebiotice pentru flora noastră intestinală (vă recomand să citiți articolul meu despre diferența dintre prebiotice și probiotice - aici).

inima umana

    3. Ajută la menținerea sănătății inimii

    Abilitatea semințelor de chia de a anula inflamția în corp, de a regula colesterolul și de a scădea tensiunea arterială le face extrem de benefice pentru sănătatea inimii (link). Pe de altă parte, consumul semințelor de chia descrește riscul apariției aterosclerozei. 
    Pentru niște grăunțe așa de mici, semințele de chia conțin o cantitate foarte mare de acizi grași esențiali (conțin mai mult omega-3 chiar decât somonul). Omega-3-ul ne protejează inima prin scăderea nivelului colesterolui și a tensiunii arteriale.

diabet zaharat

    4. Pot vindeca diabetul

    Cercetătorii de la Universitatea Litoral din Argentina au încercat să determine cum ajută semințele de chia în prevenirea bolilor metabolice cum ar fi dislipidemia (prea multă grăsime în sânge) sau rezistența la insulină - care sunt doi dintre principalii factori în dezvoltarea diabetului. Publicat în British Journal of Nutrition, articolul chiar mi se pare de-a dreptul fascinant (link).
    Cercetătorii au realizat două serii de teste. Prima serie a testat cum reacționează șobolanii sănătoși la o dietă bogată în sucroză, în care sursa principală de grăsimi au fost semințele de chia. A doua serie a testat aceași dietă, dar fără adaosul de semințe de chia. Șobolanii din urmă au dezvoltat boli precum dislipidemie și rezistența la insulină. În final, cercetătorii au hrănit șobolanii bolnavi cu semințe de chia timp de două luni, iar rezultatele au fost uluitoare: semințele de chia au vindecat în totalitate dislipidemia și rezistenșa la insulină a șobolanilor.
    Studiile pe șobolani au fost de-a dreptul uluitoare, semințele de chia au vindecat diabetul. Se crede că semințelor de chia dau același rezultate și la oameni, dar în viitorul apropiat, vor urma studii în care se va testa reacția bolnavilor cu diabet la o dietă bogată în semințe de chia.
    În acest studiu, s-a mai descoperit și faptul că, semințele de chia reduc și grosimea țesutului adipos visceral (grăsimea abdominală, dintre organe).

nivelul de energie

5. Cresc nivelul de energie

    Un studiu recent a arătat că semințele de chia pot să crească performanțele sportive mai mult decât le-ar crește băuturile speciale pentru sportivi.
    În acest studiu, jumătate dintre atleții testați, au consumat în procent de 100% băuturi speciale pentru sportivi, iar cealaltă jumătate doar semințe de chia. Performanțele atleților care au consumat semințe de chia, a crescut, în medie, cu 10% în plus, față de cei care au consumat băuturile energizante.

oase puternice

6. Oase mai puternice

    Semințele de chia conțin cantități semnificative de calciu. Consumul de calciu este fundamental pentru sănătatea oaselor. Semințele de chia mai conțin și bor, un alt element important pentru oase. Borul ajută în metabolizarea calciului, magneziului, manganului și a fosforului. 

slabit

7. Cresc masa musculară și scad stratul de grăsime

    Semințele de chia sunt o sursă excelentă de proteine. De aceea se recomandă consumul semințelor de chia pentru cei care doresc să slăbească și să crească în masă masculară.
    Principala caracteristică a semințelor de chia este faptul că pot absorbi o cantitate de apă de până la de 10x greutatea lor. De aceea, acestea pot prelungi hidratarea optimă a organismului și absorbția corectă a substațelor nutritive. În plus, scad poftele alimentare, deoarece ne țin sătui mai mult timp,         Deoarece semințele de chia sunt bogate în zinc, ajută la producerea în corp a leptinei. Leptina este un hormon cheie în reglarea apetitului și a consumului de energie în organism.

cancer

8. Luptă împotriva cancerului cervical și de sân

    Semințele de chia sunt foarte bogate în omega-3. Un studiu publicat în Journal of Molecular Biochemistry în anul 2013 a arătat faptul că omega-3 poate opri dezvoltarea celulor canceroase în cazul cancerului cervical și de sân. Celulele canceroase își reduceau numărul, în timp ce, celulele sănătoase erau neafectate. Totuși, din ceva motiv, concluzia studiului a fost faptul că "avem nevoie de cercetări ulterioare pentru a avea un rezultat concludent" (link).

dantura

9. Ajută la menținerea sănătății dentare

    Semințele de chia conțin cantități mari de calciu, fosfor, vitamina A și zinc. Așa că nu e de mirare că sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră dentară.
    Zincul, de exemplu, previne formarea tartrului și luptă împotriva respirației urât mirositoare, prin eliminarea bacteriilor care o cauzează.

Efectele adverse ale consumului de semințe de chia

    În principiu, există doar un singur efect advers al semințelor de chia. Trebuie să știți că puteți să simțiți disconfort stomacal în cazul în care consumați cantități mari de semințe nehidratate (uscate) (deoarece acestea se umflă în stomac - dacă nu sunt hidratate înainte).
    De asemenea, au fost raportate cazuri extrem de rare de alergie la semințele de chia. Simptomele posibile sunt: piele iritată, greață, vomă sau diaree.

budinca de chia

Cum se consumă corect semințele de chia?

    Semințele de chia, pentru a se asimila corect și pentru a exclude riscul ca acestea să se umfle prea mult în stomac, trebuiesc hidratate corespunzător, înainte de a fi consumate. În timpul procesului de hidratare, are loc și un proces de germinare și sunt eliberați o serie de inhibitori de enzime, care înainte, protejau semințele. Acest lucru ne va asigura digestia semințelor într-un mod optim. După hidratare, se pot consuma ca atare, sau se pot adăuga la un smoothie sau o băutură.

Cum să hidratăm semințele de chia?

    Amestecați semințele de chia cu apă, în proporție de maxim 1:10 (chia:apă). Lăsați amestecul să "stea" pentru aproximativ o oră. Adăugați, dacă doriți diferite fructe sau nuci. Poftă bună!

Beneficiile consumului de semințe de chia în sarcină

    Din cauza tuturor beneficiilor enumerate mai sus, semințele de chia sunt extrem de bune și în timpul sarcinii. Fiind o sursă bogată de omega-3, vitamine și minerale, mamele în devenire trebuie să considere avantajele consumului acestora. Sarcina poate fi foarte costisitoare pentru organism, în ceea ce privește vitaminele și mineralele. Iar consumul semințelor de chia poate reaproviziona eventualele lipsuri.

Cum includem semințele de chia în dietă?

    Dacă consumați semințe de chia pentru prima dată în viață, se recomandă includerea lor în dietă în mod gradual. Hidratați-le corect înainte de consum. Consumul zilnic minim recomandat este de 2 linguri de semințe uscate (dar se poate trece cu mult acest prag, fără probleme). 
    Seințele de chia nu râncezesc din cauza nivelului ridicat de antioxidanți pe care îi conțin. Compoziția este impresionantă iar efectele asupra sănătății, cu adevărat, miraculoase.
    Pentru inspirație, v-am inclus câteva rețete delicioase de budincă de chia, foarte simple de făcut și de-a dreptul delicioase: 

beneficiile consumului de seminte de chia
    

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




2 comentarii:

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley