SfatFarma logo sâmbătă, iulie 30, 2016

Arsurile solare - sfaturi de sezon pentru a remedia neplăcerile arsurilor solare ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Arsurile solare - sfaturi de sezon pentru a remedia neplăcerile arsurilor solare




     Buletinele meteo ne avertizează că va urma din nou o perioadă de zile caniculare, dar acest lucru este normal, deoarece suntem în toiul verii. Din fericire, cei mai mulți dintre noi preferă vremea însorită. Soarele este benefic pen­tru starea noastră generală de sănătate, ne face să ne simțim mai bine și să fim mai optimiști. De aceea și căutăm litoralul și țările exotice, cu climă cal­dă. Cu toate că a sta la plajă este plăcut, există și riscuri. Bronzul nu este semnul unei sănătăți înfloritoare, este o încercare a pielii de a reduce proce­sul de alterare. Pielea expusă excesiv la soare poate suferi alterări ireversi­bile și poate îmbătrâni prematur.
    Expunerea excesivă la soare este și primejdioasă, din cauza efectelor nocive ale radiației ultraviolete asupra pielii, această dăunând capacității ei de reacție imunitară și mărind riscul de cancer de piele.
     Soarele emite două feluri de radiații ultraviolete: UVA, care penetrează adânc pielea, provocând o îmbătrânire și o ridare prematură, și UVB, care afectează stratul superficial al pielii și declanșează producerea de melanină, pigmentul care provoacă bronzarea. Excesul de expunere este urmat de ar­suri, de apariția pistruilor și de îngroșarea pielii. Razele UVB pot, de ase­menea, declanșa cancere de piele și, mai recent, se bănuiește tot mai mult că razele UVA sunt la rândul lor cancerigene.
    Razele UVA și UVB pot, în oarecare măsură, penetra stratul de nori. Așa că nu sunteți total protejați de arsurile solare, dacă soarele s-a ascuns după nori. Vă mai puteți arde și prin expunere la razele solare reflectate de apă, nisip sau zăpadă, îno­tatorii sunt supuși cu precădere riscului de arsuri, deoarece în apa rece nu simțim faptul că suntem arși de soare. Mai mult, razele ultraviolete nu doar pene­trează apa, ci sunt chiar potențate de apă, iar în apele puțin adânci razele pot fi reflectate și de nisip. Dacă practicați scufundări cu tub respirator la mică adâncime, purtați întotdeauna un tricou pentru a vă proteja spatele.
    Arsurile solare sunt un mare risc și pentru schiori și alpiniști. Intensita­tea luminii solare crește odată cu altitudinea: cu fiecare 300 m urcați, pu­terea razelor soarelui crește cu 4 procente.
    Ce trebuie să facem dacă ne-a ars deja soarele?

    Aplicați comprese calmante sau faceți băi calmante

    După arsură, pielea este încinsă și inflamată. Răcoriți-o cu ajutorul compreselor îmbibate în apă rece. Un ventilator îndreptat către zona lezată va amplifica efectul răcoritor.
    Folosiți apa rece de la robinet sau adăugați în ea câteva cuburi de gheață. Înmuiați o bucată de pânză și aplicați-o ușor peste arsură. Când compresa s-a încălzit, schimbați-o cu alta proaspătă. Repetați de câteva ori pe zi, în reprize de 10-15 minute.
     Ca alternativă la comprese, în special pentru arii mai ex­tinse, puteți face o baie rece. Înbăiați-vă în apă calduță, de tem­peratură confortabilă. După baie, uscați pielea prin tamponare ușoară cu un prosop curat. Niciodată să nu frecati pielea, pentru că o veți irita. Următoarele substanțe pot redu­ce durerea, usturimea și inflamația:

  • Bicarbonatul de sodiu - adăugați din belșug bicarbonat de sodiu în apa de baie puțin călduță. În loc să vă ștergeți cu pro­sopul, lăsați soluția să se usuce pe piele. Este complet netoxică și un cal­mant real pentru durere.
  • Oțetul - adăugați o cană de oțet de mere la o cadă de baie cu apă aproape rece. Oțetul, un astringent perfect, calmează arsurile solare.
  • Făina de ovăz. Dacă arsura solară se întinde pe o suprafață mare, adău­gați o de cană de făină de ovăz la o cadă de apă aproape rece. Scufundați-vă în această apă timp de 15-20 minute.

    Atenție la săpunul folosit

    Săpunul poate usca și irita pielea arsă. Dacă trebuie să folosiți săpunulâ, folosiți unul neu­tru, pentru copii, și clătiți foarte bine. Nu stați scufundat în apa cu săpun și evitați băile cu spumant. 

    Hidratați-vă pielea

    Băile și compresele dau o senzație de bine și tempo­rar înlătură usturimea. Însă vî pot lasă cu o senzație de uscăciune a pielii mai mare decât înainte, în caz că nu apli­cati imediat un produs hidratant. Uscați-vă prin tamponare, apoi întindeți ulei esențial de lavandă pe piele. Pentru un efect de calmare mai puternic, răciți uleiul înainte de a-1 aplica pe piele. 

    Folosiți sucul de aloe vera

    Cercetările au arătat că aloe vera are cu ade­vărat efect în vindecarea rănilor. Deși există geluri și lo-tiuni, sucul obținut direct de la plantă, care poate fi ușor cultivată în ghiveci, pe un pervaz însorit, este mai eficace. Rupeți o frunză, tăiați-o pe lung și lă­sați sucul să picure pe pielea suferindă. 
    Folosiți o pungă cu gheață
    O pungă cu gheață poate avea un efect calmant dacă arsura este minoră. Înfășurați-o într-o pânză umedă și țineți-o lipită de locul arsurii.

    Hidratați-vă organismul și mâncați corect

    Este bine să beți foarte multă apă pentru a putea con­tracara efectele de deshidratare ale arsurii solare. Consumați mese ușoare și hrănitoare. O alimentație echi­librata furnizează substanțele nutritive de care pielea are nevoie pentru a se regenera. 

    Dormiți bine

    Chiar dacă dormitul pe pielea arsă de soare nu este ușor, organismul are nevoie de odihnă pentru a se recupera după arsură. Presărați pudră de talc peste așternut pentru a reduce cât mai mult fricțiunea.

    Atenție la pustule

    Dacă s-au format pustule, înseamnă că arsura este des­tul de serioasă. Dacă acestea vă deranjează și acoperă o zonă puțin întinsă, atunci le puteți goli, dar cu atenție. Nu dați la o par­te pielea de deasupra - veți avea un disconfort și un pericol de infecție mai mic dacă sensibilele terminații nervoase nu sunt expuse la aer. Pentru a elimi­na lichidul, sterilizați un ac ținându-1 deasupra unei flăcări. Spargeți pustula chiar la margine și apăsați ușor pentru a împinge lichidul afară. Faceți acest lucru de 3 ori în primele 24 de ore, apoi nu vă mai atingeți de pustule. 

    Nu repetați greșeala

    După ce ați trecut printr-o arsură solară, pielii îi tre­buie între 3 și 6 luni pentru a reveni la normal. Când după o arsură stratul superficial al pielii se cojește și cade, pielea nouă este mult mai sensibilă. Aceasta înseamnă că repetând greșeala de a sta la soare prea mult, vă veți arde și mai repede, și mai grav decât prima dată. 
    Apelați de urgență la medic dacă aveți: greață, frisoane, febră, senzație de le­șin, slăbiciune generală, pete decolorate viola­cee sau usturimi intense. Dacă arsura pare să se extindă, este posibil să exis­te o infecție care agravează problema. Se crede că riscul de cancer de piele are legătură nu numai cu timpul total de expunere la razele UV ale soarelui, ci și cu episoadele de arsuri solare, în special cele produse în copilărie. Can­cerul de piele ca atare apare însă rareori înainte de maturitate. Cereți opi­nia medicului de familie dacă aveți: 
  • alunițe noi; 
  • o modificare în alunițele existențe: o textură ieșită în relief, durere, 
  • mâncărime, cruste, descuamare, sângerare, schimbare a culorii (mai întunecate sau mai decolorate)
  • orice fel de zone dureroase sau cruste care reapar, localizate în special pe față, urechi, buze, nas și mâini; 
  • o zonă sub formă unei cicatrice a cărei origine este un mister. Cance­rul de piele se poate prezenta uneori sub această formă; 
  • orice schimbare a texturii sau a înfățișării pielii. Atenție la apariția unor zone aspre sau solzoase, la excrescențe și umflături, la decolorări ale pielii. Chiar dacă toate acestea se vor dovedi inofensive, este mai bine să fiți în gardă. 

    Sunteți sensibil la lumina solară?

    Unele medicamente cresc sensibilitatea la lumina solară (fotosensibilitatea) și pot provoca dermatite asemănătoare arsurilor. Printre acestea se număra an­tibioticele, tranchilizantele și antifungicele, anumite contraceptive orale, diu­reticele, medicamentele pentru diabet și chiar ecranele solare care conțin acid para-aminobenzoic (PABA). Cereți medicului de familie informații deta­liate cu privire la potențiale efecte secundare ale medicamentelor prescrise. 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley