SfatFarma logo joi, octombrie 06, 2016

În zilele noastre, medicamentele fac parte din cotidian. "Ești bolnav? Ia pastila asta și îți trece!" ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

În zilele noastre, medicamentele fac parte din cotidian. "Ești bolnav? Ia pastila asta și îți trece!"



medicamentele minune

    Când suntem bolnavi, ni se prescriu medicamente care așteptăm să ne vindece dar nu ne gândim niciodată la procesele pe care le declanșează. Cum sunt fabricate medicamentele? De către cine și cum au fost descoperite?
    Multă vreme oamenii au folosit părțile purificate ale unor plante - în zilele noastre, aceste sunt denumite extracte din plante - pentru combaterea durerilor și bolilor. Locuitorii vechii Indii foloseau o plantă oleaginoasă pe nume chaulmoogra în tratamentul leprei. De asemenea, ei foloseau rădăcini ale plantei rauwolfia pentru calmarea bolnavilor mintali. În trecut, egiptenii foloseau seva macului pentru alinarea durerilor și uleiul de ricin împotriva constipației. Azi, avem un întreg arsenal care ne ajută să luptăm împotriva constipației (detalii puteți afla aici).

    Ce sunt medicamentele?

    Toate aceste extracte din plante conțin droguri. Drogul este definit ca o substanță chimică ce influențează funcționarea organismului. Există droguri chia și în mâncarea gătită sau în băuturi, ca de exemplu cofeina prezentă în ceai și cafea. Unele pot avea efecte nedorite și sunt periculoase. Altele ajută organismul să reziste la boli. sau sa le invinga. Acestea sunt medicamentele,
folosite în cadrul tratamentului medicamentos. în unele regiuni, oamenii își preparau singuri propriile medicamente, extrăgând uleiuri și prafuri din ierburi și mirodenii. Pisau pământ și roci, tocau mărunt unele parți din corpurile animalelor, sau le foloseau sângele și lichidele din organism. În epoca primitivă, vraciul, care avea rețete secrete de vindecare, deținea o mare putere asupra grupului său.
    Medicina științifică modernă a creat mii de medicamente. Dintre acestea, aproximativ jumătate
au o compoziție bazată pe substanțe naturale provenite din plante și animale și minerale naturale prezente în soluri și roci.
    Cercetările arată că rețetele tradiționale ce folosesc extracte din plante și animale sunt de
cele mai multe ori foarte eficiente, deoarece conțin tipul corect de medicament. Vechii egipteni puneau pâine mucegăită pe răni pentru a împiedica infecțiile. Acum știm că pâinea mucegăită conține medicamentul antibiotic denumit penicilină. Seva macului conține opiu ce ajută la alinarea durerilor.
    Cea mai mare parte a medicamentelor moderne au fost inventate în laboratoare de chimie. Ele sunt create în fabrici de medicamente de către chimiști și farmaciști. Structurile lor chimice pornesc de la ipotezele susținute de biologi și fiziologi referitoare la funcționarea organismului.
    Fiecare medicament nou creat trebuie să fie testat pe mai multe căi, proces care
durează adeseori ani de zile și costă milioane de lire sau de dolari. Noul medicament este testat în laborator pe celule vii în tuburi de testare și vase de sticlă. Reglementările guvernamentale prevăd testarea acestora și pe animale. Doar apoi se efectuează testarea lor pe oameni care se oferă voluntari, în experimente clinice pe scară mică. După aceea urmează experiențele clinice pe scară largă. în fiecare etapă testele sunt verificate de organizații medicale oficiale și de protecție, în final medicamentul este oferit publicului, în general prin intermediul medicilor. Doar medicamentele foarte sigure se pot vinde în farmacii fără rețetă.
    În orice moment al acestui proces lung și costisitor, medicamentul testat poate da greș. Testele pot dovedi că acesta are unele efecte dăunătoare, sau că nu este destul de eficient în tratamentul pentru care a fost creat. Testele durează ani de zile, deoarece problemele pot interveni după mult timp. Mii de medicamente sunt testate în fiecare an, dar puține dintre acestea reușesc să ajungă la o forma finală.

    Modul de administrare și dozare a medicamentelor

    Un medicament trebuie întotdeauna folosit cu grijă. Trebuie utilizat în mod corect - pe cale
orală, extern sau injectat. Aceasta poartă denumirea de mod de administrare. De asemenea, este necesar ca medicamentul să fie luat în cantități exacte, la un anumit interval de timp, ceea ce poartă denumirea de posologie. În caz contrar, un medicament eficient se poate transforma într-unul dăunator. Unele medicamente se află la îndemâna tuturor, distribuirea altora este supusă
restricțiilor. Cele fără prescripție medicală pot fi cumpărate de orice adult. Uneori, farmacistul trebuie să fie sigur că persoana care cumpără medicamentul are într-adevăr nevoie de el și îl va folosi în mod corect. Majoritatea medicamentelor împotriva răcelii, durerilor de cap și de gât se află la îndemâna tuturor. Alte medicamente se eliberează doar cu prescripție medicală, pe baza unor rețete completate
de medic. Există și unele medicamente ce pot fi folosite numai în timpul spitalizării pacientului
și doar sub supraveghere medicală.
    Costul reprezintă un factor important în folosirea medicamentelor. Unele sunt produse ușor și sunt ieftine, altele însă sunt foarte scumpe, ceea ce poate împiedica serios folosirea acestora.

    Denumirile de medicamente

    Aproape fiecare medicament are mai multe denumiri. Un exemplu este substanța cunoscută de foarte mult timp, extrasă din salcie și din alte plante. A fost sintetizată și în laborator și a devenit foarte răspândită, începând din 1899. Una dintre denumirile sale este cea chimică acid acetilsalicilic. Urmatoarea este cea uzuală sau generică aspirină.  A treia este denumirea comercială, dată
de numele fabricantului. Multe din medicamentele comerciale pentru răceală.și dureri de cap cu denumiri complicate, conțin de fapt, aspirină. O a patra denumire descrie efectele asupra organismului. Aspirina calmează durerea, deci face parte din categoria analgezicelor. Reduce și febra, deci, este un antipiretic.
    Denumirile comerciale variază de la o țară la alta și la anumite intervale de timp. Într-o singură țară același medicament poate fi vândut sub mai multe denumiri. De asemenea, unele preparate conțin mai multe medicamente. Deci, când oamenii vorbesc despre medicamente, folosesc de obicei denumirile generice sau chimice ale acestora.
    Aspirina exemplifică modul în care știința medicală și folosirea medicamentelor se pot
schimba cu trecerea timpului. Odinioară considerată nedăunătoare, aspirina nu mai este recomandată acum copiilor, deoarece în cazul unor infecții, ea poate declanșa o boală rară și foarte periculoasă sindromul Reye.

    Antibioticele și analgezicele

    În secolul 19, chimistul german Paul Ehrlich a elaborat ideea folosirii substanțelor chimice în scopul distrugerii sau inactivării bacteriilor și a altor germeni din organism, fără a-l afecta însă pe acesta din urmă. În 1935, a fost introdus primul tip de medicament antibacterian, bazat pe substanțe chimice, numit prontosil roșu. Cercetările au dus la descoperirea unei întregi familii de anti-germeni: sulfamidele. Între timp, microbiologul Alexander Fleming a studiat bacteriile în laboratorul său din Londra. între anii 1928-1929, acesta a observat că pătrunderea unui anumit tip de mucegai în rândul bacteriilor împiedica dezvoltarea acestora. Mucegaiul (de tipul celui care se produce în pâinea stătută) era Penicillium notatum. Un alt cercetător, Howard Forey, a creat un medicament pe bază de mucegai, care a fost denumit penicilină.
    Penicilina a fost primul antibiotic. A salvat probabil mii de vieți în timpul celui de-al doilea război mondial, împiedicând infectarea rănilor soldaților. Alte antibiotice s-au obtinut din mucegai și ferigi, ca de exemplu cloramfenicolul și streptomicina. Tetraciclinele și cefalosporinele sunt alte grupuri de antibiotice moderne.

    Primim o gamă largă de indicații

    În zilele noastre există zeci de tipuri de antibiotice. Unele sunt de largă folosință, atacând multe feluri de bacterii. Altele au indicații stricte, ca de exemplu penicilina, folosită împotriva unuia sau a doua tipuri de bacterii. Asemenea altor categorii de medicamente, antibioticele sunt fabricate într-un mod mai pur și mai ieftin prin folosirea unor procese moderne de biotehnologie și inginerie genetică.
    Analgezicele calmează durerea. Spre deosebire de antibiotice, acestea nu vindecă propriu-zis boala, ci acționează doar asupra efectelor acesteia, alinând suferința. Acest procedeu poartă denumirea de tratament simptomatic. Aspirina și alte medicamente asemanatoare intra în categoria analgezicelor cu acțiune periferică.
    Acestea pătrund în sânge și acționează asupra senzorilor durerii și a nervilor din mușchi, oase și din alte parți ale corpului.

   Efectele secundare ale medicamentelor

    Un alt grup, cel al analgezicelor cu acțiune centrală, afectează creieru1. Acestea alterează capacitatea creierului de a percepe durerea. Au fost obținute pentru prima dată din opiumul ce se af1a în seva macului. Printre medicamentele de acest gen se numără morfina, metadonul și diamorfina - cunoscută și sub numele de heroină. Deși a fost cândva un medicament eficient, heroina poate fi folosită în mod abuziv, cauzând distrugerea multor vieți omenești. Aproape toate medicamentele pot avea acțiuni nedorite, numite efecte secundare. Ele pot interveni dacă dozarea este greșită sau dacă bolnavul este sensibil sau alergic la un medicament. Medicul poate schimba în acest caz doza medicamentului sau să prescrie unul asemănător care să nu producă efecte nedorite. Trebuie păstrat un anumit echilibru care să permită medicamentelor împiedicarea apariției posibilelor efecte secundare. De exemplu, aspirina poate cauza iritări și sângerări ale stomacului. Pentru a împiedica acest lucru, doza prescrisă nu trebuie niciodată depașită. Pericolul iritării stomacului poate fi deosebit de grav dacă persoana în cauză suferă de ulcer, sângerările stomacului putând provoca chiar moartea.
    Unii sunt alergici la penicilină, care le poate cauza erupții cutanate, febră și probleme digestive. Analgezicele puternice pot provoca grețuri și vărsături, pe lângă binecunoscuta lor dependență, din care cauză trebuiesc administrate doar sub supraveghere strictă.

    Preparatele împotriva tusei

    Unele dintre cele mai cunoscute medicamente sunt destinate tusei și răcelii. Există două tipuri de amestecuri împotriva tusei. Supresorii codeină și falcodeină acționează asupra centrului de control al creierului înăbușind acțiunile tusei. Expectorantele fluidifică mucusul (flegma) din plămâni și din
căile respiratorii, ușurând expectorația. Mulți doctori recomandă azi unei persoane în general sănătoase, dar care tușește, să nu intervină cu medicamente. Doar dacă simptomele persistă, apar complicații sau se înrăutățesc este recomandată folosirea medicamentelor.
    În unele cazuri, medicamentele pot vindeca doar aparent tusea, întârziind însa însănătoșirea propriu-zisă a pacientului.
    Tranchilizantele calmează emoțiile persoanelor foarte îngrijorate și neliniștite. Medicamentele denumite antidepresive acționează împotriva bolilor depresive. Acestea pot interveni atunci când anxietatea sau depresia pacientului sunt atât de intense încât acesta nu mai poate duce o viață normală. În anul 1950, în laboratoarele din Franța a fost creată clorpromazina, care a devenit cel mai
des folosit tranchilizant. Pe lângă efectul antianxios pe care îl posedă, acesta este și un sedativ, provocând persoanei care îl folosește ușurare, relaxare și chiar stări somnolente.
    Grupul tranchilizantelor minore are efecte similare, însa mai puțin puternice. Acestea cuprind benzodiazepinele, printre care valiumul și libriumul. Un alt antidepresiv mai vechi a fost imipramina,
urmată apoi de amitriptilina, nortriptilină și protriptilină cunoscute ca antidepresive triciclice. Acestea acționează asupra creierului "ridicând moralul".

    Antihistaminele

    Pe piața medicamentelor există multe feluri de antihistaminice. Acestea atacă o substanță chimică naturala a organismului denumită histamină, implicată în reacțiile alergice (mâncărimile, umflăturile și erupțiile). Primul antihistaminic eficient a fost mepiramina maleata. În prezent, antihistaminicele
se pot folosi în combaterea vărsatului de vânt, astmului și reacțiilor alergice sau hipersensibilității la alte medicamente, înțepături ale insectelor și la vaccinuri.

    Alte tipuri de medicamente

    Exista multe alte tipuri de medicamente disponibile în farmacii. De exemplu, imunosupresoarele slăbesc sistemul imunitar, Împiedicând organismul să lupte împotriva bacteriilor
sau a altor intruși. Aceste medicamente pot preveni respingerea de către organism a unui organ transplantat de la o altă persoană. Antiviralele acționează împotriva virușilor (în general, antibioticele distrug sau dezactivează bacteriile însa nu și virușii). Bubele cauzate de virusul Herpes pot fi tratate cu ajutorul unui medicament antiviral. Se caută încă medicamentul care să neutralizeze virusul HIV. Vă recomand să citiți și articolul acesta despre antibioticele naturale.
    Antimicoticele tratează infecțiile provocate de ciuperci. Anticoagulantele previn sau
împrăștie cheagurile de sânge. Antiacizii contracarează excesul de suc gastric ce poate provoca dureri sau chiar ulcer. Antiemeticele acționează împotriva grețurilor și vărsăturilor, iar antidiareicele combat diareea.
    Anticonvulsivele acționează împotriva epilepsiei. Antihipertensivele, inclusiv grupul beta, reduc presiunea ridicată al sangelui (tensiunea). Bronhodilatatoarele ușurează dificultălțile respiratorii în
unele afecțiuni cum ar fi astmul. Diureticele măresc cantitatea de urină produsă de organism pentru a combate retenția de apă. Steroizii sunt un grup de chimicale cu variate întrebuințări medicinale, în special dispariția umflăturilor, bubelor și inflamațiilor. Citostaticele distrug celulere care se înmultesc prea repede, în special cele care provoacă cancerul.
    Lista este foarte lungă. Multe dintre aceste medicamente pot interacționa una cu cealaltă. Dacă doriți să aflați detalii despre interacțiunile medicamentoase, vă recomand articolul acesta. Testarea, producerea și prescrierea medicamentelor este o afacere internațională complexă, de mi1ioane de dorari. Omenirea a parcurs o cale lungă de la ierburile tămăduitoare din trecut, iar noile tehnologii, cu siguranță vor duce la rezultate uimitoare în viitor. Trebuie să fim pregătiți să aflăm în timpul vieții noastre de o serie de descoperiri uimitoare în domeniul științei, care vor revoluționa medicina și farmaceuticele mai mult ca sigur.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley