SfatFarma logo sâmbătă, iulie 23, 2016

Menopauza nu trebuie să fie o schimbare radicală în viață ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Menopauza nu trebuie să fie o schimbare radicală în viață



menopauza

     Recunosc că în acest articol nu pot să vorbesc din experiență personală (care este cea mai sigură), tot ce pot este să redau cunoștințele acumulate citind cărți și articole. Sper să vă placă articolul :).
    Numeroase femei trec prin menopauză cu un număr redus de simptome și multe dintre aceste simptome pot fi controlate în mod natural. Medicii definesc ca menopauză perioadă de un an întreg după ultima menstruație. Ea se instalează de regulă între 45 și 55 de ani. Simptomele menopauzei variază mult. Se poate să nu se manifeste deloc sau să lovească organismul cu forța unei furtuni. Pe măsură ce femeile ina­intează în vârstă, nivelul estrogenului scade, declanșând simptomele speci­fice menopauzei și mărind și riscul de boli cardiovasculare și osteoporoză. Simptomele cele mai frecvente sunt creșterea în greutate, modificările vaginale (uscăciunea și pierderea elasticității), tulburări de somn, transformări emoționale și bufeuri.
     Poate să sune groaznic, dar nu trebuie să și fie așa. Mâncați adecvat, fa­ceti exerciții fizice și discutați cu medicul despre fitoterapie. Oricare dintre aceste alterna­tive poate alina perioada de tranziție, oferindu-vă posibilitatea să vă bucu­rați de avantajele menopauzei: gata cu durerile premenstruale, gata cu ciclul și cu grijile legate de sarcină. Iată câteva modalități pentru a face această perioadă mai ușoară:

    Renunțați la fumat

    Riscul de a contracta boli cardiace și osteoporoză crește mult în timpul menopauzei. Fumatul îl potențează, iar fumătoarele in­tră în menopauză în medie cu 2 ani mai devreme decât nefumătoarele.

    Abțineți-va de la alcool

    Pe măsură ce va apropiați spre menopauză, prea multă băuturică este tot mai rea pentru oase și inimă. Alcoolul provoacă bufeuri, una dintre cele mai mari pacoste ale menopauzei.

    Aprovizionați-vă organismul cu calciu

    Doza zilnică de calciu, adică 1000 mg, poate fi asi­gurată din produsele vegetale (nu lactate). Vegetale ca broccoli, varza chinezească, varza creață, spanac, țelina, nucile, migdalele, fisticul, quinoa, orez brun sau fructele precum portocalele, prunele sau kiwi-ul sunt toate surse excepționale de calciu.

    Nu uitați de vitamina D

    Acesta este celălalt nutrient care este crucial pentru sănătate în perioada menopauzei. Pielea sintetizează vi­tamina D când este expusă la soare. Ea se mai poate procura și din alimentație, în special din produse de origine animală. Orice dietă ați avea, în lunile de iarnă, când razele soarelui sunt slabe, ar trebui să completați cu un supliment.

    Faceți regulat exerciții fizice

    Exercițiile fizice reduc simptomele menopauzei, reglemen­tează somnul, sănătatea oaselor și a inimii. Încercați să găsiți o varietate de activități zilnice care chiar să vă produ­că plăcere. A spune că veți face gimnastică este doar o ocupație printre al­tele, dar, majoritatea femeilor abandonează după numai câteva săptămâni. Pentru a contrabalansa pierderea elasticității corpului la senectute, se recomandă un tip de exerciții concentrat pe flexibilitatea și for­ta întregului organism, fără să formeze mușchi. El are și avantajul de a nu produce transpirație excesivă, ca înotul și yoga. Fortificați-vă organismul mergând în ritm vioi 20-30 de minute cel puțin de 3 ori pe săptămână, folosind un stepper sau făcând un jogging ușor.

    Mâncați mai puțin și mai des

    Pe măsură ce îmbătrânim, modificările în nivelul estrogenului se accentuează. Se recomandă 5-6 mese mai reduse în cursul zilei decât 3 îmbelșugate, incluzând multe fructe și legume proaspete, fasole și leguminoase.

    Împărtășiți-vă problemele

    Mult din stresul menopauzei provine din alte schimbări de viață care apar în același timp. Copiii pleacă de acasă, părin­ții îmbătrânesc și au probleme de sănătate, soții trec prin criza de andropauză. Prieteniile pot ajuta la depășirea acestor fundături emoționale. Dedicați-vă ca voluntară unor probleme de caritate sau alăturați-vă unui grup de sprijin pe perioadă menopauzei. Sunt oportunități foar­te bune de a lega prietenii noi, de a împărtăși stresul vieții sau pur și simplu de a fi împreună, în societate.
    Perso­nal, s-ar putea să înțelegeți ce vi se întâmplă, dar nu și partenerul; el s-ar pu­tea să se arate mirat de schimbările care se petrec în corpul dumneavoastră și să nu pri­ceapă cât de greu vă este uneori. Sugerați-i să citească despre menopauză. După ce va înțelege transformările prin care treceți, e de sperat că va reacționa cu răbdare și blândețe.

    Folosiți mielărea

    Menopauză este un fenomen natural, nu o boală. Este adevărat că puteți avea parte de niveluri hormonale haotice în tot acest timp, care pot transforma această pe­rioadă firescă într-una destul de dezagreabilă. Mielăreaua (Vitex Agnus Castus) a fost folosită de secole pentru păstrarea echilibrului hormo­nal. Cercetările arată că ea acționează asupra glandei pituitare (hipofiza). Se găsește în magazinele specializate sub formă de capsule sau tinctura. Urmați instrucțiunile de pe etichetă.
    Va trebui să folosiți acest leac timp de cel puțin l lună sau mai mult îna­inte de a-i aprecia efectele, dar în majoritatea cazurilor ea face menopauză mai ușoară.

    Folosiți creasta cocoșului

    Studiile arată că ea acționează asupra bufeurilor, transpirației nocturne, uscăciunii vaginale, a tulburărilor de somn, nervozității și depresiei. Oamenii de știință nu știu exact cum, dar se pare că intervine în echilibra­rea nivelului de estrogen. Unii medici recomandă ca utilizarea ei să nu depășească 6 luni consecu­tiv, căci nu i se cunosc efectele pe termen lung. Dar până în prezent nu s-au raportat efecte adverse datorate întrebuințării îndelungate.

    Folosiți salvia

    Salvia a fost folosită din vremuri străvechi pentru a usca transpirația anormală. Era recomandată pentru transpirația excesiva în malarie, ca și pentru supărătoarele transpirații noc­turne și bufeuri ale menopauzei. Cumpărați tinctura de salvie și luați 2,5 ml sau o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi. Veți simți efectul după nu­mai 1-2 zile.

    Introduceți în regimul alimentar mâncăruri pe bază de soia

    Fitoestrogen na­tural, soia s-a dovedit folositoare în a ajuta femeile să depășească simptomele menopauzei. Se consideră că fitoestrogenii furnizează un substitut pentru estrogenul organismului, contribuind la atenuarea bufeurilor și a uscăciunii pielii. Fitoestrogenii din soia se numesc izoflavone. O varietate de produse din soia sunt disponibile în magazine, printre care tofu, șnițele, boabe și lapte.

    Folosiți sunătoarele

    Dacă menopauza aduce depresii pe fond hormonal, se sugerează să recurgeți la sunătoare. Sunătoarele au potențial de a contracara melancolia și s-au dovedit la fel de eficiente ca anumite antidepresive în cazuri de depresie ușoară sau mode­rată. Este și mai puțin probabil să aibă efecte secundare, ca oboseala sau pierderea apetitului sexual, cum se raportează în cazul unor medicamente. S-ar putea să fie nevoie utilizarea lor timp de 2-3 săptămâni înainte de a observa un efect.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley