SfatFarma logo miercuri, iulie 27, 2016

Ceara din urechi - ce rol are și cum trebuie să ne curățăm urechile? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ceara din urechi - ce rol are și cum trebuie să ne curățăm urechile?



betisoare de urechi

     Ceara din urechi, cunoscută și sub denumirea de cerumen, protejează timpanul de praf și reziduuri. Lăsată în pace, ea își îndeplinește rolul destul de bine, migrând în mod inofensiv spre urechea externă pe măsură ce se usucă, doar pentru a fi înlocuită de o ceară nouă, care se formează în conductul auditiv. Uneori, din cauza obiceiurilor noastre de igienă greșite, ceara formează un dop tare în apropierea timpanului și trebuie îndepărtată de medic.
    Dopul de ceară poate sta la baza pierderii parțiale a auzului, care poate fi progresivă, însoțită de acufene (zgomote în ureche), de durere de ureche sau de o senzație de umplere totală a urechii. Aceste simptome apar pe neașteptate, când o cantitate mică de apă, se strecoară în spatele dopului de ceară (după înot sau după spălatul părului) și rămâne blocată între dop și timpan. De asemenea, dopul de ceară mai poate să capteze bacteriile, crescând riscul de infecții.
    Iată cum puteți preveni astfel de neplăceri:
    Nu introduceți niciodată în ureche obiecte mici sau ascuțite, deoarece puteți să vă sfâșiați timpanul.  Nu folosiți un bețișor cu vată, prosopul sau degetul. Deși credeți că ați curățat urechea, de fapt împingeți ceara și mai adânc, astfel încât ea ajunge să se comporte ca un dop deasupra timpanului.
    După baie, lăsați urechile să se usuce singure. Nu suflați niciodată aer cald în urechi. Nu vă ștergeți urechile în interior. Lăsați natura să își facă treaba. Este suficient dacă vă spălați în urechi o data pe lună, deoarece spălându-vă des veți îndepărta și stratul protector de cerumen care are un rol protector pentru urechile dumneavoastră.
    Dacă aveți deja un dop de ceară format, puteți încerca să picurați în ureche un lichid pentru înmuiere, de exemplu, ulei de măsline. Atenție, unele remedii brevetate, vândute fără rețetă, conțin solvenți organici care irită pielea sensibilă a conductului auditiv și cel mai bine este să le evitați.
    Turnați în ureche o cantitate generoasă de lichid și stați culcat pe o parte timp de 10-15 minute, cu urechea plină în sus. Repetați operația și la cealaltă ureche dacă este necesar. Ceara întărită poate avea nevoie de tratament de două ori pe zi câteva zile la rând. Nu uitați că lichidul pe care îl turnați în ureche se strecoară inițial în spatele dopului, făcând ca temporar simptomele să se înrăutățească. De îndată ce s-a înmuiat ceara, sunteți gata de clătire. Umpleți o seringă de plastic cu apă călduță și ținând capul aplecat, injectați ușor jetul de lichid în conductul auditiv. Jetul de apă injectat, trebuie să aibă neapărat presiune mică. Dacă jetul va avea presiune mare, riscați să vă leați timpanul. Întoarceți capul pe partea opusă și lăsați apa să acționeze. Nu folosiți această metodă dacă aveți timpanul perforat sau alte afecțiuni ale urechii. În acest caz, prezentați-vă la un medic specialist care vă poate îndepărta prin aspirație cerumenul
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley