SfatFarma logo miercuri, iunie 22, 2016

Care esti tipul de alimentație specifică omului? Cum găsim dieta noastră ideală? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Care esti tipul de alimentație specifică omului? Cum găsim dieta noastră ideală?




alimentatia sanatoasa

    
    Citat din cartea "Hrană vie-o speranța pentru fiecare" de Ernst Gunter. 
  
    Deoarece a fost un timp în care oamenii s-au hrănit mai mult cu carne de vânat, fiartă sau friptă, se putea trage concluzia că noi am fost creați pentru alimentația cu carne și pregătirea ei la foc este normală. Astfel de concluzii sunt însă puțin întemeiate și de aceea, derutante. 
    De ce animalele sălbatice, care trăiesc în libertate, în general nu se imblonavesc, în timp ce printre popoarele civilizate de astăzi cu greu se mai poate afla un om sănătos? 
    Pentru a obține răspunsul corect la întrebarea noastră, ne putem ajuta făcând o serie de comparații cu ceea ce se întâmplă în lumea animală. Ce categorie de animale e mai apropiată de om în ceea ce privește anatomia și fiziologia aparatului digestiv? E vorba oare de categoria animalelor de pradă, a ierbivorelor, a omnivorelor ( de ex porcul) sau a acelora ce se hrănesc mai ales cu fructe (maimuțele)? Gorila de exemplu, nu mănâncă nici un pic de carne. Maimuța antropoidă este singurul animal al cărui apărat digestiv este alcătuit și funcționează întocmai ca cel al omului. Intestinul carnivorelor este de cinci ori mai mic decât cel uman, iar măselele lor sunt zimțate, pe când ale omului sunt tocite, saliva lor este acidă pe când a omului este alcalină, în interior intestinul lor este neted, pe când al omului este cutat, limba lor este aspră la pipăit, pe când a omului este netedă, chiar și acidul gastric este mult mai"acid" mai puternic, la animalele de pradă. 
    Organele digestive ale omnivorelor se aseamănă mai mult cu cele ale animalelor de pradă decât cu cele ale oamenilor; ceea ce înseamnă că un carnivor poate să mistuie mai ușor plante și fructe comparativ cu un mâncător de vegetale și de fructe (vaca, maimuța, omul) atunci când e pus în situația să digere carnea. Deoarece acidul clorhidric al omului este prea slab pentru digestia cărnii, iar intestinul său este ondulat și de cinci ori mai lung decât al animalelor carnivore, carnea rămâne prea mult timp în interiorul acestuia, ceea ce produce putrefacția și mirosul urât. Substanțele de putrefacție trec prin peretele intestinului, în sânge, și generează diverse boli. 
    Susținătorii teoriei evoluționiste și-ar sparge capul cugetând pentru ce aparatul nostru digestiv nu s-a adaptat treptat la alimentația pe bază de carne sau măcar de ce nu a ajuns să fie asemănător cu cel al omnivorelor(porcul). Teoria lor va rămâne mereu sub semnul întrebării. Toate acestea nu dovedesc oare că omul s-a hrănit greșit, de aceea este gata să se îmbolnăvească de orice fel de boală posibilă? 
    Animalele ierbivore nu au gheare pentru a prinde și a sfâșia vânatul. Omul și maimuța sunt sigurele animale dotate cu mâini, cu care să se poată cățăra pentru a-și luă fructele din pom, o dovadă că pentru hrănirea lor este nevoie în primul rând de fructe. Civilizația a produs schimbări fundamentale în modul de viață al oamenilor, dar aspectul tubului lor digestiv a rămas același. Și astăzi el este la fel cu cel al maimuțelor antropoide; în consecință și alimentația omului ar trebui alcătuită, în primul rând din fructe. Între acestea ar trebui socotite și nucile și semințele. Maimuța se hrănește și cu boabe de plante și cu frunze netede, ceea ce ar corespunde cu salata noastră. Dacă găsește rădăcini sau bulbi comestibili nu le trece cu vederea, și bineînțeles, le mănâncă așa cum i le-a dat natura. Nu știe nimic despre fiert, sare de bucătărie, zahăr rafinat, despre otrăvurile conservante! 
    Referindu-ne la noi, putem spune deci că vom fi cu atât mai sănătoși cu cât alimentele noastre vor fi puțin preparate, mai naturale. 
    În urma aceste constatări, nu suntem îndemnați să ne amintim una din primele învățături despre "nutriție" pe care Creatorul a dat-o primei perechi de oameni și care este scrisă pe prima filă a Bibliei?
    Stă scris: "Iată v-am dat orice iarbă care face sămânță, orice pomi fructiferi care fac poame bune pentru hrana voastră" Iar spusele acestea au valoare de lege a naturii, deoarece pentru o atare hrană am fost noi creați.


fructe si legume proaspete
    

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley