SfatFarma logo marți, octombrie 04, 2016

Suntem responsabili pentru propria sănătate - prima bogăție este sănătatea! ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Suntem responsabili pentru propria sănătate - prima bogăție este sănătatea!



sanatatea

     "Sănătatea nu este totul, însă fără sănătate, totul este nimic". Filozoful german Schopenhauer afirmă: "Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate". Și fiindcă toți
 oamenii vor să fie fericiți, nu ne mirăm de ce se vorbește atât de des despre sănătate.
      Este adevărat că, până la o anumită vârstă, sănătatea pare să fie ceva de la sine înțeles, la care majoritatea oamenilor n-au timp să se gândească, de parcă sănătatea ar fi un cont inepuizabil în bancă, de miliarde de credite. Așa se face că, în vâltoarea multiplelor preocupări, cei mai mulți nici nu se gândesc că ar avea rost să facă ceva pentru sănătatea moștenită fără vreun efort special, de la părinți, și pe care speră s-o transmită urmașilor lor. Nu-și dau seama cât de mult putem face în favoarea sau în defavoarea sănătății și nici nu se gândesc la consecințele care, mai devreme sau mai târziu, vor apărea negreșit.
     Din nefericire, această atitudine de totală neatenție față de sănătate e aproape generalizată și este așa datorită, în primul rând, lipsei de informații competente. Judecând după stilul de viață al celor din jurul nostru, observăm că, în era extraordinarului progres știintific, cunoștintele corecte în domeniul sănătății par a lipsi cu desăvârșire. Și aceasta în ciuda faptului că, în ultimii 50 de ani, s-a
 adunat un volum imens de date, extrem de interesante.
     Chiar și în studiul medicinei, preocuparea e atât de mult îndreptată spre insușirea mijloacelor de diagnostic și de tratament, cu alte cuvinte, orientarea curativă e atât de predominantă, încât aspectele de prevenire a bolilor abia dacă sunt menționate.
    Studenții sunt confruntați cu boli și cu bolnavi, nu cu persoane sănătoase, a căror soartă e lăsată pe seama nimănui sau care au de-a face cu șarlatani ce exploatează dorința celor ce vor să rămână spnătoși.
    Câți tineri, dar mai ales câți părinți șțiu că ateroscleroza, care va duce la infarctul miocardic, își are începutul deja la vârsta de 2-3 ani? Câți adulți sunt conștienți că jumătate din infarcte survin "din
 senin", fără nici un simptom premonitoriu?
    Câte tinere șțiu că prin modul lor de viață – alimentație, fumat, consumul de cafea, alcool sau droguri – determină starea de sănătate a copiilor lor, contribuind astfel, într-un mod hotărâtor, la fericirea sau la nefericirea acestora pentru  viață?
    Câți știu că principala problemă pentru cele mai periculoase boli din zilele noastre este lipsa de activitate fizică?
    Câți dintre cei care se mândresc cu pofta lor de mâncare șțiu că fiecare al doilea cancer se datorează alimentației?
    La Conferința Internațională pentru Prevenirea Cancerului, ținută la New York în 1996 și la Conferința Europeană de Nutriție și Cancer, Lyon, Franța, 2001, s-a subliniat că modul de alimentație este responsabil pentru 30 până la 50% din totalitatea cancerelor și că este un factor cauzal pentru boli maligne, la fel de important ca fumatul. Savanții spun că, indiferent dacă ne place sau nu ne place să credem, ceea ce mâncăm azi influențează bolile ce vor fi evidente sau nu peste 10, 20 sau 30 de ani. Cancerul va deveni principala cauză de mortalitate.
    Câți șțiu că în Europa, în ultimii 20 de ani, frecvența tumorilor cerebrale s-a dublat?
    Câți șțiu că cele mai multe cazuri de osteoporoză se întâlnesc tocmai în țările în care se consumă cantitățile cele mai mari de lapte, brânzeturi și carne?
    În ultimii 400 de ani, în Europa, mai ales în țarile industrializate, durata medie de viață a crescut de la 40 la 75 de ani. Totuși, în această perioadă, n-a survenit nici o creștere a duratei maxime de viață. S-a modificat doar media de vârstă a populației, fără a se schimba în mod semnificativ vârsta la care moare cel mai în vârstă.
    În a doua jumatate a secolului XX, ameliorarea stării de sănătate a populației globului a fost foarte mare, dar incompletă. Între anii
1960 și 1995, în țările cu un venit mic al locuitorilor, speranța de viață a crescut cu 22 de ani, în timp ce în țările dezvoltate a crescut cu 9 ani. Mortalitatea copiilor sub vârsta de 5 ani s-a înjumătățit în
țările în curs de dezvoltare. Totuși în fiecare an mor 10 milioane de copii. În timp ce biologii încearcă să folosească tehnici genetice pentru a combate îmbătrânirea, chimiștii cercetează modalitățile de a reduce frecvența atacurilor asupra țesuturilor umane prin radicalii liberi, care iau naștere în organismul nostru datorită stilului de viață practicat.
     Câți știu că stilul de viață influențează foarte mult sistemul imunitar, de care depinde supraviețuirea noastră pe această planetă?
     Deoarece se pare că medicina curativă și-a atins limitele, acolo unde progresele sunt minime, iar costul aproape insuportabil de mare, savanții pun din ce în ce mai mult accentul pe profilaxie, adică pe prevenirea bolilor, singura măsura logică în zilele noastre, când se pare că resursele financiare încep sa se epuizeze.
    Câți știu ca cele mai multe cazuri de hepatită cronică și de ciroză din Europa se întâlnesc în fostele republici socialiste? În Republica Moldova survin anual 68,2 decese prin ciroză hepatică, la 100.000 de locuitori, în timp ce, în Germania, survin doar 15-20 de decese. Epidemiologii spun că acest "record" e datorat consumului de alcool și nu sunt motive să nu-i credem. În Letonia, consumul anual de alcool pur, pe cap de locuitor, e de 24 litri, în timp ce, în Germania și în Franța, este de 12 litri.
    Câte femei știu că alcoolul crește și riscul cancerului mamar?
    Dupa cum vedeți, există suficiente probleme legate de sănătate, care merită să fie cunoscute. Deci trebuie să fim cât mai deschiși la minte și să cercetăm cât mai mult pentru a ne menține sănătatea viguroasă cât mai mult timp posibil!
    La sfârșitul articolului, vă las cu o serie de citate despre sănătate:

  • Când vine vremea să mănânci corect și să începi să faci exericitii, nu există "Voi începe de mâine". Mâine este boală. (V. L. Allineare) 
  • O boală a minții este o boală a organismului, și vice-versa. (Madrianne Arvore)
  • Un organism sănătos este cameră de oaspeți a sufletului, un organism bolnav o închisoare (Francis Bacon) 
  • Sănătatea este ca banii, niciodată nu vom avea o adevărată ideea de valoarea sa pană când o vom pierde. (Josh Billings) 
  • Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli. (Buddha) 
  • Fericirea constă, în primul rând, în sănătate. (George William Curtis) 
  • Vârsta nu depinde de câți ani ai ci de temperament și sănătate. Unii oameni se nasc bătrâni iar unii nu se maturizează niciodată (Tryon EdwardsTryon Edwards) 
  • Prima bogăție este sănătatea (Ralph Waldo Emerson) 
  • Jumătate dintre drogurile moderne ar putea fi aruncate în stradă dar există riscul să le mănânce păsările (Martin H. Fischer) 
  • Cel mai bun doctor oferă întotdeauna cât mai puține medicamente (Benjamin Franklin) 
  • Devreme la culcare, devreme la trezit fac ca un om să fie sănătos și înțelept (Benjamin Franklin) 
  • Sănătatea nu este pur și simplu lipsă de boală. (Hannah Green) 
  • Dacă ar fi aruncate toate medicamentele în mare ar fi mai bine pentru pacienți și mai rău pentru pești (Oliver Wendell Holmes) 
  • Pentru a păstra sănătatea este o datorie morală și religioasă, sănătatea este baza tuturor virtuților sociale și ele nu mai pot fi utile atunci când nu suntem bine. (Samuel Johnson) 
  • Cu siguranță sănătatea este mult mai valoroasă ca și banul deoarece sănătatea face banul (Samuel Johnson) 
  • Speranța de viață ar crește dacă legumele ar mirosi ca și baconul (Doug Larson) 
  • Dacă nu ai grijă de tine, neglijența va lua această responsabilitate (Carrie Latet) 
  • Pentru a asigura o stare bună de sănătate mănâncă superficial, respiră adânc, fi moderat și menține un interes în viață (William Londen) 
  • Viața nu este numai pentru a fi în viață, ci să fie bine. (Marcus Valerius Martial) 
  • Majoritatea persoanelor își irosesc sănătatea pentru a face avere, iar apoi averea pentru a primi sănătatea înapoi. (A.J. Reb Materi)
  • O sănătate proastă nu e din cauză că nu aveți ci din cauză că deja aveți ceva ce o face proastă. Sănătatea nu e ceva ce trebuie să obții, e ceva ce deții deja dacă nu o deranjează altceva (Dean Ornish) 
  • Sănătatea constă în pacea cu temperamentul (Alexander Pope) 
  • Slăbiciunea unui organism slăbește  (Jean Jacques Rousseau) 
  • Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate (Seneca) 
  • Boala este încălcarea legilor naturii (Charles Simmons) 
  • Cei ce zic că nu au timp să facă exericiții pentru un corp mai sănătos cu siguranță mai târziu vor avea timp pentru boală (Edward Stanley) 
  • Toate organismele sunt lente iar rapide în degradare. (Publius Cornelius Tacitus) 
  • Modul de a vă păstra sănătatea este de a mânca ceea ce nu doriți, de a bea băutura ce nu vă place și să faceți ceea ce mai degrabă nu vă doriți (Mark Twain) 
  • Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul ci și perspectiva unui om (James H. West) 
     Multă sănătate vă doresc!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley