SfatFarma logo joi, august 11, 2016

6 lucruri ciudate care se întâmplă în organismul copiilor înainte să împlinească vârsta de 6 ani ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

6 lucruri ciudate care se întâmplă în organismul copiilor înainte să împlinească vârsta de 6 ani




copilarie

  • Copiilor li se pot schimba culoarea ochilor
    Mulți dintre bebeluși se nasc cu ochii albaștri, dar culoarea ochilor li se poate schimba. Culoarea ochilor e influențată de pigmentarea regiunii exterioare a irisului, numită stroma. Pigmentul cu pricina e numit melanină, același pigment care ne colorează pielea și părul. Celulele specializate care produc și înmagazinează melanina sunt numite melatocite
    Melanina absoarbe și reflectă lumina în funcție de cantitatea de pigment și de distribuția de melatocite din iris, care duce la diferite culori ale ochilor.
    Ochii albaștri au foarte puțin pigment, ochii verzi au puțin pigment galben, iar ochii căprui, au pigment maro. 
    Cu trecerea timpului, melatocitele vor produce mai mult pigment, rezultând în schimbarea culorii ochilor. Această schimbare a culorii ochilor, în mod obișnuit încetează în jurul vârstei de 5 ani, dar unii adulți, de asemenea își pot schimba, în timp, culoarea ochilor.
  • După naștere, bebelușii pierd foarte mulți neuroni
    Corpul, înainte de naște produce mult mai mulți neuroni decât va avea nevoie în decursul vieții, printr-un proces numit neurogeneză. Înainte ca bebelușii să se nască, aproape jumătate din neuronii din creierul fătului vor muri în mod natural, printr-un proces numit apoptoză. Acest lucru ajută în formarea conexiunilor neuronale importante din creier, iar neuronii care nu au format conexiune, vor fi eliminați. 
    Atunci când un neuron reușește să facă o sinapsă (conexiune neuronală) cu un alt neuron, primește automat o cantitate de proteine numite neurotrofine. Acestea vor proteja neuronul împotriva apoptozei, astfel păstrându-l în viață. Neuronii care nu vor primi această proteină, vor muri. În momentul nașterii, creierul a distrus deja majoritatea neuronilor nefolosiți din creier.
    În timpul copilăriei, copii au mult mai multe conexiuni neuronale decât au nevoie. Conexiunile folosite des vor fi stabilizate și protejate, iar cele nefolosite vor fi slăbite și pierdute. Acest lucru menține creierul funcțional, eliminând sinapsele nefolosite și lăsând astfel loc noilor sinapse care ar putea apărea pe parcursul vieții.
  • În copilărie, proporțiile corpului se schimbă în mod dramatic
    Capul bebelușilor e enorm comparat cu restul corpului. Creierul bebelușilor după naștere cântărește deja o pătrime din greutatea creierului unui om matur. În schimb, masa corporală este  mult mai mică decât masa corporală a unui adult. La vârsta de 2 ani, mărimea creierului ajunge deja la 75% din mărimea creierului adultului. Această creștere se datorează, în special, producerii în creier a celulelor de suport a neuronilor, numite celule gliale. Dar cum poate creierul să crească așa de mult în timp ce e înconjurat de craniu, care nu crește în același ritm cu el? Evoluția s-a gândit și la acest aspect. Bebelușii nu au craniul compact, ci mai degrabă din mai multe bucăți unite ca un puzzle. Aceste bucăți sunt despărțite de o serie de adâncituri numite fontanele. Aceste fontanele permit suficient spațiu creierului pentru a crește în dimensiune, după care, în jurul vârstei de 2 ani, fontanelele vor dispărea, craniul compactându-se. 
  • Creșterea bebelușilor e încetinită față de alți mamiferi
    Specia umană se bucură de o copilărie prelungită. Acest lucru ne-a adus un avantaj evoluționar. Avantajul e din cauza faptului că, atunci când se formează, creierul consumă extrem de multă energie. Excesul de energie de care este nevoie pentru a forma conexiunile neuronale, corpul îl furnizează prin încetinirea procesului de creștere și dezvoltare al restului organismului. Astfel copii rămân mult mai mult timp copii. :)
    În momentul când creierul a terminat în mare procesul de neuroconstrucție, creșterea e reluată, chiar mai mult apare ultimul mare puseu de creștere, numit de cele mai multe ori: pubertate.
  • Bebelușii nu pot tremura atunci când le este frig
    Bebelușii sub vârsta de 3 luni, nu au musculatura suficient de dezvoltată pentru a le permite să tremure. Astfel, ei trebuie să recurgă la metode alternative pentru a-și încălzi organismul atunci când temperatura înconjurătoare este prea scăzută. Pentru asta, ei folosesc un tip special de țesut adipos numit țesut adipos brun, care, în momentul când temperatura exterioară e prea scăzută, se va arde, astfel generând căldura necesară organismului. Acest țesut se găsește în special pe umerii, spatele și pieptul bebelușilor. 
  • Laringele bebelușilor "coboară"
    Laringele are rolul de a ne ajuta să nu încurcăm respiratul cu consumul alimentelor prin închiderea epiglotei (un cartilaj aflat în spatele limbii), astfel mâncarea înghițită nu va ajunge în tractul respirator ci își va continua drumul spre stomac. 
    În cazul bebelușilor, laringele este poziționat mai sus decât la adulți, astfel această închidere nu se face în mod perfect. Astfel, bebelușii pot respira în timp ce papă (de aceea se întâmplă să se înece așa de des). Acest lucru este foarte important, deoarece bebelușii nu au coordonarea de care este nevoie pentru a alterna respirația și înghițitul. La vârsta de 2 ani, laringele începe să coboare mai mult în gât, astfel putând să își facă treaba și să închidă canalul respirator atunci când are loc procesul de înghițire.
    

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley