SfatFarma logo vineri, iunie 17, 2016

Boala Basedow Graves - posibilele cauze ale bolii și tratamentul holistic ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Boala Basedow Graves - posibilele cauze ale bolii și tratamentul holistic



tiroidita basedow graves

    În acest articol nu voi aminti noțiunile de bază despre boala Basedow Graves, ci în schimb voi încerca să acopăr 3 subiecte importante legate de această boală. În primul rând trebuie să ne focusăm pe controlul simptomelor în mod natural (astfel scăzând doza de medicație prescrisă), în al doilea rând vom încerca să identificăm cauza apariției bolii, iar în final, vom încerca să tratăm cauza adevărată a bolii Graves.
    Boala Graves este o afecțiune serioasă cu potențiale riscuri fatale - din cauza crizei tirotoxice, numită și "furtuna tiroidiană". Simptomele acesteia sunt: febra, transpirațiile, tahicardia, greața, vărsăturile, diareea, icterul, aritmiile cardiace, agitația, delirul, insuficiența cardiacă, șocul și coma. În orice caz, simptomele acestei boli, de cele mai multe ori, sunt mult mai blânde, apărând doar simtomele ușoare.
    De cele mai multe ori, medicii vor recomanda distrugerea completă a glandei tiroide. Părerea mea în schimb, este că distrugerea glandei trebuie să fie absolut ultima soluție, după ce am încercat tot ce se poate, fără rezultat (într-adevăr, în unele cazuri grave, distrugerea glandei tiroidiene este cea mai bună soluție, cunoscută până acum).
     Simptomele bolii Graves nu sunt întotdeauna aceleași. Lista simptomelor "oficiale" ale acestei boli sunt (în ordinea descrescătoare a severității):
  • criza tirotoxică
  • gușa (tiroidă mărită)
  • oftalmopatie (exemplificată în poza de mai jos)
  • mixedem pretibial
  • tremur
  • simptome cardiovasculare
  • apetit crescut
  • scădere în greutate
  • intoleranță la căldură
  • transpirație
  • nivel scăzut de energie
oftalmopatie

    Aceste simptome nu apar în toate cazurile, pot apărea doar unele dintre ele (oftalmopatia - simptomul cel mai des asociat cu aceasră boală - nu este un simptom obligatoriu).

    Experiența pacienților diagnosticați cu boala Graves: 

  • diagnosticul concludent poate să apară doar după o perioadă lungă de investigări ale simptomelor
  • pacientul, după primirea diagnosticului este făcut să se simtă intimidat și speriat (din cauza faptului că le este spus că această boală nu are cauză cunoscută și nici tratament sigur și neinvaziv)
  • opțiunile de tratament sunt distrugerea glandei tiroidiene sau medicație toxică (acestea tratează doar simptomele, nu și cauza adevărată a bolii, astfel întârziind doar scoaterea glandei tiroidiene)
    Pacienții descriu această boală ca o boală deprimantă și din care nu există scăpare, deoarece medicul le-a spus că nimic nu se poate face pentru a vindeca această boală. Acest lucru duce în unele cazuri la colaps emoțional, pacientul nemaifăcând nimic ca să se facă mai bine.
    Dar, de fapt, lucrurile stau altfel:
  • există metode de vindecare a bolii Graves
  • cauza bolii graves nu e în totalitate necunoscută (detalii mai jos)
  • medicația toxică (methiamazole, propyltiouracil) poate să nu fie necesară
  • distrugerea glandei tiroidiene nu este inevitabilă
    Boala Basedow Graves NU este o boală a tiroidei. Aceasta este o boală a sistemului imunitar care afectează în mod special glanda tiroidă. Ca urmare, orice tratament (medicamente, nutriție, ierburi medicinale, chirurgie) care este focusat doar pe glanda tiroidă nu va vindeca boala ci doar îi va ameliora simptomele. 
    Cu cele spuse mai sus în minte, vom încerca să abordăm boala în doi pași simpli:
  1. în primul rând trebuie să controlăm simptomele bolii, folosind metode cât mai neinvazive și naturale posibil (medicamentele pot fi necesare în unele cazuri, nu trebuie să excludem de tot această posibilitate)
  2. în al doilea rând trebuie să tratăm sistemul imunitar, readucând-ul la normal.
    Înainte de toate, trebuie să vă precizez faptul că, dacă aveți deja prescrise medicamente pentru boala Graves, nu renunțați la ele fără acordul medicului. Trebuie să încercați, pe lângă administrarea acestor medicamente și alte metode de refacere a sistemului imunitar, iar la următoarea consultare la medicul dumneavoastră, în caz că sunt îmbunătățiri a bolii, acesta vă va scădea doza sau chiar va renunța la medicamente.

    Ce se recomandă în boala Basedow Graves?

  • Suplimentarea cu carnitină
    Carnitina scade efectul hormonului T3 (hormon tiroidian) la nivelul receptorilor celulari, astfel reducând intensitatea simptomelor bolii, însă fără să reducă nivelul de hormoni din sânge (studiul despre efectul carnitinei asupra hormonilor tiroidieni îl găsiți, dacă dați click aici). Doza zilnică recomandată de carnitină este între 2 și 4 grame.
  • Plante medicinale
    Plantele medicinale care au efecte benefice în cazul bolii Graves sunt (sursa aici):
  1. Iarbă de Vineţică (Ajuga reptans)
  2. Talpa Gâștei (Leonurus cardiaca)
  3. Roiniță (Melissa officinalis)
  4. Rădăcină de Cârmâz (Phytolacca americana)
  5. Frunză de Lumânărică (Verbascum thapsus)
  6. Bulb de Fritilaria (Fritillaria cirrhosa)
  7. Coajă de Rădăcină de Dafin (Myrica cerif)
  8. Coajă de nuc negru (Juglans nigra)
  9. Muşchi Irlandez (Gelcarin) (Chondrus crispus)
  10. Fruct de Ardei Iute de Cayenne (Capsicum annuum)
  11. Fruct de Palmier Pitic (Serenoa repens)
  • Seleniu
    S-a constatat că pacienții care s-au vindecat de boala Graves, aveau nivel crescut de seleniu în sânge. Seleniul este un oligoelement important pentru o bună funcționare a tiroidei, deficitul de seleniu ducând la activarea proceselor autoimune tiroidiene. S-a demonstrat că o dietă bogată în seleniu duce la atenuarea procesului autoimun (scăderea nivelului de anticorpi). Alimentele bogate în seleniu sunt: 
  1. nucile braziliene
  2. semințele de floarea soarelui 
  3. ciupercile  
  4. germenii de grâu
  5. germenii de orz
  6. orezul brun
  7. ovăzul
  8. ceapa
  • Vitamine și antioxidanți
    O dietă bogată în vitamine și antioxidanți (în special vitaminele A, D și E), s-a arătat că scade procesul autoimun al tiroiditei Graves.

    Nu toate suplimentele sunt necesare în toate cazurile de boala Graves. Trebuie să vă găsiți cantitatea minimă de suplimente pentru a vă ține simptomele sub control și mai apoi să vă focusați în special pe tratarea sistemului imunitar.
  • Dieta
    Se recomandă consumul alimentelor goitrogene (cele care nu sunt recomandate celor care suferă de hipotiroidism). 
    Alimentele recomandate sunt:
  1. mei
  2. broccoli
  3. conopidă
  4. varză
  5. ridichi
  6. kale
    Alte alimente recomandate, din cauza efectului lor antiinflamator: cocos (tăiat bucăți crud sau apă de cocos), avocado, turmeric (curcuma), zeolit, scorţişoară, fructe de pădure, seminţe de dovleac, smochine, banane, migdale, pudră de ashwagandha.
    Alimentele contraindicate sunt:
  1. trebuie redus consumul de alimente care provoacă aciditate şi inflamaţia organismului – lactate, proteină animală, zahăr procesat
  2. glutenul trebuie eliminat complet din dietă – studile arată că afecţiunile tiroidei pornesc de la glutenul care declanşează în organism anumite reacţii în urma cărora se produc anticorpi care atacă glanda tiroidă
  3. cafeaua trebuie şi ea evitată pe cât este posibil (ştiu că pentru multe persoane acest lucru este foarte greu de realizat)
  4. sarea iodată - iodul este folosit în fabricarea hormonilor tiroidieni - trebuie scăzut consumul de iod cât este posibil.
  • Exerciţii fizice
    Se recomandă efectuarea de exerciții fizice de intensitate medie sau ridicată (e bine să apară transpiraţia şi inima să lucreze puternic), în special dimineaţa la scurt timp după trezire, pentru cel pușin 10-15 minute. Eu recomand exerciţiile explozive (de sărit) pentru o mai bună stimulare a sistemului limfatic. De asemenea, se recomandă statul afară, la lumina naturală a soarelui (pentru sinteza de vitamina D).
  • Exerciţii psihice
    Orice afecţiune apare din cauza acidităţii din organism, iar factori extrem de acidifianți sunt: stresul, supărarea, nervozitatea şi toate stările psihice negative. Aşa că trebuie să avem foarte mare grijă de acest lucru:
  1. trebuie să avem o odihnă bună : somn cel puțin 8 ore pe noapte
  2. reducerea stresului cotidian
  3. efectuarea activităților care să transmită o stare de bine: activităţi distractive, relaxante, meditaţie (recomand această meditație).
tiroida

    Întrebarea mea este: cum tratează medicina convențională cauza tiroiditei Basedow Graves (dereglarea sistemului imunitar)? Răspunsul este simplu: nicicum.

    Pentru a trata o boală, trebuie mai întâi să o înțelegem. Ce este de fapt o boală autoimună? Bolile autoimune sunt cauzate de o confuzie a sistemului imunitar. Acesta reacționează în exces, generând anticorpi care atacă propriul organism. Sistemul imunitar nu mai are abilitatea de a diferenția corpul de invadatorii externi.

    Cauze posibile ale bolilor autoimune (implicit a bolii Basedow Graves):  

  

sindromul intestinului permeabil
  • Sindromul intestinului permeabil
      Sidromul intestinului permeabil este definit medical prin creșterea permeabilității mucoasei intestinale pentru o serie de toxine endogene (produse de organism) sau exogene (prin ingestie). Acesta apare atunci când spațiile dintre celulele peretelui intestinal s-au lărgit din diverse motive și permit pătrunderea și recircularea toxinelor în organism. Aceste toxine pot semăna cu unele celule ale corpului (în cazul nostru celulele tiroidine), ca urmare, corpul va ataca aceste toxine, dar și celulele din corp care au structură asemănătoare cu acestea.
    Această afecțiune este legătura ascunsă între bolile autoimune, cum ar fi: Graves, Hashimoto, psoriazis, artrita reumatoidă, lupus.
    Semne posibile ale sindromului intestinului permeabil sunt:
  1. Gaze, balonare, diaree sau sindromul intestinului iritabil
  2. Alergii de sezon sau astm, alergii sau intoleranțe alimentare
  3. Dezechilibre hormonale
  4. Afectiuni autoimune precum artrita reumatoida, tiroidita lui Hashimoto, lupus, psoriazis sau boala celiaca.
  5. Oboseala cronica sau fibromialgie.
  6. Tulburari de dispozitie sau nervoase, precum depresie, anxietate.
  7. Acnee, rozacee sau eczema.
  8. Candida.
  • Bacteria Yersinia enterocolitica
    Această bacterie trăiește în mod normal în tractul digestiv al persoanelor sănătoase. Aceasta, ajungând în sânge (legătură cu sindromul intestinului permeabil?), generează răspunsul sistemului imunitar, generând anticorpi specifici. Conform acestui articol, 75% din cei afectați de boala Graves prezintă anticorpi în sânge la bacteria Yersinia enterocolitica, în conrast cu doar 8% în cazul indivizilor sănătoși.

  • Bacteria Helicobacter pylori
    Un studiu din anul 1998 a găsit o legătură între infecția cu Helicobacter pylori și bolile autoimune care afectează tiroida (Hashimoto sau Graves). Articolul îl puteți găsi aici.
    Există multe remedii naturiste care merită încercate, atât pentru infecția cu Helicobacter pylori cât și pentru Yersinia enterocolica.

  • Boala celiacă
    Conform acestui studiu, s-a găsit o legătură între boala celiacă (intoleranța la gluten) și boala Graves. Pentru mai multe informații legate de gluten și intoleranța la gluten, vă recomand să citiți articolul meu pe acest subiect (link).
    Recomand ca toți cei diagnosticați cu boala Graves să își facă un control de rutină pentru depistarea bolii celiace (analiză de sânge).
  • Contactul prelungit cu diferite toxine
    Contactul prelungit cu unele toxine poate declanșa răspunsul autoimul al organismului. Trebuie văzut dacă pacientul a fost expus la metale grele, are avut lucrări dentare cu amalgam, a suferit de infecții prelungite, tratate cu antibiotice puternice (factori cu potențial dereglator al sistemului imunitar).

    Trebuie găsită în mod obligatoriu cauza declanșatoare a bolii și remediată sau cel puțin evitată cât se poate, pe viitor. 

    Teste de laborator recomandate pentru pacienții diagnosticați cu boala Graves:

  1. testul pentru depistarea bolii celiace
  2. teste pentru metale grele (în caz de expunere prelungită)
  3. teste pentru diferiți paraziți.
    Dacă doriți să citiți mai multe despre boala Graves, vă recomand cartea "Graves' Disease - A Practical Guide", scrisă de Elaine Moore și Lisa Moore.

vindecare

    Nu uitați că pentru orice boală există vindecare! Sănătate multă vă doresc!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley