SfatFarma logo marți, iunie 21, 2016

De ce să spunem "NU" băuturilor fierbinți sau prea reci? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

De ce să spunem "NU" băuturilor fierbinți sau prea reci?



rece sau fierbinte

    Se crede că pentru a produce energie și căldură, mâncărurile și băuturile trebuie să fie consumate fierbinți. Un articol publicat recent pe ScienceAlert.com relatează faptul că, aparent, dacă consumăm băuturile la o temperatură adecvată, de maximum 65 de grade Celsius nu o să ne apară probleme de sănătate din această cauză, însă în cazul în care băuturile se servesc fierbinți (apă, cafea, ceai și alte tipuri de băuturi) se poate declanșa apariția cancerului la esofag, generând astfel teoria conform căreia opărirea repetată a gâtului ar putea duce la formarea tumorilor la nivelul esofagului.
    Aceeași problemă se pune și în cazul alimentelor congelate, prea reci. Aceste alimente (înghețată, băuturi cu gheață), pot irita mucoasa stomacului, producând astfel discomfort gastric.
    În plus, alimentele fierbinți sau prea reci pot distruge smalțul dinților. Expunerea danturii la temperaturi scăzute duce, în timp, la distrugerea smalțului. Trebuie să ținem cont că smalțul, odată distrus, nu se mai reface.
    Alimentele și băuturile fierbinți și cele prea reci, slăbesc, dăunează sau distrug mucoasele. În plus, asemenea băuturilor alcoolice și fumatului, ele diminuă sensibilitatea naturală gustativă, așa încât mâncărurile ce nu sunt puternic condimentate și sărate par fade la gust. Dispare și plăcerea de a mânca fructe sau alte alimente crude cu valoare nutrițională valoroasă, ba chiar se instalează o repulsie față de ele pentru că "nu au nici un gust".
    Alimentele prea reci sau prea fierbinți, de asemenea pot încetini acțiunea enzimelor din stomac, încetinind astfel digestia, aceasta nemaifiind produsă în mod optim.
    Băuturile fierbinți excită nervii și inima, oferindu-le numai pe moment căldură și energie. Aportul de căldură este de-a dreptul neînsemnat. Cruditățile, conferă, dimpotrivă, o energie stabilă permanentă, fără a dăuna cu nimic sistemului nervos.
    Pentru a vă păstra sănătatea vibrantă, trebuie să aveți grijă să nu consumați alimente sau băuturi prea fierbinți sau prea reci.

fierbinte sau rece

    Ceaiul fierbinte este dăunător

     Niciun aliment fierbinte nu cade bine la stomac. Temperatura optimă pentru ceaiul pe care îl bem este de aproximativ 50 de grade. Nu trebuie măsurată cu termomerul: este acea temperatura care da senzație de fierbinte, dar care nu opărește sau irită.

    "Ceaiul cu gheață" este, de asemenea, dăunător

     Ceaiul cu gheață este o modă care fascinează nu numai la noi. Pare o băutură distinsă, la fel de distinsă ca un whisky cu gheață, servită însă de cei cărora medicul le-a intezis alcoolul. Dar orice băutură foarte rece este dăunătoare sistemului digesitv. Pereții stomacului suferă când iau contact cu lichidul rece. Poate unii nu știu că ceaiul cu gheață este mult mai rău decât înghețata. Explicația e simplă: înghețata, înainte de a o înghiți, este savurată mai întâi în gură, până se topește, spre bucuria papilelor gustative. Gura are rolul de a preîncălzi alimentele. Ceaiul cu gheață însă este înghițit direct. Mulți dintre noi nu-și dau seama de efectul nociv al unei asemenea băuturi, dar cei care, după o băutură foarte rece, suferă de durerile la stomac vor învăța acest lucru folosind "calea grea".
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley